m10
Medlem
Sushi vet jag vad det är men det tillhör inte mina favoriter. Vad rekommenderar ni därför att äta, bortsett från Kobe biff som jag också känner till.
Är det den råa fisken som är problemet? Om så; gå ändå till en sushi-restaurang, men ät de (med värme) tillagade rätterna. Grillad sanma om det – som nu – är säsong, tempura på vårprimörer, hamo på sommaren, tako karaage und so weiter. Nigri är visserligen huvuddelen av en måltid på en sushi-bar, men det finns så mycket annat.
Den japanska matfloran är "ganska" bred, varför det är en smula svårt att ge några riktade rekommendationer utan uppdragsbeskrivning.
Men:
- Hitta ett yakitori-ställe och beställ sånt du inte trodde att du gillade. Jag brukar beställa nankotsu (brosk) till besökare. Det är alltid en intressant upplevelse (för mig). Ibland också för gästerna. Drick torr nihonshu till. Givetvis också rekommenderat att äta sånt man vet att man gillar… Men nya upplevelser är bra!
- Yakiniku. Kobe-biff (eller wagyu som är mer övergripande) nämndes ovan. Beställ in ett gäng olika typer av kött med olika graderingar på en yakiniku-restaurang; grilla själv vid bordet och jämför vad som ger bäst bang for the yen.
- Ramen har nämnts tidigare i tråden, med länk till rimligt ställe. Det är ett måste. Om tid och plats i magen finns så jämför gärna de vanligaste soppbaserna; miso, soja, fläsk, salt. Kedjan Afuri ( <10 outlets i Tokyo) har en rätt intressant soppa med yuzu-smak. Avnjuts uppfriskande kall under varma dagar.
- Japansk curry. "Ok", tänker du, "Hur kul kan det vara?". Testa, säger jag. Gör det lätt för dig och gå till CoCo Ichiban som har engelsk meny. Utmärkt fastfood.
- Kaiseki. Traditionell finmat nämnd tidigare, som bitvis kan tyckas ha en lite för subtil smak, men it grows on ya. Presentation och setting är en stor del av upplevelsen.
- Hamburgare. Har ätit bättre burgare här än i USA (och nej, jag har inte ätit på alla ställen i hela Amerika; någon annan forummedlem har säkert varit på Världens Bästa Ställe™). Brozers' Lot Burger är en unik skapelse.
- Tempura. Ät det bara. Upplev hur olika typer av salt kan lyfta en lätt friterad bit shiitake, eller annan svamp/grönsak/*.*
- Kushiage. Friterat vad-som-helst på en liten pinne i barmiljö. Doppas i sötsalt sås efter smak. Sköljs ner med öl eller (och?) highball eller (och?) lemon sour. Äts enligt den uråldriga regeln att allt friterat är gott.
- Visst; sushi var tydligen ingen favorit, men testa ändå några bitar sashimi. Chutoro eller katsuo t. ex. Lätt att gilla, också för en skeptiker.
- Unagi donburi (unadon). Grillad välsåsad ål på ris i skål. Inte svårare än så. Mycket, mycket gott.
- Gyudon på Yoshinoya. Skivor av stekt biff och lök på ris. Blanda med rått ägg och skivad vårlök. Signaturrätten hos lokala snabbmatsgiganten Yoshinoya, och också i många hem. Serveras inom minuten från beställning och de flesta av gästerna äter upp i samma hastighet.
- Mochi, speciellt Shingen Mochi. Japanska sweets gjorda på en typ av smetig rissmet. Äts med fördel med sojabönspuder och sås på bränt socker. Lite… "speciell" konsistens, men when in Rome osv.