Omöjligt för någon av oss att ha statistik på detta, men det skulle vara intressant att veta hur stor andel av bokningar som göras med SAS AMEX 2-for-1 vouchers utöver det som görs av tredje part som ChatFlights ligger i kategorin "Businessclass.se komplexitet"? Är det 1% eller 20%? Någonstans måste en kundupplevelse designas gissar jag, och då är frågan vilken kundgrupp gör man detta för? Minoriteten som hänger på BC, eller den troliga majoriteten som hänger utanför BC och vill ha enklaste möjliga resa för poängen?
Det är väl bara att göra några antaganden och räkna baklänges. De har öppet åtta timmar per dag. Vi kan tänka oss att som är anställda där jobbar 100% och att kontoret jobbar 100% för SAS, och att man har 45 minuters lunch varje dag.
Om vi antar att en bokning tar i genomsnitt 20 minuter, och andra ärenden 10 minuter (ombokning, avbokning samt annat), och detta är inklusive efterarbete mellan samtal. Ytterligare ett antagande är att vartannat samtal är en nybokning och vartannat är ett annat ärende. Då gör varje handläggare 15 nybokningar per arbetsdag. Det är c:a 230 arbetsdagar per år, dvs 3 450 bokningar per handläggare per år.
På ett mindre kontor som detta är kan vi tänka oss 10 anställda. 7 heltidshandläggare. 2 pers som alternerar mellan backoffice/supervisor och en kontorschef. Det ger 24 150 bokningar per år. Att det är 7 handläggare skulle då innebära att vart sjunde samtal som man ringer till Tallinn skulle besvaras av en specifik handläggare, vilket verkar vara i linje med forumets upplevelser av hur ofta man får prata med vissa "kändisar" där.
Om vi räknar på hur många vouchers som ställs ut per år så är det klart fler än 24 150, och det största avsättningsområdet för vouchers måste därför vara de som går att boka online (dvs rena SAS-flighter).
En snabb koll på BC i tråden "boka dina bonusresor" för 2019 visar att den har 649 inlägg. En ovetenskaplig analys visar att 70% av inläggen är bokningar gjorda via Tallinn, vilket då skulle motsvara 454 bokningar. Det finns givetvis en underrapportering i denna tråd om bokningar som medlemmar har gjort, men redan här så ser vi att bara den svenska "lilla" BC-gruppen står för 2% av Tallinns bokningar. Med hänsyn till underrapportering är kanske den verkliga siffran snarare över 5%?
Alla siffror bygger på relativt grova antaganden, men jag vågar påstå att min analys är inom ± 50% av de verkliga siffrorna.
Den minnesgoda kan tänka tillbaka några år. Då gällde vouchern enbart på SAS-flyg och det gick enbart att boka via Tallinn, och kontoret upplevdes ungefär lika stort på den tiden. Vill man göra lite mer sifferexercis så kan man titta på vad Chattflights erbjuder och deras prislista. Det går inte att hålla de priserna till slutkund om man bara gör 1%-bokningar, utan man behöver en bas av mindre komplexa resor för att finansiera "backaffärerna".