Senaste nytt

Sikta mot stjärnorna - Använder du Guide Michelin när du planerar dina resor?

Det blev tyvärr färre Michelin restauranger än väntat då många av dem har stängt under nyårsveckan, och besöket på Robuchon uteblev på grund av begränsade menyer. Endast julmenyn fanns att tillgå, som inte såg så värst lockande ut.

Men jag han med ett besök på enstjärniga Nakajima förra veckan för Lunch. Stället är undangömt och nästan omöjligt att hitta då det ligger i källaren på en kontorsbyggnad, och som ett resultat bestod besökarna endast av lokalbefolkningen, där många var stamgäster. Jag möttes av en del överraskande blickar, men mest på ett positivt sätt. Vid lunch är det först till kvarn som gäller, så jag rekommenderar att man dyker upp en halvtimme innan öppnngstiden, som är 11.30 då köerna annars blir långa.

Restaurangen är liten och har endast 20 platser vid disken. Inredningen är minimalistisk, med en subtil lyxkänsla. Nakajima specialiserar sig på sardiner, vilket är det enda som erbjuds vid lunch. Dessa serveras antingen som tempura, i en tagineliknande gryta, grillade över sås eller som Sashimi.

Valet föll på Sashimin, som var makalöst god. Sardinerna smakade mer som tonfisk än sardiner då de hade en väldgt fet och mjuk konsistens. Aldrig har jag trott att sardiner kan vara så goda. Till sashimin serverades misosoppa, ris, inlagd rättika och grönte. Påfyllningar på riset och soppan erbjöds till de som önskade. Överlag en mycket trevlig måltid.

Bäst av allt var givetvis priset där lunchmenyn gick på 50kr inklusive dryck och moms... Ja detta måste överlägset vara den billigaste Michelinlunchen på planeten!

image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg
 
Testade Wild Honey (*) i London på nyårsafton. Väldigt gott och enkelt. Rådjuret var bland det finaste kött jag ätit på ett tag. Kunde förstås inte heller avstå från foie gras när det bjuds. Det var, kvällen till ära måhända, inte särskilt billigt (£80 p.p. för tre rätter) men jag fann det ändå prisvärt m.h.t. kvaliteten på maten.

December 2014 212.JPG


December 2014 213.JPG


December 2014 213.JPG


December 2014 215.JPG


December 2014 216.JPG


December 2014 219.JPG


December 2014 220.JPG


December 2014 221.JPG


December 2014 222.JPG
 
Skall bli intressant att höra vad du tyckte

Vi blev oerhört besvikna dessvärre. Vi serverades en speciell julmeny, och det var inte alls imponerande. Det saknades finess, innovation och inte ens smakmässigt var det särskilt bra.
Kanske var det för att det var jul. Kanske för att vi var västerlänningar. Hur som helst så var det de klart sämsta 6000 kronorna jag spenderade under 2014.
 
Storslam för Malmö när Guide Michelin Nordic Countries publicerade de nya stjärnorna idag. Vollmers får en välförtjänt stjärna - har ätit där tre gånger och det har alltid varit lika bra. BITP tycker jag är märkligt, håller inte denna nivå. Ute i Vindåkra har jag inte varit ännu.

I Göteborg får Koka (Kock & Vin-folket) och Mat & Människor (Fond-folket) varsin stjärna. Och i Stockholm får Oaxen Krog en andra stjärna och Volt får en stjärna.

Trist att GM inte vidgar vyerna och således missar Daniel Berlin och Fäviken.

I Danmark får aIoIc en andra stjärna (rättvist, eller vad säger du @nilsson ?). Därtill tre nya stjärnor i Århus varav Frederikshöj är den enda jag besökt. Ett verkligt bra tips till den som har vägarna förbi.

Sverige

2 stjärnor i Stockholm: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, och Oaxen Krog (Ny).
1 stjärna i Stockholm: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren och Volt (Ny).
1 stjärna i Göteborg: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka (Ny) och SK Mat & Människor (Ny).
1 stjärna i Malmö (Ny): Ambiance à Vindåkra (Ny), Bloom in the Park (Ny) och Vollmers (Ny).

Danmark

2 stjerner i København: Noma, Geranium og a|o|c (Ny).
1 stjerne i København: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Grønbech & Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Marchal, Relæ, Søllerød Kro og Studio at the Standard.
1 stjerne i Aarhus (Ny): Frederikshøj (Ny), Gastromé (Ny) og Substans (Ny).
 
Storslam för Malmö när Guide Michelin Nordic Countries publicerade de nya stjärnorna idag. Vollmers får en välförtjänt stjärna - har ätit där tre gånger och det har alltid varit lika bra. BITP tycker jag är märkligt, håller inte denna nivå. Ute i Vindåkra har jag inte varit ännu.

I Göteborg får Koka (Kock & Vin-folket) och Mat & Människor (Fond-folket) varsin stjärna. Och i Stockholm får Oaxen Krog en andra stjärna och Volt får en stjärna.

Trist att GM inte vidgar vyerna och således missar Daniel Berlin och Fäviken.

I Danmark får aIoIc en andra stjärna (rättvist, eller vad säger du @nilsson ?). Därtill tre nya stjärnor i Århus varav Frederikshöj är den enda jag besökt. Ett verkligt bra tips till den som har vägarna förbi.

Sverige

2 stjärnor i Stockholm: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, och Oaxen Krog (Ny).
1 stjärna i Stockholm: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren och Volt (Ny).
1 stjärna i Göteborg: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka (Ny) och SK Mat & Människor (Ny).
1 stjärna i Malmö (Ny): Ambiance à Vindåkra (Ny), Bloom in the Park (Ny) och Vollmers (Ny).

Danmark

2 stjerner i København: Noma, Geranium og a|o|c (Ny).
1 stjerne i København: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Grønbech & Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Marchal, Relæ, Søllerød Kro og Studio at the Standard.
1 stjerne i Aarhus (Ny): Frederikshøj (Ny), Gastromé (Ny) og Substans (Ny).

Kan bara hålla med vad gäller ställena i Malmö. Vollmers är välförtjänta av en stjärna. Alltid lika trevligt och bra - även om jag fortfarande saknar restaurangen som tidigare huserade i de lokalerna... BITP håller inte rätt nivå för en stjärna. Det krävs mer än "stjärn-attityd" från krögaren... Vindåkra är såväl gemytligt som bra, dock inte på den nivån att det förtjänar en stjärna.

Och - sist men inte minst - förbannat trist att inspektörerna inte tar omvägarna till Skånes Tranås och Fäviken där Sverige förmodligen två bästa restauranger finns...
 
Toppen