pilotföreningen har lagt ut lite info på sin facebooksida
I kommentarerna på våra tidigare inlägg om får vi en hel del frågor. Istället för att ge samma svar om och om igen i kommentarstrådarna tänkte vi försöka svara på de vanligaste frågorna här. Vi börjar med det som de flesta verkar ha svårt att ta till sig:
Fråga: Varför strejkar ni just nu när folk äntligen kan resa igen?
Svar: En strejk är inte något man planerar in i en kalender. En strejk är en naturlig fortsättning på en förhandling som brutit samman. Vi har förhandlat med SAS i nio månader och har kommit med generösa erbjudanden om försämrade villkor. SAS har under tiden kommit med löften för att sen dra tillbaka dem. Vi ser att SAS medvetet skjutit processen framför sig till sommaren. Troligtvis för att bli klara med sin ansökan om konkursskydd i USA. Anledningen till att vi inte kan låta det fortsätta i höst är att SAS meddelat att de har en plan att flytta våra jobb i höst, så då är det redan för sent. Tar vi inte fighten nu är vi arbetslösa i höst.
Fråga: Vad handlar strejken om egentligen?
Svar: Vi strejkar för att SAS vägrar att följa de avtal man tidigare tecknat. De kollegor som sades upp under pandemin har en avtalad rätt att få komma tillbaka när det åter uppstår behov av piloter. Nu finns behovet, men SAS väljer att istället starta interna bemanningsbolag för att kunna ta in nya piloter utifrån till mycket sämre villkor.
Vi strejkar också för rätten att få behålla våra jobb. Om SAS får fortsätta med sina planer kommer jobben att flyttas till de nya bemanningsbolagen och vi blir arbetslösa.
I ett större perspektiv handlar strejken om att försvara de principer som gäller alla arbetstagare i Sverige. (Eller som Frej skrev som kommentar till ett annat inlägg: ”Vill vi verkligen leva i ett land utan vettiga arbetsvillkor, anställningstrygghet eller rättigheter öht? Tråkigt att folk strandar, men att värna denna rättighet är faktiskt viktigare än dina semesterplaner.”)
Fråga: Hur länge tänker ni strejka?
Svar: Det vet vi inte. Strejken är så principiellt viktig för oss att vi står kvar i strejk till dess att SAS ger oss garantier för att de respekterar avtal och arbetsrättsliga principer. Vi har sträckt oss väldigt långt för att få ett slut på strejken, men SAS har hittills vägrat flytta sig.
Fråga: Hur stor strejkkassa har ni?
Svar: Svensk Pilotförening har ingen strejkkassa så under strejken får piloterna ingen ersättning men alla medlemmar uppmanas att ha två månadslöner på banken i reserv för detta ändamål.
Fråga: Har inte piloterna väldigt bra villkor redan?
Svar: Strejken handlar inte om att vi vill ha bättre villkor. Vi har tvärtom erbjudit kraftig försämrade villkor. De senaste 20 åren har vi inte fått en krona högre lön, men istället fått ge bort pensioner och jobba mer. I en jämförelse i Sverige har SAS piloter de sämsta villkoren av alla som flyger motsvarande flygplan. Jämför vi i ett internationellt perspektiv är vi bland de absolut billigaste i Europa. Vi har sagt till SAS att vi gärna tar samma avtal som våra konkurrenter, men det vill inte SAS eftersom det skulle bli dyrare.
Fråga: Strejkar SAS piloter ofta?
Svar: Vår VD har uttalat sig i media och påstått att vi strejkat 6 ggr på 12 år. Det är ren lögn. Vi har strejkat två gånger de senaste 20 åren: 2016 och 2019. Det är inte mer än andra yrkeskategorier och väldigt lite i ett internationellt perspektiv. Vi strejkar inte lättvindigt utan endast som en konsekvens av att en väldigt viktig princip ifrågasätts.
Fråga: Riskerar SAS att gå i konkurs på grund av er strejk?
Svar: Nej. Den faktiska kostnaden för exempelvis ersättningar till passagerare under strejken drabbar inte SAS. Eftersom SAS är medlemmar i Svenskt Näringsliv så står Svenskt Näringsliv för SAS kostnader. De har 15 miljarder i kassan, så det drabbar ingen fattig. SAS har dessutom - bara timmar in på strejken - ansökt om konkursskydd enligt Chapter 11 i USA. Det innebär att SAS är skyddade från konkurs. Den verkliga kostnaden för SAS är förlorat anseende och misstroende mot varumärket, men det lyckas de bra att ordna även utan en strejk.
Fråga: Varför säger ni inte bara upp er och byter arbetsgivare om ni är missnöjda?
Svar: Det är svårt att förstå sig på flygbranschen för en som inte har insikt. Det är mycket som inte är lika för piloter jämfört med andra yrkeskategorier. I flygbranschen har man något som kallas senioritetsprincipen. Det är en variant på sist in-först ut men också mycket mer. Om en pilot byter arbetsgivare får hen börja om i botten på lägsta lön och sämsta villkor. Man får inte tillgodoräkna sig tidigare erfarenhet. Inom många yrken kan man göra lönekarriär genom att byta arbetsgivare ibland. För piloter är det tvärtom.
(Eller som Åsa skrev i en kommentar: Attityden "passar det inte så kan man byta jobb" är verkligen att pissa på rättigheter som människor slitit för att anställda ska ha. Relationen arbetsgivare-anställd är inget jämlikt parförhållande baserat på passionerade känslor likt svenskens känslor inför att få flyga, det regleras genom avtal och avtal ska hållas ”)
Fråga: Ni säger att ni erbjudit er att jobba 60 timmar i veckan och slopa sommarsemestern. Det får man väl inte ens enligt lagen?
Svar: Piloter omfattas inte av den arbetstidslagstiftning som gäller andra arbetare i Sverige. Gränserna för piloters arbetstid finns i ett specifikt EU-direktiv som kallas FTL – Flight Time Limitations. Vi har erbjudit SAS att arbeta upp till lagens gräns, vilket innebär betydligt mer än vad andra arbetare i treskift i Sverige får göra.
Fråga: Hur påverkas flygsäkerheten?
Svar: När EU-reglerna FTL skrevs mötte de motstånd från flera läkare och psykologer som ansåg att det är problematiskt för såväl hälsan som för flygsäkerheten att jobba så mycket. I USA har man de senaste åren skärpt reglerna så att piloterna inte får jobba så mycket, eftersom det inträffat en rad haverier där trötthet misstänks vara en bidragande orsak. I tillägg till det kan vi hänvisa till en studie av Karolinska Institutet som visar att osäkra anställningsformer ger sämre flygsäkerhet. Vi på Svensk Pilotförening har passagerarnas och piloternas säkerhet för ögonen när vi försöker jobba mot orimliga krav från flygbolagen.