Senaste nytt

Tonton på fossilfri tur i Östeuropa

Hachans

Medlem
Kan bara instämma, ett av ”världens viktigaste turistmål”. Tog med styvbarnen dit (så fort båda fyllt 15 år).

När jag var där i tonåren på stipendieresa så fixade föreningen vi åkte med lite balans för fy för vad man mådde illa efteråt. Men på kvällen så vände narrativet och speglade istället den kulturella rikedom som fortfarande finns kvar. Det var mycket dans och fest. Trodde först inte att man skulle vara pigg på det men det var riktigt roligt.
 

Tonton

Medlem
Dag 6 - Polen och Slovakien

Som nämnt, vi vaknar upp till vad som kanske är resans både mest viktiga och intressanta dag.

Hiltonhotellet ligger cirka 10 min bilväg ifrån Auschwitz, och vi har bokat en 3h lång guidning.

Missförstå mig rätt, men detta var något som jag hade sett fram emot att göra i flera år.
Jag har tre gånger fått äran att lyssna på Emerich Roth, som berättat sin historia om hur han överlevde Auschwitz, och sedermera hamnade i Sverige. Likt många andra överlevande, så har de blivit till åren, och Emerich gick tyvärr bort tidigare i år. Desto viktigare är det att vi som är kvar i livet ser till att utbilda oss kring, och minnas, förintelsen. Inte minst för att vi själva ska ta lärdom av det, men också för att framtida generationer inte ska glömma bort. Att besöka Auschwitz gör också att man får ännu större förståelse, för den historia Emerich försökte berätta.

Med det sagt, så är det lite som ovan inlägg nämner. Jag trodde jag både var påläst och härdad inför besökt. Men icke. En omvälvande upplevelse, som @KiMeister säger.

Det finns mängder att kommentera, diskutera, och berätta, men jag nöjer mig med lite bilder - och kommentaren - Alla bör besöka Auschwitz minst en gång i sitt liv!

Screenshot 2022-08-12 at 23.46.12.png

Den världsberömda entrén till Auschwitz.

Screenshot 2022-08-12 at 23.45.27.png

Något jag lärde mig under vår guidade tur - att den största andelen judar i Auschwitz deporterades ifrån Ungern - och alla 400k+ på cirka 8 veckor. Helt galet.

IMG_0837.JPG



IMG_0839.JPG


Screenshot 2022-08-12 at 23.46.26.png


IMG_0847.JPG


Screenshot 2022-08-12 at 23.45.46.png



Strax efter klockan 12:00 så var vi klara i Auschwitz och Birkenau. Vi åkte in till centrala Oswiecim för att käka lunch, innan det var dags att fortsätta resan söderut. Vi tog sikte på Zakopane, och började rulla mot Tatrabergen. Här vankades det väldigt fina vyer, och härliga bergsvägar.

En bit in i Slovakien så tog vi ett kortare stop och besökt Spiš Castle, och beundrade utsikten både nerifrån, men även uppe på dess kulle.

IMG_0990.JPG


Med halva dagen spenderad på Auschwitz, så planerade vi en relativt kort bilresa idag, och sent på eftermiddagen så ankom vi till dagens etappmål, Kosice, Slovakien!

Screenshot 2022-08-12 at 23.45.06.png

Fika!

Screenshot 2022-08-12 at 23.45.15.png

Slovakiens största kyrka.

Resväg

Screenshot 2022-08-12 at 23.57.09.png


Körsummering - Efter dag 6
  • Distans - 2198 km
  • Laddning - 429 kWh
  • Klimatpåverkan: 171 kgCO2eq
  • Laddtid: 4h08 min
  • Laddkostnad: 1 440 kr
  • Snittkostnad per kWh: 3,36 kr
  • Snittkostnad per mil: 6.55 kr
Noterar också att detta var vår första dag utan att ladda bilen en enda gång.
 
Last edited:

airac

Medlem
Vi besökte modellkampen Dachau för några år sedan. Jag undrar så här efteråt hur man klarade köra bil efter… Vi var i närheten eftersom en studievän hade sitt brollop, så instämmer med föregående talare att något att vända humöret med är ganska bra på en sådan dag.
 

Tonton

Medlem
Dag 7 - Slovakien och moderlandet

Vi bodde på DoubleTree i Kosice. Vare sig dåligt eller bra. Inget som gjorde det direkt minnesvärt, men det hade perfekt location, och bra parkering. Här sov vi gott, och en bra AC uppskattas alltid under de varma dagarna på europeiska fastlandet.

Även idag hade vi en relativt kort resdag framöver, iaf när det kom till distans. Fokus idag låg på att åka intressanta vägar (läs: småvägar) och att på vägen besöka två ställen, påväg mot dagens slutdestination. En relativt händelsefattig och fotolös dag, men ack så trevlig dag!

Dagen första etappstopp blev Eger. Här har jag inte varit på 10+ år. Så det var skoj att ta oss hit. Här käkade vi lunch och promenerade runt lite i stadskärnan.

Här råkade vi även ut för resans ena, av två händelser, där vår benägenhet att inte bära kontanter orsakade lite problem. P-huset tog enbart kontanter, så vi kunde inte ta oss iväg utan att hitta en bankomat och ta ut pengar. Sagt och gjort, så tog vi ut motsvarande ca 100kr i bankomaten. Då vägrade P-huset ta emot så stora sedlar. Så det blev att gå tillbaka till bankomaten och ta ut mindre ädla valörer.

Screenshot 2022-08-27 at 15.02.13.png

Undertecknad älskar att besöka Eger!

Screenshot 2022-08-27 at 15.02.20.png

István Dobó finns på statyer lite överallt i Eger. På 1500-talet besegrade han Ottomanska riket i deras försök att erövra Eger.

Därefter så rullade vi vidare, och nästa mål blev Kékestető. Ungerns högst punkt! 1 014 meter över havet. Här har vi i ungdomens dagar varit på besök många gånger. Utöver fin utsikt från TV-tornet, så finns det rodelbanor och annat att underhålla sig med. Vi anlände tyvärr efter stängningstid, men det var skoj att vara tillbaka en snabbis och se hur det har utvecklats senaste åren.

Lite mer bergsåkning och vi var sedan framme på dagens slutdestination - Budapest! Vi valde Hilton Budapest över att bo hos släkten. Av erfarenhet så hade det kostat alldeles för mycket tid i att socialisera och äta mat. :rolleyes: Fortfarande väldigt mätta efter dagens lunch i Eger, så valde vi att ta en kvällspromenad längs vattnet Men vi hann även förbi matvarubutiken för inköp av viktiga varor. Salami och Unicum!

IMG_7906.jpg
Den berömda Hiltonutsikten!

Screenshot 2022-08-27 at 15.02.59.png

Salami och Unicum gör Tonton och brorsan glada!

Vi valde sedan att avsluta dagen med varsin öl i hotellbaren. Det var en så kallade "Hejdå-öl", då detta sista kvällen tillsammans. Arbete hägrade hemma i Sverige för två tredjedelar av oss, medans undertecknad fortsatt har semester i några veckor och skulle fortsätta solo!

Resväg

Screenshot 2022-08-27 at 14.50.27.png


Körsummering - Efter dag 7

  • Distans - 2 586 km
  • Laddning - 566 kWh
  • Klimatpåverkan: 196 kgCO2eq
  • Laddtid: 5h18m
  • Laddkostnad: 1 508 kr
  • Snittkostnad per kWh: 2,66 kr
  • Snittkostnad per mil: 5,83 kr
 
Toppen