MTheC
Medlem
Kaffet imponerade inte i Laos, trots att det finns en del kaffeodling så har de långt kvar till att producera kaffe av riktig toppkvalitet. Det finns även stora brister i utförandet, både vad gäller rostning och förmåga att tillreda kaffet. Vi testade oss igenom ett flertal ställen som påstod sig ha bra kaffe.
Det första vi testade var ett som låg i anslutningen till marknaden. De var ett projekt för att se till att utveckla lokal kaffeproduktion, de rostade även sitt eget kaffe. De hette Cafe Aromdee och det såg till viss del lovande ut då de hade en bryggstation för handbrygg och det såg att vara Hario V60 där och jag såg även att de hade en aeropress bakom disken. Kaffet var dock oroväckande mörkrostat och vid beställning maldes inte kaffet på beställning och det vägdes inte heller utan måttades för hand (båda sådana synder att man som kaffenörd ryser av obehag (obs visst mått av ironi och försök till självdistans...). Kaffet kom ut drickbart men mer i kategorin att det inte smakade illa (inte bränt eller bittert) däremot saknade det djup och det var ganska platt. Det gick dock att dricka och för en koffeinjunkie så gjordes en mental notering om att det är ett alternativ om det krisar.
Därefter testades också ett antal ställen som också omnämnts bland de bra ställena (men mer tveksamma källor såsom tripadvisor, google maps-recensioner), det som oftast nämns som bäst i stan var ett som heter Saffron. De rostar sitt eget kaffe och verkar vara stolta över resultatet. Även har fanns handbryggmetoder att välja mellan och testade en kaffe på aeropress samt en latte. De gjorde allt tekniskt rätt när de gjorde aeropressen men resultatet blev ändå dåligt, trist och träig smak, bönerna alldeles för mörka så hade börjat få bränd ton. Latten var ok men den brända rostningen slog igenom och sen var mjölken för hårt skummat så imponerade inte. Miljön var dock trevlig och verkade populärt bland turister.
Det fanns även ett rosteri till på samma gata som Saffron, DaDa coffee. De rostar också för mörkt för min stil och deras handbrygg höll inte alls klassen. Däremot var deras latte bättre, de skummade mjölken bra och lyckades få en ok balans på smakerna. Fortfarande inte bra men drickbart. Postitivt till deras fördel var dock att det alltid var helt tomt och att deras wifi var snabbt.
Gjorde även ett test av ett ställe som låg bredvid det första testade (Cafe Aromdee), detta hetta Lao Coffee Bean.Hade noterat det samma kväll som jag testade Aromdee men trodde inte baserat på vad jag såg att det skulle vara bra men var värt ett försök. Instinktien visade sig dock vara korrekt. De körde ingen handbrygg utan bara espressobaserat, espresson var odrickbar och även latten var ritkigt dålig.
Utöver det testades ett antal ställen som inte var fokuserade på kaffe utan mer bagerier och restauranger. Joma Bakery och Zurich Bakery, två lokala kedjor, misslyckades båda kapitalt och kan inte rekommenderas. Däremot gick det att få en ganska acceptabel latte på Dexter, en restaurang på huvudgatan. Det var klart bästa koppen jag lyckades få i stan. Som tur var hade vi den egna utrustiningen med oss så kunde göra kaffe på rummet.
På temat dryck så är det lokala märket Lao Beer, och de försöker i alla fall röra sig bortom att bara ha ljus lager. De har ett ganska ok utbud av andra alternativ, vi testade deras white lager, dark lager och IPA. Såg även att de hade en Amber och Gold. Smakmässigt var de inte fantastiska men det var trots allt kul att se att de försöker göra något annorlunda. Favoriten var faktiskt dark lager som inte alls var tung utan mer en lager med lite mer kropp och fyllighet. Doften är ganska maltig med en del toner av nötighet och caramel men smaken är fräschare och lättare än man kan förledas att tro så funkar trots allt i värmen här.
Det första vi testade var ett som låg i anslutningen till marknaden. De var ett projekt för att se till att utveckla lokal kaffeproduktion, de rostade även sitt eget kaffe. De hette Cafe Aromdee och det såg till viss del lovande ut då de hade en bryggstation för handbrygg och det såg att vara Hario V60 där och jag såg även att de hade en aeropress bakom disken. Kaffet var dock oroväckande mörkrostat och vid beställning maldes inte kaffet på beställning och det vägdes inte heller utan måttades för hand (båda sådana synder att man som kaffenörd ryser av obehag (obs visst mått av ironi och försök till självdistans...). Kaffet kom ut drickbart men mer i kategorin att det inte smakade illa (inte bränt eller bittert) däremot saknade det djup och det var ganska platt. Det gick dock att dricka och för en koffeinjunkie så gjordes en mental notering om att det är ett alternativ om det krisar.
Därefter testades också ett antal ställen som också omnämnts bland de bra ställena (men mer tveksamma källor såsom tripadvisor, google maps-recensioner), det som oftast nämns som bäst i stan var ett som heter Saffron. De rostar sitt eget kaffe och verkar vara stolta över resultatet. Även har fanns handbryggmetoder att välja mellan och testade en kaffe på aeropress samt en latte. De gjorde allt tekniskt rätt när de gjorde aeropressen men resultatet blev ändå dåligt, trist och träig smak, bönerna alldeles för mörka så hade börjat få bränd ton. Latten var ok men den brända rostningen slog igenom och sen var mjölken för hårt skummat så imponerade inte. Miljön var dock trevlig och verkade populärt bland turister.
Det fanns även ett rosteri till på samma gata som Saffron, DaDa coffee. De rostar också för mörkt för min stil och deras handbrygg höll inte alls klassen. Däremot var deras latte bättre, de skummade mjölken bra och lyckades få en ok balans på smakerna. Fortfarande inte bra men drickbart. Postitivt till deras fördel var dock att det alltid var helt tomt och att deras wifi var snabbt.
Gjorde även ett test av ett ställe som låg bredvid det första testade (Cafe Aromdee), detta hetta Lao Coffee Bean.Hade noterat det samma kväll som jag testade Aromdee men trodde inte baserat på vad jag såg att det skulle vara bra men var värt ett försök. Instinktien visade sig dock vara korrekt. De körde ingen handbrygg utan bara espressobaserat, espresson var odrickbar och även latten var ritkigt dålig.
Utöver det testades ett antal ställen som inte var fokuserade på kaffe utan mer bagerier och restauranger. Joma Bakery och Zurich Bakery, två lokala kedjor, misslyckades båda kapitalt och kan inte rekommenderas. Däremot gick det att få en ganska acceptabel latte på Dexter, en restaurang på huvudgatan. Det var klart bästa koppen jag lyckades få i stan. Som tur var hade vi den egna utrustiningen med oss så kunde göra kaffe på rummet.
På temat dryck så är det lokala märket Lao Beer, och de försöker i alla fall röra sig bortom att bara ha ljus lager. De har ett ganska ok utbud av andra alternativ, vi testade deras white lager, dark lager och IPA. Såg även att de hade en Amber och Gold. Smakmässigt var de inte fantastiska men det var trots allt kul att se att de försöker göra något annorlunda. Favoriten var faktiskt dark lager som inte alls var tung utan mer en lager med lite mer kropp och fyllighet. Doften är ganska maltig med en del toner av nötighet och caramel men smaken är fräschare och lättare än man kan förledas att tro så funkar trots allt i värmen här.