Mat (och vin)
Handlar mest om mat och vin i detta inlägg så ni som inte är intresserade kan skippa till nästa inlägg (som kommer strax)
Vi hade sju mattillfällen under resan och hade redan när vi kom fem bokningar:
Sushi Kanesaka på hotellet
Kobe Beef Kaiseki 511
Amber Palace på hotellet
Crown på hotellet
New York Grill and Bar på Park Hyatt
Sushi Kanesaka
Som jag nämnde ovan så ligger denna restaurang i hotellet. Det är en liten sushirestaurang med 20 platser. Tyvärr var de lite kinkiga på att ta bilder så det blev bara en bild på champagnen vi drack.
Maten höll väldigt hög kvalité och kan varmt rekommenderas om man gillar sin sushi. Huvudkocken (heter det så) har en stjärna på sin andra restaurang i Tokyo men just den här är inte med i Guide Rouge med en stjärna.
Kvällens höjdpunkt blev när vi hade öppnat kvällens tredje flaska champagne och kocken frågade om vi tyckte om den varpå vi frågade om vi fick bjuda på ett glas. Det ville han gärna. Varpå han tog glaset och shotade det på mindre än en sekund
Vi körde Champagne rätt igenom.
Grand Kitchen
Dagen efter åt vi lunch i hotellets lobby. Vi körde dagens meny som bestod av löksoppa, havsaborre och glass med en fruktbakelse till avslutning.
Väldigt gott även om den bleknade lite med mycket annat vi åt under resan.
Havsaborre
Efterrätten
Vi körde vitt vin rätt igenom
Kobe Beef Kaiseki 511
Den här restaurangen ligger högt på Tripadvisor över Kobe-restauranger. Själva läget är några minuter från Akasaka tunnelbanestation.
Även här körde vi en set menu som bestod av en blandning av amouse bouche bestående av grönsaker med pilgrimsmussla. Det följdes sedan av fyra smårätter (en annan typ av mussla, tonfisksallad, fiskfilé och en lite sötare tofuliknande rätt).
Första rätten: pilgrimsmussla
Andra rätten
Rätt tre var en kokt kobebiff i soppa. Den följdes av en Kobecroquette i grillade bananskal (detta var dock bara dekoration). Efter det fick vi ytterligare en variant på Kobebiff med en soppa och grönsaker följt av sushi.
Rätt tre
Kobecroquette
Mer Kobebiff
Sushi
Sedan kom då det vi egentligen hade kommit för; grillad Kobebiff. Den var helt suverän och något av det bästa jag ätit.
Grillad Kobebiff
Lite efterrätt
Kvällens två röda viner
Restaurangen har en väldigt bra vinlista med mycket franska och amerikanska viner. Kan varmt rekommendera den. Runt restaurangen i området finns sedan många trevliga barer. Vi landade på en bar som heter Luther's Bar som spelade klassiska vinylskivor.
Amber Palace
Detta är en kinesisk restaurang med en stjärna som ligger på hotellets 5:e våning.
Även här körde vi en meny med nio rätter. Allt var förstås mycket gott. Även här fanns en gedigen vinlista.
Första rätten - mest sidfläsk
Dim sum och vårrulle
Ankan presenteras
Pekinganka
Ytterligare lite anka
Soppa
Suckling pig
Lite grönt
Kolhydrater
Efterrätten
Vi körde denna Champagne rätt igenom måltiden
Crown
Crown är en franskinspirerad restaurang med mycket hög kvalité. Är osäker på om den har en stjärna men av maten och servicen att döma borde den ha det.
Vi körde en niorättersmeny med fyra olika viner.
Låter bilderna tala för sig själva.
Öppen spis
Amouse bouche
Lite förrätter
Potatispuré med caviar
Sötpotatis med räkflan
Hummer
Kött
Osttallrik
Första efterrätten
Andra efterrätten
Kaffe
Kvällens viner
New York Grill and Bar
Sista kvällen åkte vi till Park Hyatt som ju väl är mest känt för Lost in Translation som till stor del utspelades där.
Restaurangen med tillhörande bar ligger på 52:a våningen vilket gör att man får en fantastisk utsikt över Tokyo. Vi var som sagt där på kvällen men på dagtid borde man ha en väldigt bra utsikt över Mt Fuji.
Utsikt från 52:a våningen
Restaurangen
Vi tog in var sin förrätt och varmrätt. Baliklax till förrätt och en Kobebiff till varmrätt. Bra kvalité på maten men den nådde kanske inte riktigt upp till de andra restaurangerna vi hade testat.
Baliklax
Kobebiff
Kvällens Champagne
En sak som var lite störande var att baren och restaurangen ligger utan avskiljningsvägg vilket innebär att både ljud och cigarettrök kan vara störande.
Den sjunde måltiden, en lunch intog vi på ett enkelt ölhak i Shinjuku. Trevligt med lite omväxling till all fine dining.
Tokyo är som många säkert vet ett mat-Mecka och på fyra dagar hinner man bara prova sig igenom en försvinnande del men de restauranger vi var på var mycket bra och jag kan varmt rekommendera dem.
Tack för att ni hängt med så här långt. Nu har det blivit dags att ge sig av mot Europa (via USA) efter fyra härliga dagar.
Nästa etapp
United flight 79 Tokyo-Seoul