Senaste nytt

Regelverket (EG) nr 261/2004 - dvs EUs regler om passagerares rättigheter

Mjaha, vem tog initiativet till att boka AB? Var det du som bad om rerouting? (Bör inte spela så stor roll, men det är bra att veta)

Enl EU-reglerna så ska du ha ersättning för nedgradering om 30% av biljettpriset, så om din biljett kostade mer än €500 så ska du gå vidare med det. Sedan bör du ha rätt till €250/2 som kompensation för att du behövde routas om.
 
I följande memo från EU finns lite matnyttig info:
EUROPA - PRESS RELEASES - Press release - Översyn av flygpassagerarnas rättigheter? vanliga frågor
Bl a kan man läsa att missade connections ger rätt till assistans och ersättning, felstavade namn ska kunna ändras utan kostnad och hemresan ska gå att nyttja även fast men inte varit med på utresan.
Vad som ryms i assistans kommer nog att debatteras, hittar ingen tydlig definition på detta, men om läser om att det inte finns alternativa connections med egna bolaget inom 12h finns det möjlighet/skyldighet att nyttja andra bolag.
Men som det står i inledning av memot, detta är än så länge bara ett förslag.
Jag dristar mig att klippa in en del av förslagen från EU-kommissionen. Det flesta förslagen finns på bc.se fast i flera separata inlägg. Notera att detta endast är förslag.
1: Klargöra gråzoner
Information om försenade eller inställda flyg
I den nuvarande förordning 261/2004 föreskrivs att lufttrafikföretag ska informera passagerarna om deras rättigheter, men det saknas krav på omedelbar information om själva händelsen. Genom förslaget införs en uttrycklig skyldighet att hålla resenärerna informerade om läget när det gäller deras försenade eller inställda flyg så snart som detta är möjligt.
Flygbolaget ska informera passagerarna om läget så snart som möjligt och under alla omständigheter senast 30 minuter efter den tidtabellsenliga avgångstiden.
De måste informera passagerarna om den förväntade avgångstiden så snart som dessa uppgifter är tillgängliga.

Extraordinära omständigheter
Termen ”extraordinära omständigheter” är mycket viktig, eftersom flygbolag inte är skyldiga att betala ersättning till passagerarna under dessa omständigheter. Termen är inte tydligt definierad i nuvarande förordning 261/2004.
Nu klargörs huvudprincipen för vilken typ av omständigheter som kan betecknas som extraordinära. (...)

Kraftiga förseningar och förseningar på plattan
Idag har passagerare rätt till assistans vid förseningar på 2, 3 eller 4 timmar beroende på hur lång flygningen är. Till följd av en dom i EU-domstolen kan de kräva ersättning vid förseningar på tre timmar eller mer (utom under extraordinära omständigheter).
I händelse av försening behöver passagerarna framför allt få tydlig information och omvårdnad och assistans medan de väntar. Förutom de nya informationskrav (se ovanstående avsnitt) som införs genom förslaget stärks därför även passagerarnas rättigheter till omvårdnad och assistans – så att dessa rättigheter alltid aktiveras efter två timmars dröjsmål, oavsett hur lång flygningen är.
Men den verkliga prioriteten för strandsatta passagerare är att så fort som möjligt komma fram till sitt hemland eller det land de vill åka till. När det gäller ekonomisk ersättning bekräftar förslaget till förordning EU-domstolens dom men fastställer tidsfristen för ersättning till fem timmar för alla flygningar inom EU och för korta internationella flygningar på mindre än 3 500 km. För övriga internationella flygningar är tidsfristen nio timmar för flygningar under 6 000 km och tolv timmar för flygningar längre än 6 000 km. Syftet är att ge flygbolaget rimlig tid att lösa problemet och uppmuntra det att utföra flygningen i stället för att bara ställa in den. Tröskeln på tre timmar är i de flesta fall för kort för att reservdelar eller ett ersättande flygplan ska hinna flygas in, särskilt när det gäller tekniska fel på en flygplats som ligger långt från flygbolagets hemmabas. De nuvarande bestämmelserna tenderar att uppmuntra flygbolagen att ställa in flygningarna (eftersom problemet inte kan åtgärdas inom en mycket kort tidsfrist) till förfång för passagerarna.
Dagens regler om assistans gäller implicit också förseningar på plattan, dvs. där passagerarna väntar ombord på flygplanet. Detta inbegriper rätten till förfriskningar och måltider och rätten att avstå från flygningen efter fem timmar. Förslaget gör dessa rättigheter explicita och ger dessutom passagerna rätt till luftkonditionering och tillgång till toaletter, läkarvård och dricksvatten när förseningen på plattan överstiger en timme. För att rätten att avstå från resan ska bli tillämplig i praktiken får passageraren begära avstigning efter en försening på fem timmar.

Ombokning
I dag kan passagerare bli strandsatta under lång tid i avvaktan på ombokning till en annan flygning med samma flygbolag. Vid vilken tidpunkt flygbolaget måste tillåta resenären att boka om resan via ett annat flygbolag är inte tydligt och har lett till flera tvister mellan flygbolag och passagerare.
Det införs nödvändiga förtydliganden genom att det i förslaget anges att om flygbolaget inte kan garantera en ombokning inom tolv timmar via sina egna flygningar, måste det erbjuda ombokning med andra flygbolag eller andra transportmedel, om sådana finns tillgängliga.

Anslutande flygförbindelser
Rätten till assistans och ersättning om en passagerare missar ett anslutande flyg, eftersom hans första flygning är försenad är för närvarande inte klart definierade. Förslaget definierar tydligt dessa rättigheter, dvs. assistans efter 2 timmar och ersättning vid förseningar vid ankomsten på mer än fem timmar för alla flygningar inom EU och korta internationella flygningar på mindre än 3 500 km. För övriga internationella flygningar är tidsfristen nio timmar för flygningar under 6 000 km och tolv timmar för flygningar längre än 6 000 km.

2. Nya rättigheter
Tidtabellsförändringar
Det är för närvarande oklart om en passagerare vars flygning har lagts om har liknande rättigheter som de passagerare vars flygningar är försenade eller inställda. I förslaget definieras klart och tydligt en likabehandling vid flygningar som läggs om mindre än två veckor före den ursprungliga avgångstiden.

Felstavade namn
Enligt förslaget får passagerare – kostnadsfritt – begära korrigering av stavfel i sitt namn senast 48 timmar före avgång.

Passagerare som inte checkar in (delsträckor/returflygningar)
Efter klagomål från passagerare fastställs det i förslaget att en passagerare inte får nekas ombordstigning på en returflygning med motiveringen att han eller hon inte har utnyttjat utresebiljetten.

Nya rättigheter när det gäller felhanterat bagage:
- Rörelsehjälpmedel
På grund av de gränser för skadeståndsansvar som fastställs i Montrealkonventionen får flygbolagen ofta ersätta förlorade eller skadade rörlighetshjälpmedel tillhörande passagerare med nedsatt rörlighet med ett mindre belopp än det faktiska värdet av denna utrustning. Enligt förslaget ska flygbolagen erbjuda sådana passagerare möjlighet – utan extra kostnad – att deklarera det faktiska värdet på rörelsehjälpmedlet vid incheckningen och på så sätt öka gränserna för flygbolagets skadeståndsansvar till detta faktiska värde.
- Musikinstrument
Musiker vet ofta inte i förväg på vilka villkoren instabila och ofta mycket dyra instrument får tas ombord på planet. Enligt förslaget måste flygbolagen godta mindre instrument i passagerarutrymmet och ska tydligt ange villkoren för transport av större instrument i lastutrymmet.
- Inlämnande av klagomål
Enligt förslaget ska flygbolagen tillhandahålla blanketter som möjliggör inlämning av klagomål på flygplatsen och som flygbolagen måste godta som giltiga krav (på detta sätt kan passageraren lätt lämna in ett krav inom de fasta tidsfrister för krav avseende bagage som följer av Montrealkonventionen).
- Nationella tillsynsmyndigheter
Idag finns det inte någon myndighet som utövar tillsyn över passagerarnas rättigheter i fråga om bagage enligt Montrealkonventionen. Enligt förslaget kommer de nationella tillsynsorgan som har utsetts enligt förordning 261/2004 också att ansvara för kontrollen av att reglerna för ersättning för felhantering av bagage iakttas.
- Öppenhet
I förslaget fastställs nya krav på öppenhet när det gäller information om handbagage och incheckat bagage enligt vilka passagerarna vid bokningstillfället och på flygplatsen måste informeras om exakt hur mycket bagage man får ha med sig och alla eventuella extra bagageavgifter.
3. Kontroll av efterlevnad, hantering av klagomål och påföljder
4. Oproportionerlig ekonomisk börda
 
Jag tycker faktiskt det är olyckligt att man lägger sig i biljettreglerna i det där förslaget. Om det blir tillåtet att skippa utresan men använda hemresan kommer vi nog att se billiga biljetter gå upp i pris.
 
Troligen kommer det påverka biljettpriset negativt - totalt sett. Samtidigt kommer det nog kunna sänka priserna på direktflyg. Exempelvis blir det ju svårt för BA att motivera att priset från Stockholm till New York via London är betydligt lägre än direkt från London till New York. Eller så syftar de på att HELA utresan kan skippas men inte delar?

Under alla omständigheter, skall politikerna lägga sig i detta måste de vara betydligt tydligare med hur regeln skall appliceras än dagens luddiga regelverk.
 
Jag tycker faktiskt det är olyckligt att man lägger sig i biljettreglerna i det där förslaget. Om det blir tillåtet att skippa utresan men använda hemresan kommer vi nog att se billiga biljetter gå upp i pris.

Mja, tycker att det är jämförbart med att EU "lägger sig i" roamingavgifter för GSM.
 
Kanske inte riktigt håller med om att det är jämförbart - men visst finns det en poäng.

Huvudsaken - vad som än sker - är att det nya regelverket blir tydligt.
 
Har inte koll på ersättningsmöjligheter och vill därför ha era råd på vad jag kan göra.

Jag sitter just nu på ZRH och väntar på att flyga till Singapore med SQ345, det är nu försenat med nästan fyra timmar (11:45 till 15:35). Singapore är min slutdestination, biljetten är i business och köpt med lifemiles.

Finns det något jag kan göra?
 
Har inte koll på ersättningsmöjligheter och vill därför ha era råd på vad jag kan göra.

Jag sitter just nu på ZRH och väntar på att flyga till Singapore med SQ345, det är nu försenat med nästan fyra timmar (11:45 till 15:35). Singapore är min slutdestination, biljetten är i business och köpt med lifemiles.

Finns det något jag kan göra?
Om jag kommer ihåg rätt, det ska vara minst 4 timmars försening för långa flygningar som Zürich->Singapore.
Din försening är 3 timmar 50 minuter, så gäller det inte det fallet.
 
Om jag kommer ihåg rätt, det ska vara minst 4 timmars försening för långa flygningar som Zürich->Singapore.
Din försening är 3 timmar 50 minuter, så gäller det inte det fallet.

Viktigt att tänka på är att det är den slutliga förseningen som räknas, och verklig flygtid är oftast kortare än den tidtabellsenliga, så även om ni kanske kommer iväg 4,5 timme sent så kanske ni flyger in en timme och landar 3,5 timme sent = ingen 261/2004-ersättning. Däremot om ni landar mer än 4 timmar efter tidtabell så kan man börja forska i 261/2004-möjligheter.
 
Toppen