Senaste nytt

SAS piloter i strejk?

Homer

Medlem
Press release Sweden

Posted on April 2, 2019 by SPG MEC


PRESSMEDDELANDE

Tisdag 2 april 2019

Brott i förhandlingarna mellan SAS-piloterna och SAS

Pilotförhandlingarna i SAS har brutit samman i hela Skandinavien. Viktiga frågor i förhandlingar om nya kollektivavtal är samarbete, förutsägbara arbetstider och marknadsmässiga löner.

SAS Pilot Group (SPG), som består av SAS-piloter i Danmark, Norge och Sverige, har tidigare brutit förhandlingarna i Norge och Sverige. Igår, måndag, bröts förhandlingarna också i Danmark och SPG har lagt varsel om konflikt från och med klockan 00.00, fredag den 26 april i Danmark, Norge och Sverige. Brutna förhandlingar innebär att medling kan/skall ske i enlighet med nationell lagstiftning. Om medling, mot förmodan, inte lyckas, kommer den konflikt som nu varslats bryta ut först efter Påsk. Det betyder att våra passagerare inte kommer att påverkas under påskhelgen.

Vidareföring av samarbetsavtal

Innan förhandlingarna startades valde SAS att ensidigt säga upp existerande avtal som rör samarbete, produktion, karriärvägar och anciennitetsprinciper. Det är oförståeligt för SPG varför dessa avtal skulle vara oförenliga med ett framgångsrikt SAS. Företaget har under lång tid klarat sig bra med dessa avtal.

– SAS önskar framställa dessa förhandlingar som en kamp om en onaturlig begränsning av ledningsrätten, något som är helt fel. Vårt krav är att våra avtal, och dess intentioner, skall respekteras. SAS tjänade således, även med dessa avtal, 1,7 miljarder (SEK), 2017 och 2,1 miljarder, 2018. Det finns därför ingen orsak till att dessa avtal inte skall vidareföras, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande i Svensk Pilotförening (SPF).

Ohållbar arbetstidsordning – kräver större förutsägbarhet

Balansen mellan arbete och fritid är viktig för de flesta arbetstagare och är också en huvudfråga i SAS-förhandlingarna.

– Majoriteten av piloterna i SAS har ingen kontroll på när och hur länge de skall jobba. Det enda piloterna ofta vet om sin arbetstid under en månad är att de bara har en ledig helg. I värsta fall så riskerar piloterna att de måste jobba hela sju helger i rad. Detta är ohållbart. Att inte kunna planlägga sitt liv är en stor belastning och vi har därför krävt större förutsägbarhet i scheman. Dessvärre visar SAS liten förståelse för detta krav, säger Tersmeden.

Marknadsmässig lön

SAS har valt att gå ut i media under förhandlingarna med uppgifter om höga lönekrav.

– Faktum är att vi har bett SAS om en marknadsanpassning av vår lön. Piloterna i SAS har genom flera år bidragit till lönsamhet i SAS. Tidigare önskade SAS alltid att jämföra oss med andra flygbolag. När lön och arbetstidsordningar nu är sämre än i andra seriösa flygbolag som vi kan jämföra oss med, vägrar SAS att diskutera frågan om marknadsmässig lön för piloter, säger Tersmeden.

– Vi önskar ta del av värdeskapandet i SAS i linje med det piloter i andra flygbolag gör. SAS har blankt avvisat att tala med oss om detta. Vi upplever att bolaget använder vårt krav på marknadsmässiga löner i ett försök att sätta piloterna i dåligt ljus gentemot kollegor och kunder genom utspel i media, säger Tersmeden.

SAS Pilot Group (SPG)består av Dansk Pilotforening (DPF), Norske SAS-flygeres Forening (NSF), Scandinavian Norge Flygerforening (SNF) och Svensk Pilotförening (SPF).

SAS Pilot Group organiserar 95% av alla SAS-piloter i Danmark, Norge och Sverige

SAS Pilot Group

Press release Sweden – SAS Pilot Group
 

FilipJ

Medlem
Sjutton gubbar... Självklart skall man flyga LLA-GOT 28e april med SAS, och jobba dagen efter. Antar att norsken i sådana fall är mitt enda alternativ? Och de är ju osäkra i sig.
 

Agö

Medlem
Sjutton gubbar... Självklart skall man flyga LLA-GOT 28e april med SAS, och jobba dagen efter. Antar att norsken i sådana fall är mitt enda alternativ? Och de är ju osäkra i sig.
Nej då, ta tåget. 15-20 timmar. Finns ju t.o.m. ett direktalternativ.

upload_2019-4-2_13-48-19.png
 

Ricci

Medlem
Det känns inte helt bra att ha en bokning den 2 maj MMX-ARN-CPH-HKG.:(
Dock hoppas jag att det inte blir en strejk eller att strejken blir mycket kortvarig (och att den då börjar den 26 april.)
 
Toppen