Senaste nytt

Ta med mat/dryck från loungen

Lägg ut bilder på när ni delar en 70:a i Plus i fredagstråden.
Hahah skulle vara en skön syn

Inte för att egentligen uppmana detta otroliga beteende men...
1000 EB poäng i potten till den som gör det samt postar bilder och då med innan okända stolsgrannar!
+500EB poäng om detta sker i GO på en relativt full flight

(endast inom Norden för att skapa mest förvåning)
 
Vad jag minns så gäller inte svenska alkoholregler airside på internationella terminaler.
Vore så fallet skulle de vara torrlagda före kl 11 dagligen. Inte heller skulle självservering utan tillsyn vara tillåten.
Och inte medförande av annan alkohol in (taxfree). Mm, mm...
OT-svar:
Enligt alkohollagen är det inte förbjudet att ta med alkohol in i en lokal där servering sker, men är oftast en praktiskt tillämpning då det är förbjudet att förtära medhavd alkohol. Ex färsluten taxfree-påse är skolboksexempel på när det är okej.

Självservering är okej om det bjuds på alkohol och eftersom ingen finns till salu är det okej. Så länge personalen kan garantera "ordning och nykterhet".
Att göra som i lounger utomlands där ett basutbud ingår men ett mer avancerat sortiment kostar, hade inte var görbart i Sverige.

Sen minns jag inte på rak arm hur T5 hanteras som internationell terminal. Men som referens hanteras Stockholm - Malmö och Stockholm - Köpenhamn olika ur alkohollagsperspektiv, då senare går som internationell trafik. Kan tänka mig att det även finns en skillnad mellan T4 och T5.
 
OT-svar:
Enligt alkohollagen är det inte förbjudet att ta med alkohol in i en lokal där servering sker, men är oftast en praktiskt tillämpning då det är förbjudet att förtära medhavd alkohol. Ex färsluten taxfree-påse är skolboksexempel på när det är okej.

Självservering är okej om det bjuds på alkohol och eftersom ingen finns till salu är det okej. Så länge personalen kan garantera "ordning och nykterhet".
Att göra som i lounger utomlands där ett basutbud ingår men ett mer avancerat sortiment kostar, hade inte var görbart i Sverige.

Sen minns jag inte på rak arm hur T5 hanteras som internationell terminal. Men som referens hanteras Stockholm - Malmö och Stockholm - Köpenhamn olika ur alkohollagsperspektiv, då senare går som internationell trafik. Kan tänka mig att det även finns en skillnad mellan T4 och T5.
T4 o T5 var iaf tidigare olika, iom att T4 var torrlagd före kl11, helt i enighet med svenska alkoholregler. Och på T5 var det fritt fram.
Nu ser jag att det verkar finnas möjlighet för kommuner att meddela dispens från just tiderna, men jag kan omöjligt förstå hur man kan bryta mot t ex dessa regler:

8 kap. Servering av alkoholdrycker


13 § Den som har tillstånd för servering till allmänheten eller
stadigvarande tillstånd för servering i slutet sällskap, får
köpa de spritdrycker, vin, starköl och andra jästa
alkoholdrycker som behövs för rörelsen endast av partihandlare
eller av detaljhandelsbolaget. Den som har tillstånd för
servering i slutet sällskap vid ett enstaka tillfälle eller
under en enstaka tidsperiod, får köpa motsvarande drycker
endast hos detaljhandelsbolaget.

Lokaler och utrustning


15 § Stadigvarande tillstånd för servering till allmänheten får
medges endast om serveringsstället har ett eget kök i
anslutning till serveringslokalen samt tillhandahåller lagad
eller på annat sätt tillredd mat. Gästerna ska kunna erbjudas
ett varierat utbud av maträtter. Efter klockan 23.00 får
matutbudet begränsas till ett fåtal enklare rätter.

Serveringsstället ska vara utrustat med ett i förhållande till
lokalens storlek lämpligt antal sittplatser för matservering. Om det finns en drinkbar får den ta i anspråk endast en mindre
del av serveringsställets totala yta och vara belägen i nära
anslutning till matsalen.

Tillfälligt tillstånd för servering till allmänheten får
meddelas om serveringsstället tillhandahåller tillredd mat. Detsamma gäller tillstånd för servering i slutet sällskap.

HAR NÅGON SETT LAGAD MAT ELLER VARIERAT UTBUD I T E X MENZIES-LOUNGEN??


Personal

18 § Tillståndshavaren eller av denne utsedd serveringsansvarig
person ska ha tillsyn över serveringen och vara närvarande på
serveringsstället under hela serveringstiden. Det sista gäller
dock inte vid rumsservering. Den som är serveringsansvarig ska
ha fyllt 20 år och vara lämplig för uppgiften med hänsyn till
sina personliga egenskaper och omständigheterna i övrigt.

Tillståndshavaren ska till kommunen anmäla den eller de
personer som har utsetts att ansvara för serveringen av
alkoholdrycker.

SAMTLIGA LOUNGER LÄMNAS MED OBEMANNADE SERVERINGSYTOR UNDER LÅNGA PERIODER!


20 § Vid servering av alkoholdrycker ska ansvarig personal se
till att måttfullhet iakttas och att störningar på grund av
oordning eller onykterhet undviks.

21 § Priset för en alkoholdryck får vid servering inte sättas
lägre än inköpspriset för drycken jämte skäligt påslag. Prissättningen får inte ske på ett sådant sätt att försäljning
av drycker med högre alkoholhalt främjas. Gästerna får inte
uppmanas eller förmås att köpa alkoholdrycker.

GRATIS UTGIVANDE AV ALKOHOL ÄR INTE TILLÅTET PÅ ETT SERVERINGSSTÄLLE, ANSES STRIDA MOT BÅDE § 20 OCH 21.
CASINO COSMOPOLE FICK UNDERKÄNT PÅ DENNA PUNKT NÄR MAN I ENLIGHET MED INTERNATIONELL PRAXIS BJÖD STAMKUNDER PÅ DRINKAR.


24 §
Alkoholdrycker som inte får serveras i en lokal som avses i
denna paragraf får inte heller förvaras i lokalen eller
tillhörande utrymmen.

Förbuden enligt denna paragraf gäller inte i fråga om folköl.

ENLIGT DENNA § ÄR FÖRVARING AV TAXFREE-DRYCKER EJ TILLÅTET, EFTERSOM DESSA ENLIGT 13 § INTE FÅR SERVERAS I LOKALEN.
(Fick själv en varning p g a att en rysk turist medförde en flaska taxfree till serveringslokalen på mitt hotell en gång...)


Så uppenbarligen lyder inte loungerna under alkohollagen, eller så kommer de undan med ganska grova systematiska regelbrott...
 
Sen minns jag inte på rak arm hur T5 hanteras som internationell terminal. Men som referens hanteras Stockholm - Malmö och Stockholm - Köpenhamn olika ur alkohollagsperspektiv, då senare går som internationell trafik. Kan tänka mig att det även finns en skillnad mellan T4 och T5.
Om SAS skulle börja flyga inrikes på T5 vilket har diskuteras, skulle det behövas olika lounger för de som reser utrikes och reser inrikes?
Tror att de även släpper in silver nu under en begränsad tid (15 dec-15 jan), kan ha varit en sådan gosse.
Detta med urvattningen av SAS Guld (som man kan få utan att flyga en meter) gör att det kommer många gäster till loungerna som inte vet reglerna.
Vad jag minns så gäller inte svenska alkoholregler airside på internationella terminaler.
Vore så fallet skulle de vara torrlagda före kl 11 dagligen. Inte heller skulle självservering utan tillsyn vara tillåten.
Och inte medförande av annan alkohol in (taxfree). Mm, mm...
Vill minnas att Grand Hotell Stockholm har dispans att få servera alkohol via roomservice dygnet runt, jag kan ha fått detta om bakfoten, har aldrig bott där..
Hotel Rival fick ta bort alkoholen i sin Honest lounge, där gästen skötte sin servering själv.
 
Om SAS skulle börja flyga inrikes på T5 vilket har diskuteras, skulle det behövas olika lounger för de som reser utrikes och reser inrikes?

Den frågan kan väl besvaras enkelt genom att titta på vad som gäller i Göteborg? Där är det ju redan sammanslaget den internationella och nationella delen.
 
T4 o T5 var iaf tidigare olika, iom att T4 var torrlagd före kl11, helt i enighet med svenska alkoholregler. Och på T5 var det fritt fram.
Nu ser jag att det verkar finnas möjlighet för kommuner att meddela dispens från just tiderna, men jag kan omöjligt förstå hur man kan bryta mot t ex dessa regler:

8 kap. Servering av alkoholdrycker


13 § Den som har tillstånd för servering till allmänheten eller
stadigvarande tillstånd för servering i slutet sällskap, får
köpa de spritdrycker, vin, starköl och andra jästa
alkoholdrycker som behövs för rörelsen endast av partihandlare
eller av detaljhandelsbolaget. Den som har tillstånd för
servering i slutet sällskap vid ett enstaka tillfälle eller
under en enstaka tidsperiod, får köpa motsvarande drycker
endast hos detaljhandelsbolaget.

Lokaler och utrustning


15 § Stadigvarande tillstånd för servering till allmänheten får
medges endast om serveringsstället har ett eget kök i
anslutning till serveringslokalen samt tillhandahåller lagad
eller på annat sätt tillredd mat. Gästerna ska kunna erbjudas
ett varierat utbud av maträtter. Efter klockan 23.00 får
matutbudet begränsas till ett fåtal enklare rätter.

Serveringsstället ska vara utrustat med ett i förhållande till
lokalens storlek lämpligt antal sittplatser för matservering. Om det finns en drinkbar får den ta i anspråk endast en mindre
del av serveringsställets totala yta och vara belägen i nära
anslutning till matsalen.

Tillfälligt tillstånd för servering till allmänheten får
meddelas om serveringsstället tillhandahåller tillredd mat. Detsamma gäller tillstånd för servering i slutet sällskap.

HAR NÅGON SETT LAGAD MAT ELLER VARIERAT UTBUD I T E X MENZIES-LOUNGEN??


Personal

18 § Tillståndshavaren eller av denne utsedd serveringsansvarig
person ska ha tillsyn över serveringen och vara närvarande på
serveringsstället under hela serveringstiden. Det sista gäller
dock inte vid rumsservering. Den som är serveringsansvarig ska
ha fyllt 20 år och vara lämplig för uppgiften med hänsyn till
sina personliga egenskaper och omständigheterna i övrigt.

Tillståndshavaren ska till kommunen anmäla den eller de
personer som har utsetts att ansvara för serveringen av
alkoholdrycker.

SAMTLIGA LOUNGER LÄMNAS MED OBEMANNADE SERVERINGSYTOR UNDER LÅNGA PERIODER!


20 § Vid servering av alkoholdrycker ska ansvarig personal se
till att måttfullhet iakttas och att störningar på grund av
oordning eller onykterhet undviks.

21 § Priset för en alkoholdryck får vid servering inte sättas
lägre än inköpspriset för drycken jämte skäligt påslag. Prissättningen får inte ske på ett sådant sätt att försäljning
av drycker med högre alkoholhalt främjas. Gästerna får inte
uppmanas eller förmås att köpa alkoholdrycker.

GRATIS UTGIVANDE AV ALKOHOL ÄR INTE TILLÅTET PÅ ETT SERVERINGSSTÄLLE, ANSES STRIDA MOT BÅDE § 20 OCH 21.
CASINO COSMOPOLE FICK UNDERKÄNT PÅ DENNA PUNKT NÄR MAN I ENLIGHET MED INTERNATIONELL PRAXIS BJÖD STAMKUNDER PÅ DRINKAR.


24 §
Alkoholdrycker som inte får serveras i en lokal som avses i
denna paragraf får inte heller förvaras i lokalen eller
tillhörande utrymmen.

Förbuden enligt denna paragraf gäller inte i fråga om folköl.

ENLIGT DENNA § ÄR FÖRVARING AV TAXFREE-DRYCKER EJ TILLÅTET, EFTERSOM DESSA ENLIGT 13 § INTE FÅR SERVERAS I LOKALEN.
(Fick själv en varning p g a att en rysk turist medförde en flaska taxfree till serveringslokalen på mitt hotell en gång...)


Så uppenbarligen lyder inte loungerna under alkohollagen, eller så kommer de undan med ganska grova systematiska regelbrott...
Sorry, men du läser lagen som fan läser Bibeln.
 
Toppen