Big Birger
Medlem
- Att strejka 6 gånger på 12 år (eller vad det är) är inte "den svenska modellen".
- Att kräva högre löneökningar än "märket" som piloterna till och med fick i förra strejken är knappast heller "den svenska modellen".
- Att Svensk Pilotförening är en fristående fackförening som står utanför de stora fackförbunden går också att argumentera för att det inte är "den svenska modellen". Men det är en förutsättning för att kunna utöva utpressning mot sin arbetsgivare i form av återkommande strejker beslutade utan att behöva ta hänsyn till breda uppgörelser i svenskt näringsliv.
Att strejka för "den svenska modellen" tills arbetsgivaren går i konkurs innebär också att +6000 kollegor också blir av med sina jobb. Är det "den svenska modellen"?
Jag hävdar att Svensk Pilotförening inte följer "den svenska modellen", annat än när det passar deras syften. Vilket gör hela strejken ganska ihålig.
Det är för mig ganska enkelt.
Marknaden har förändrats. Det är inte som det var förr. De löner och villkor som piloterna har i SAS main är en rest från förr, och de är inte hållbara i flygbranschen. För att företaget ska överleva behöver mycket ändras, och piloternas villkor är en av många saker som måste anpassas efter den nya marknadens förutsättningar.
Till detta hör att piloterna nu har strejkat en gång för mycket. Det går inte längre. Piloterna kommer nu att få betala priset för sin attityd på samma sätt som många både före och efter dem kommer att drabbas som gapar efter för mycket. Karma is a bitch.
Jag får intrycket av att SAS företagsledning bestämt sig för att såga av grenen med strejkande piloter från organisationsträdet en gång för alla, kosta vad det kosta vill. Det tycker jag att de gör helt rätt i. Jag bara önskar att de kunde säga det rätt ut.
Kanske är det möjligt att göra organisationsförändringar, verksamhetsövergångar och uppsägningar under "chapter 11" som inte går att göra annars? Jag vet inte
Mitt påhittade drömscenario vore att företagsledningen kunde säga följande:
"Piloter som är anställda i SAS Main har tyvärr villkor som är från en tid då flygbranschen hade andra förutsättningar. För att företaget ska överleva och vara lönsamt behöver många förändringar ske. Svensk Pilotförenings har valt för sina medlemmar att inte anpassa sig till den nya verkligheten. Konsekvensen blir att SAS avslutar all verksamhet som drivs med piloter anställda i SAS Main. Samtliga piloter inom SAS Main är härmed varslade om uppsägning på grund av arbetsbrist.
De piloter som vill fortsätta att arbeta inom flygbranschen är välkomna att söka en ny anställning i SAS Connect där villkoren är skäliga och marknadsmässiga.
Ingångslönen för en junior pilot i SAS Connect är X. En pilot med 10 års erfarenhet har en lönenivå på Y, och en en senior kapten som har a flygtimmar och b anställningsår har en lönenivå på Z kr/år. Alla piloter som brinner för sitt yrke och kan acceptera marknadsmässiga villkor är välkomna att söka en tjänst i SAS Connect där de kan återgå i flygande tjänst omedelbart.
På kort sikt kan transformationen SAS genomför innebära stora konsekvenser för SAS utbud av både destinationer och antal flyg. Vi behöver hjälp av både passagerare, leverantörer och ägare att genomföra denna nödvändiga transformation så snabbt som möjligt. Över tid kommer SAS att komma tillbaka som ett starkt, stabilt och lönsamt företag."
Gissningsvis skulle ett ganska stort antal piloter söka sig till SAS Connect om valet på riktigt stod mellan arbetslöshet och att få fortsätta flyga med marknadsmässiga villkor. Livet är orättvist och det är inte en mänsklig rättighet att vara pilot. Bara för piloterna i SAS Main att vakna och lukta på kaffet.