08 MAJ 2022
Efter en kortare (20 minuters) biltur över ön når vi området
Cote d'or och jag tänkte ägna några rader till att berätta varför vi bokade alla våra (6) nätter just här. Som jag nämnde i tidigare inlägg så påverkas havet kring Seychellerna ganska mycket av de så kallade passadvindarna/monsun (trade winds). Utan att vara särskilt insatt i det hela så man man beskriva det som när vindarna och strömmarna ändrar riktning.
Utdrag från SMHI
"Passadvindar är en typ av vind som förekommer i tropikerna kring ekvatorn. Den inströmning som ständigt sker mot ekvatorn ger en konstant vind. På norra halvklotet avlänkas den mot höger och på södra halvklotet till vänster p.g.a. corioliskraften. Resultatet blir en nordostpassad och en sydostpassad."
Vad betyder detta för dig när du bokar resa?
Jo ganska enkelt, vill du undvika sjögräs på din paradisstrand, ta fram kartan och välj ett boende som ligegr vid en strand som inte påverkas av den monsun som gäller för den period du ska dit. Även om man väljer ett boende på ligger "på fel sida" så är informationen viktigt för att veta vart man kan tänka sig att åka för att hitta en sjögräsfri strand.
Nordvästra monsunen – från december till april
I allmänhet är den här tiden på året blötare och varmare än de återstående månaderna. Som regel kommer de sydöstra delarna av någon av öarna att njuta av lugnare hav än de som påverkas av nordvästvindarna
Sydöstra monsunen – från maj till november
Under denna tid är temperaturen generellt sett svalare och det faller mindre nederbörd. Som regel kommer de nordvästra delarna av någon av öarna att njuta av lugnare hav än de som påverkas av de sydostliga vindarna.
Jag har på kartan nedan försökt beskriva detta på en så lätt sätt som möjligt för hur förutsättningarna för oss som reste i Maj såg ut.
- De röda pilarna är vindens riktning (Sydöstra monsunen).
- De blåa områdena är kustremsor på respektive ön som är skyddade och inte får sjögräs denna tid på året. (La Digue är tydligen förskonat året om)
- De svart prickarna är där vi bodde på de olika öarna.
Visa bifogad bild 133315
En del skulle säga att denna typ av planering är "overkill", men för mig är den självklar. Jag vill uppleva det bästa (och dit hör inte sjögräs).
Tillbaka till vår resa..
Som sagt, efter bilresan på 20 minuter så når vi vårt hotell. Jag kan än idag inte uttala namnet då min franska är obefintlig. Vi hade bokat detta via 3:e part (Booking.com) ganska långt i förväg. Vi betalade 245 EUR per natt och då inkluderades frukost och parkering. Vi hade valt att betala på plats, vilket skulle gå bra med Mastercard och Visa. Vi betalade med Curve och det fungerade utan anmärkning. Jag kan här lägg till att vi betalade även hyrbilen med Mastercard utan problem (mobil kortläsare vid parkeringen på flygplatsen).
Det vi noterar ganska omgående är tempot, allt är så lungt och ingen visar något tecken på stress. Vid incheckning så är det ägarinnan som välkomnar oss och tar betalt, visar oss runt hotellet och förklarar hur allt fungerar. Hon delar även med sig av sin historia och koppling till ön som hon flyttade till för 20 år sedan, från Frankrike. Hennes man är från Praslin (uttal: Präälin) och tillsammans driver dom hotellet och en företag som bedriver dagsutflykter. Hennes man agerar även kock två dagar i veckan då hotellet bjuder upp till Kreolsk buffe (600 SCR = 450 SEK) som är väldigt populär i grannskapet och inte bara för hotellets gäster.
Vi ska som sagt bo här i 6 nätter och har hyrbil hela vistelsen. Jag kommer nedan att dela lite bilder och en video från boendet och sedan lämna det därhän, och i kommande inlägg beskriva de utflykter vi gjorde på ön.
Avslutningsvid kan jag säga att om jag skulle besöka praslin igen så skulle jag bo på samma ställe. Enligt oss hade det inte varit värt att betala för ett lyxhotell som kostar 10-15,000 SEK/natt (ex. Raffles), eftersom vi ändå skulle ha bil och göra utflykter. Detta är ju vår äventyrliga del av resan, om ni minns.
Det enda negativa jag skulle kunna säga om boendet är att dom har 4-5 jätteskäldpaddor som "husdjur" på tomten, för turister att titta på. Detta kändes unket och jag skulle gärna se att dom släppte ut dessa i det fria.
Les Lauriers Eco Hotel (Les Lauriers Eco Hotel & Restaurant
Anse Volbert, Côte d'or, Praslin
Video:
https://awardplanner.se/video/Seychellerna/les-lauriers-eco-hotel.mp4
Bungalows
Visa bifogad bild 133316
Restaurangen
Visa bifogad bild 133321Visa bifogad bild 133325 Visa bifogad bild 133320
Kreolsk buffé
Visa bifogad bild 133318 Visa bifogad bild 133319 Visa bifogad bild 133317
Efter en lång resa är vi äntligen framme, incheckade och aningen hungriga... vi firar därmed med att ta in det dyraste (bästa?) på menyn, se bilder nedan.
Imorgon när vi vaknar börjar äventyret...
Oxfile, á la carte (350 SCR = 260 SEK)
Visa bifogad bild 133323
Bläckfiskcurry, á la carte (300 SCR = 225 SEK)
Visa bifogad bild 133324