Senaste nytt

Sporadisk semi-live rapport till Thailand, Laos och Singapore

För de som följer tråden med Michelin-restaurangbesök här så har familjen visst intresse för god mat. Bangkok har en av mina favoritrestauranger (Sühring) alla kategorier och ett stort antal tidigare (Gaggan) och nuvarande (Bo.lan, Upstairs@Mikkeller) väldigt bra stjärnrestauranger som vi besökt. Vi tänkte dock denna gång testa några nya.

Först ut var Saneh Jaan för lunch. Värt att notera är att de inte direkt annonserar att de har en nedkortad meny för lunch för 450 THB jämfört med 1600-2500 THB för de andra menyerna. Man får inte ens denna meny vid bordet om man inte specifikt frågar efter den. För oss gav detta en bra uppfattning om vad köket kan leverera. Menyn inleddes med en lite amuse bouche och ett antal mindre förrätter. Väldigt välbalanserade smaker, bra tryck kryddmässigt i vissa rätter utan att vara för mycket. De hade frågat om vi ville ha mindre starkt eller "local spicy" - vi gillar ofta kryddstarkt så bad dem köra på samma som för lokalbefolkningen.

IMG_5766.jpg
IMG_5768.JPG


Därefter följde en form av fried rice med fläsk som torkats och friterats och någon form av räkor. Väldigt bra, och varningen att vara försiktig med chilisåsen ska man lyssna på. Den var det drag i men var gott. Curryn var också bra, väldigt välbalanserade smaker. En soppa serverades till detta, den var kanske favoriträtten, den ser väldigt enkel ut men var väldigt full av smak. Kändes smakmässigt mer vietnamesisk än thailändsk men finns ju en hel del beröringspunkter mellan det thailändska och vietnamesiska köket.

IMG_5771.jpg
IMG_5773.jpg
IMG_5774.jpg
IMG_5772.JPG


Efterrätterna höll god kvalitet men som ofta är fallet med asiatiska desserter är det vissa saker som inte riktigt gör att jag känner att det är fantastiskt. De ordnade även väldigt snällt en frukttallrik till MTheC jr. Hennes betyg var bra frukt, ok fried rice och tummen ned för curryn (var nog lite för stark för henne).
IMG_5770.JPG
IMG_5777.JPG
IMG_5775.JPG
IMG_5776.JPG
 
Du skrev en rapport från Portugal (Sommarresa till New York via Oslo och Lissabon | BusinessClass.se forum | 500 000 inlägg om resor) som gjorde att jag åt på Os Gazeteiros, vilken hit! Ska iväg till Bangkok om en månad och nu antecknar jag nya matställen från denna tråd. Äter vanligtvis gatumat i Thailand, ibland på "finare" ställen, men skippar oftast mellansegmentet. Blir ledsen av dålig mat i Thailand, då jag vet att det finns så bra råvaror och så bra smaker i landet. Och man ska väl kräva god standard av sina landsmän? (Dubbla medborgarskap)

Blir avundsjuk på Luang Prabang, har tänkt åka dit många gånger, men är oftast i Thailand på sommaren = fel säsong i Laos.
 
Liten kort uppdatering, längre följer senare. Vi är nu på plats i Luang Prabang (kommer lite info om resan dit också). Vi har dock hunnit med en del ytterligare saker i och kring Bangkok.

Ett ställe av enklare karaktär som vi försöker besöka när vi är i Bangkok är Madame Somtum. Det ligger nära Ploen Chit-stationen men på en sidogata. Vi upptäckte det av en slump precis när de öppnade för flera år sedan när vi både på Novotel vid stationen där

08CC954B-31AE-4864-9B81-421C1B0B280C.jpeg
B8846EDE-7348-4951-979F-46E049C109C3.jpeg


Som namnet antyder är papaya salad deras grej, är riktigt bra och rekommenderar även någon form av grillat. Jag tycker fläsket är bäst men kycklingen är också bra.

0E679739-0B2F-4680-BE65-F1DB1B29898F.jpeg
6F630EA8-243E-4429-9DA6-0797AFF2B4FE.jpeg
BBE16B9D-EA6F-4200-B3CB-F2E5BC56AFE1.jpeg


Prisnivån är bra, vi åt oss mätta 2 vuxna och 1 barn för kring 300thb. De har nu faktiskt skaffat en meny på engelska men är mestadels lokala besökare. De kallar sig för övrigt vinbar också men den delen är det mer tveksamt kring, jag har frågat efter vin vid något besök och togs då 2 våningar upp till ett rum där de visade några vinflaskor man kunde välja mellan men fanns inget som riktigt lockade.
 
Tack för en intressant rapport, kaffe ställena i Bangkok uppskattas, skall försöka besöka några nästa gång jag är där, vad det gäller Madam Somtum skulle du kanske kunna markera på google maps var den ligger mer exact, det där är precis den lokala maten jag gillar i Thailand men inte hittat det i Bangkok serverat på ett enkelt ställe.
 
Tack för en intressant rapport, kaffe ställena i Bangkok uppskattas, skall försöka besöka några nästa gång jag är där, vad det gäller Madam Somtum skulle du kanske kunna markera på google maps var den ligger mer exact, det där är precis den lokala maten jag gillar i Thailand men inte hittat det i Bangkok serverat på ett enkelt ställe.
Bra idé. Ska se om jag kan lägga upp allt snyggt på google maps. Blir dock när resan är avklarad.
 
Tack för en supertrevlig rapport. Det är ett tag sedan jag var i Bangkok och Thailand men blir nu riktigt sugen att åka dit!
 
Vi hann som sagt med lite mer i och runt Bangkok innan vi åkte. En av höjdpunkterna var en privat tour till Ayutthaya, vi köpte den via Taste of Thailand. Vet att det går att ta sig dit billigare och göra det på egen hand men då vi gillar att få styra över planeringen själva och inte alltid tycker det är optimalt att ta med barn på gruppturer så körde vi denna.

Var generellt väldigt nöjda med den men jag var själv inte i toppform, helt självförvållat då jag ville kolla Liverpool dagen innan så kollade den på en sunkig Australiensisk sportbar på Soi 11. Den som har förslag på bra sportbar får gärna tipsa, bra för mig är med bra utbud av öl (dvs ej vanliga blasket) eller ännu hellre bra utbud av vin, god mat och viktigast av allt rökfritt i alla fall delar av lokalen) och var sen lite seg då 4h sömn inte riktigt räcker för mig.

Glömde även ladda mobilen så satt med död telefon så inga foton. Tycker Ayutthaya är värt ett besök för alla med lite historieintresse, vissa lokalt försöker sälja det som lika imponerande som Angkor Wat men det tycker jag nog inte. Det är dock värt ett besök, och åt bra lokal mat, fick även med oss mat som räckte till middag till oss samma kväll samt också till stora delar av loungepersonalen på hotellet (de verkade uppskatta det).
 
Vi hann även med ett besök på väldigt uppskrivna Gaa som inte bars ligger mittemot numera nedlagda Gaggan utan även drivs av en tidigare sous-chef därifrån. Jag var lite kluven innan då jag visserligen tyckt att Gaggan var bra men inte alls så bra att det varit värt att nämnas i diskussioner om bästa restaurangerna i världen (eller Asien för den delen).

Det ska dock sägas att de är på tå vad gäller service. De säger att tydligt att barn från 5 år är välkomna och när jag angav att vi kommer med barn så kontaktade de oss för att stämma av förkortad meny för barn. De hade även stenkoll på alla gäster när man kom så man kände sig välkommen direkt då de tog emot utanför. Sen missade de lite i att de trots insamlad information inte riktigt ville tro på att jr inte gillar glass, choklad etc och försökte köra det som dessert till henne.

De har lyckats bra med att skapa en vacker och inbjudande miljö. De har tagit en tidigare ganska trist byggnad och renoverat den så det nu ser snyggt ut, de arbetar bra med ljus och växtligheten för att skapa en mysig atmosfär också.

C8F445DA-D3F1-47EF-BE3B-17EE053D99BD.jpeg


0598F153-16A6-4C8F-AE00-293140CEDF94.jpeg


Vad gäller maten så är det avsmakningsmeny som gäller, till den finns 2 dryckespaket att välja på (om man inte väljer att gå glas för glas). Vi testade ett vinpaket och ett alkoholfritt paket. Prisnivån på dryckerna, främst vinerna, motsvarade tyvärr inte alls varken kvalitet eller kvantitet.

CB7A95ED-05F1-4FCC-BCE0-5D0CE63ECBDC.jpeg
5285F4BB-FF6D-4B0C-987D-6139F1254FED.jpeg


Maten var till stors delar intressant med ett antal toppar (majs, tacon, soppan och lövet) men också flera rätter som helt enkelt inte funkade optimalt. De var inte dåliga men lyfte inte riktigt.

7B2998F8-3430-4520-B09E-8C5C40CA068E.jpeg
1A16C060-C68E-4923-B95E-6644A2085135.jpeg
118AA009-7115-43B6-9BB3-41AA93F2DC2E.jpeg
9F7A62D0-23DC-4C23-BAEC-1199FFF97DB2.jpeg
CE13A676-D9C5-48D6-83E8-42AA4D74FA5B.jpeg
085DA50F-DF3C-4553-A231-04945A62E6F3.jpeg


Flera av de inledande smårätterna var vassare än de större rätterna. Största ”missen” var huvudrätten ”unripe jackfruit”, smakerna gifte sig inte riktigt med varandra och texturen var inte aptitlig.

1A607667-D5DC-4F08-8E27-7D7AA862F1CF.jpeg
E3F44ECD-C678-46CE-9980-6A38E4001260.jpeg
D2A3C305-2EBD-45B9-9570-C88BE3ECDCC3.jpeg
5B8CB072-2695-46FD-9155-4D70D65B37E4.jpeg
3A78A547-6514-48E8-8F1D-428E7C604A6F.jpeg
696E8D43-51A8-4030-A03D-FC57524F24AB.jpeg
84480B94-1077-4EB2-B200-C2AB473B5A28.jpeg
8F21FBA5-A0AA-4587-81D7-A1C311C8EF6B.jpeg
19D7FA6B-0148-48F0-B426-449A06428459.jpeg
3BEF4520-836C-4973-B8A3-015F87DD9AAD.jpeg
5B8643CA-1218-4D7E-8927-5E8D99E2F562.jpeg
954E4C7A-4B71-4DD2-8799-6A25F275263E.jpeg


Av efterrätterna så var bladet riktigt bra och nyskapande medan chokladdesserten var ganska trist.

88AEEA99-E4EB-415B-ACC9-40DA5290D219.jpeg
8108E3DF-865B-448C-B177-8BC6EDF61501.jpeg
30FA4A2B-227F-480F-AEB5-BD32304A6EC3.jpeg


I flera fall tidigare (andra stjärnrestauranger) har de alkoholfri pairingsen varit nästan bättre än vinerna men här funkade en del helt enkelt inte. Vinerna var ofta bra men man fick otroligt lite (ca 1/3 eller 1/4 glas) och det skulle ofta räcka till 2 rätter. Det var ett genomgående problem även för de andra dryckerna då man försökte matcha dem till två rätter. Vinerna var annars bra men en del av dem hade jag gärna sett att man gått på lite äldre årgångar då de var för unga.

994907E8-3611-4328-9FE5-EB45AEC7EDB6.jpeg
64D34406-AD9E-430B-B471-4354B66F12F3.jpeg
8F150FD8-364D-44BC-92F9-1DCE2FED55F8.jpeg
752C0371-5B69-4A94-B99D-959273E68DA0.jpeg
2C1CFACD-99DA-47C6-A9D4-74309D9C46B9.jpeg


Överlag visserligen bra men håller andra fine dining restauranger i Bangkok högre. Så om ni vill lyxa till det med en toppmiddag skulle jag främst välja Sühring, eller om man vill ha tydligare thailändskt fokus så Bo lan och för de som är ölintresserade så skulle jag tveklöst rekommendera Upstairs.
 
Toppen