Senaste nytt

aikelo

Medlem
Nu när ni kommer till de mindre öarna så får du gärna berätta när det gick att betala med kort samt hur ofta man får leta upp ATM för att ta ut kontanter.
Ser fram emot fortsättningen.

Skickat från min SM-G991B via Tapatalk
 
08 MAJ 2022

Efter en kortare (20 minuters) biltur över ön når vi området Cote d'or och jag tänkte ägna några rader till att berätta varför vi bokade alla våra (6) nätter just här. Som jag nämnde i tidigare inlägg så påverkas havet kring Seychellerna ganska mycket av de så kallade passadvindarna/monsun (trade winds). Utan att vara särskilt insatt i det hela så man man beskriva det som när vindarna och strömmarna ändrar riktning.

Utdrag från SMHI
"Passadvindar är en typ av vind som förekommer i tropikerna kring ekvatorn. Den inströmning som ständigt sker mot ekvatorn ger en konstant vind. På norra halvklotet avlänkas den mot höger och på södra halvklotet till vänster p.g.a. corioliskraften. Resultatet blir en nordostpassad och en sydostpassad."

Vad betyder detta för dig när du bokar resa?
Jo ganska enkelt, vill du undvika sjögräs på din paradisstrand, ta fram kartan och välj ett boende som ligegr vid en strand som inte påverkas av den monsun som gäller för den period du ska dit. Även om man väljer ett boende på ligger "på fel sida" så är informationen viktigt för att veta vart man kan tänka sig att åka för att hitta en sjögräsfri strand.

Nordvästra monsunen – från december till april
I allmänhet är den här tiden på året blötare och varmare än de återstående månaderna. Som regel kommer de sydöstra delarna av någon av öarna att njuta av lugnare hav än de som påverkas av nordvästvindarna

Sydöstra monsunen – från maj till november
Under denna tid är temperaturen generellt sett svalare och det faller mindre nederbörd. Som regel kommer de nordvästra delarna av någon av öarna att njuta av lugnare hav än de som påverkas av de sydostliga vindarna.

Jag har på kartan nedan försökt beskriva detta på en så lätt sätt som möjligt för hur förutsättningarna för oss som reste i Maj såg ut.
  • De röda pilarna är vindens riktning (Sydöstra monsunen).
  • De blåa områdena är kustremsor på respektive ön som är skyddade och inte får sjögräs denna tid på året. (La Digue är tydligen förskonat året om)
  • De svart prickarna är där vi bodde på de olika öarna.
Skärmklipp.PNG


En del skulle säga att denna typ av planering är "overkill", men för mig är den självklar. Jag vill uppleva det bästa (och dit hör inte sjögräs).

Tillbaka till vår resa..
Som sagt, efter bilresan på 20 minuter så når vi vårt hotell. Jag kan än idag inte uttala namnet då min franska är obefintlig. Vi hade bokat detta via 3:e part (Booking.com) ganska långt i förväg. Vi betalade 245 EUR per natt och då inkluderades frukost och parkering. Vi hade valt att betala på plats, vilket skulle gå bra med Mastercard och Visa. Vi betalade med Curve och det fungerade utan anmärkning. Jag kan här lägg till att vi betalade även hyrbilen med Mastercard utan problem (mobil kortläsare vid parkeringen på flygplatsen).

Det vi noterar ganska omgående är tempot, allt är så lungt och ingen visar något tecken på stress. Vid incheckning så är det ägarinnan som välkomnar oss och tar betalt, visar oss runt hotellet och förklarar hur allt fungerar. Hon delar även med sig av sin historia och koppling till ön som hon flyttade till för 20 år sedan, från Frankrike. Hennes man är från Praslin (uttal: Präälin) och tillsammans driver dom hotellet och en företag som bedriver dagsutflykter. Hennes man agerar även kock två dagar i veckan då hotellet bjuder upp till Kreolsk buffe (600 SCR = 450 SEK) som är väldigt populär i grannskapet och inte bara för hotellets gäster.

Vi ska som sagt bo här i 6 nätter och har hyrbil hela vistelsen. Jag kommer nedan att dela lite bilder och en video från boendet och sedan lämna det därhän, och i kommande inlägg beskriva de utflykter vi gjorde på ön.

Avslutningsvid kan jag säga att om jag skulle besöka praslin igen så skulle jag bo på samma ställe. Enligt oss hade det inte varit värt att betala för ett lyxhotell som kostar 10-15,000 SEK/natt (ex. Raffles), eftersom vi ändå skulle ha bil och göra utflykter. Detta är ju vår äventyrliga del av resan, om ni minns.

Det enda negativa jag skulle kunna säga om boendet är att dom har 4-5 jätteskäldpaddor som "husdjur" på tomten, för turister att titta på. Detta kändes unket och jag skulle gärna se att dom släppte ut dessa i det fria.

Les Lauriers Eco Hotel (Les Lauriers Eco Hotel & Restaurant
Anse Volbert, Côte d'or, Praslin

Video: https://awardplanner.se/video/Seychellerna/les-lauriers-eco-hotel.mp4

Bungalows
302438111_438288144996274_7978830039352732666_n.jpg


Restaurangen
301900456_1434549967053943_1656437380894090137_n.jpg
301737354_1200571337183735_2212092920409111018_n.jpg
301383283_789307212266697_3344473206854239817_n.jpg


Kreolsk buffé
301780401_1717295785302486_8444500370388065130_n.jpg
301959264_787264422465971_5655133858187414510_n.jpg
301599470_5512880218758459_4290427999759797860_n.jpg


Efter en lång resa är vi äntligen framme, incheckade och aningen hungriga... vi firar därmed med att ta in det dyraste (bästa?) på menyn, se bilder nedan.

Imorgon när vi vaknar börjar äventyret...

Oxfile
, á la carte (350 SCR = 260 SEK)
301601344_843203957089212_6173942950570160374_n.jpg

Bläckfiskcurry, á la carte (300 SCR = 225 SEK)
301487912_1326695587867917_8122306482321486767_n.jpg
 
Last edited:
09 MAJ 2022

Denna dag börjar med att jag vaknar kring 08:00 efter en natt med aningen ojämn rumstemperatur. Som vanligt har jag ställt AC’n för kallt när vi la oss, för att sedan vakna upp frusen mitt i natten och stänger av AC’n helt, och sedan vakna på morgonen av att det är för varmt... det slår aldrig fel, jag lär mig aldrig.

Nå väl, ivrig som jag är klev jag upp direkt jag vaknat, drar bort mörkläggningsgardinen, öppnar dörren till uteplatsen för att mötas en en käftsmäll (värme). OH MY GOD! Så jävla underbart. Frodiga träd, massa märkliga ljud från fåglar och gud vet vad. Någon eldar en trästock på granngården och allt luktar så annorlunda… och så varmt det är, för att vara morgon!

Klockan 08:30 301685371_738083624155079_7129978575481951388_n.jpg

Jag väcker frun och hetsar henne att stiga upp för frukost. Hon är vanligtvis den av oss som uppskattar sovmorgon, men idag fanns det ingen tid för sovmorgon, vi båda var ivriga att starta upp dagen för att se vad denna ö har att erbjuda.

Högst upp på ”to-do-listan” för Praslin står att ta bilen och köra upp till Anse Lazio, en strand som många gånger legat på top 10 vackraste stränderna enligt bland annat Lonley Planet.

Anse vad?
Ordet Anse kommer från det latinska order Ansa och betyder ’liten vik’. På Seychellerna heter alla stränder Anse följt av antingen ett namn eller en definition av dess storlek, ex Anse Petit (Liten vik) och Grand Anse (Stor vik).

Anse Lazio
Denna strand är grym, punkt.
Varför? Låt mig förklara!
  • Sanden är vit, sval och i pulverform.
  • Stranden är naturlig och fri från försäljare och uthyrare.
  • Det blir ganska snabbt lagom djup, typ brösthöjd på en medellång människa, med exakt lagom storlek på vågona.
  • Stranden är omgiven av fantstiskt vackra stenformationer och vegetation.
  • Vattnet är kristallklart.
  • Det finns inga solstolar eller hotell.
  • Det finns naturlig skugga under palmerna på ca 50% av stranden.
  • Det finns en stor parkering utan risk för att få en kokosnöt på motorhuven
Jag låter video och bilder tala för sig själv.

Forumet tillåter mig tydligen inte att posta länkar till .mp4 filer. Det går att komma runt genom att jag postar länkarna som text i en kod-ruta. Ni får därför kopiera adressen och klistra in i webbläsaren för att kunna se dom (sorry ni som använder Tapatalk och inte kan klicka på länkarna). Kanske @dashboard kan fixa detta?

Kod:
Video
https://awardplanner.se/video/Seychellerna/road-to-anse-lazio.mp4
https://awardplanner.se/video/Seychellerna/anse-lazio-001.mp4
https://awardplanner.se/video/Seychellerna/anse-lazio-002.mp4
https://awardplanner.se/video/Seychellerna/anse-lazio-003.mp4
https://awardplanner.se/video/Seychellerna/anse-lazio-004.mp4

301634402_1261485441292234_6621990028893612348_n.jpg
301532906_861727975199213_6235198962259678023_n.jpg
301544342_1022641628428043_285833082342699616_n.jpg


Jag ska erkänna att jag inte är någon person som vanligtvis ligger och pressar på stranden, men detta var något alldeles extra. Här skulle jag kunna tänka mig att spendera en hel dag, ja flera dagar, i rad.

302152485_762791401447558_8034820620492534361_n.jpg


Jag ljög lite i texten kring varför denna strand är så grym. Det fanns en försäljare och det var en kille som hade ett bord med färsk frukt. Han hade bara en vara att sälja. Självklart ville även vi en lite frukt eftersom vi endast hade med oss lite vatten i ryggsäcken. Det skulle kosta 15 EUR och vi tyckte det lät bra. Här var det enbart kontanter som gällde. Efter ca 10 minuter kommer han med en ”tallrik” till oss. När jag ska betala så visar det sig att han gjort två portioner, och då kostade det 30 EUR. Även om jag vart lurade så övervägde upplevelsen av stranden känslan av att vara en rosa, småfet och 30 euro fattigare turist. I sak kanske han inte lurade oss, förutom kring ockerpriset...

301205719_379961650964392_4245028661081300521_n.jpg

Vi besökte denna strand flera dagar, och då köpte vi med oss egen frukt, som kostade max 10 euro för dubbelt så mycket. Jag fick dock skära den själv, men jag gillar inte att känna mig lurad som att jag vore en åsna. Jag tycker även att det är trevligt att kunna äta en billigare lunch för att kunna äta en mer exklusiv middag och ändå kunna ligga inom en rimlig budget.

Det finns även en restaurang längst bort på stranden (västerut). Den ligger inte direkt på stranden och den serverar enklare mat, till ett alldeles för dyrt pris, enligt mig. Vi köpte därför med oss take-away till lunch någon av dagarna. På alla restauranger och affärer har vi kunnat betala med kort, men jag ska berätta mer om detta i ett eget inlägg.

MA S TAKE AWAY, Anse Volbert (100 SCR = 75 SEK per stor portion)

Fish and chips
302235698_643720807108249_4739230681547933242_n.jpg

Stekta räkor med ris och sallad
301569687_1503525163452664_8736884134016072125_n.jpg

Jackfish i stark sås med ris
301958711_1293481964795461_6789991352780364439_n.jpg



Summa summarum: Anse Lazio, hit vill jag åka igen!
 
Last edited:
12 Maj 2022

Denna dag var det dags för att göra en kortare dagsutflykt.

Vi hade bestämt oss för att besöka Curieuse Island för att träffa de enorma sköldpaddorna som bor, och föds upp, på ön. På vägen hem skulle vi också få möjlighet att snorkla vid St. Pierre Island.

bc588cb63fc0b9752d800f2f6b04d922.jpg

Vi valde att boka detta via hotellet och betalade 75 EUR per person. Detta var en heldag mellan 9-16 och lunch (bbq) var inkluderat. Vi betalade med Mastercard i Euro.

08b2e279cdf21991a7672fab1edbb1e5.jpg

Vi var 8 personer som deltog på utflykten. Båtresan tog ca 15 minuter, enkel väg, från Anse Volbert. Fördelen med att bo där vi bodde är att det ligger ca 1 minut från stranden där båten avgick.

Väl framme på än så lägger man till i Laraie Bay. Det är här sköldpaddorna strosar omkring och äter löv mest hela dagarna. Sköldpaddorna lever alltså fritt här, men undantag för de nyfödda som tas hand om i ett ”nursery”, för att ge dom maximal möjlighet till överlevnad. Sköldpaddorna är av arten Aldabra (Aldabra giant tortoise - Wikipedia) och är den nästa störta arten i världen, efter Galapagos Sköldpaddan. Vissa av dessa är över 100 år gamla, 120cm långa och väger upp till 250 kilo.

Turisten till höger i bild är 42 år, 179cm och väger 95 kilo. Hatten är köpt på Holbox, Mexiko och skyddar hans bleka hy från att bli allt för rosa.

ae065bba8852c9433e6f3fc6f0b93374.jpg

Förutom sköldpaddor så hittar man den kända dubbelkokosnöten Coco de Mer (Legends of the coco de mer - Wikipedia) på ön - denna nöt ser ut som.. ja vad tycker ni?

Coco de Mer
94e1c80c0f366355c1c4f88e28942b6e.jpg

Efter att ha utforskat Laraie Bay är det dags för att bege oss till Anse St Jose, där lunchen skulle serveras. Detta var en 30-45 minuter lång ”hike” i relativt kuperad terräng. Att det var 31c gjorde att det kändes som att vi aldrig skulle komma fram.

08dfdaf761c990fc708da72b075fba91.jpg

Men fram kom vi(!), och möttes av en underbar strand där vi kunde ta oss ett svalkande dopp och äta god kreolsk lunch.

Fru Holmén (till vänster i bild).

df40da769fc7051d0a7cb713a85380f5.jpg

Efter lunchen var det dags för att börja åka tillbaka. Vi gjorde ett stopp på St Pierre Island för att snorkla i ca 30 minuter. Här sågs diverse fisk, mest Papegojfiskar och Sergeant Major. Det var en fin plats med fina stenformationer. Men det var finare ovan ytan än under (som mest var döda hårda koraller).

St Pierre Island
6821e1727bf24bab3b40fcd7731f574c.jpg

8de2b0c310160d8502d8b702e2daf141.jpg

Var utflykten värt priset? Absolut!

PS. Alla bilder är våra egna förutom drönarbilden på St Pierre Island och bilden på dubbelkokosnöten.
 
Last edited:
- Bevis på vaccination (gul febern) pga transit i Etiopien*

Detta behövdes inte för våran del. Det gäller tydligen dem som har 8h+ Transit i Addis och när vi gjorde Seychellerna Travel Auth så gick vi förbi detta genom att i appen inte skriva in Ethiopia. Där det står "14days PRIOR to arrival" behövdes inte Etiopien läggas till.

- Pga pandemin fanns inga fysiska menyer, och den digitala krävde internet, vilket är en tilläggstjänst. Lite moment 22.

Man kunde utan att betala för internet, kolla menyn på "Home Page - Sheba Entertainment" väl uppe i luften faktiskt =)

Nu när ni kommer till de mindre öarna så får du gärna berätta när det gick att betala med kort samt hur ofta man får leta upp ATM för att ta ut kontanter.
Ser fram emot fortsättningen.

Skickat från min SM-G991B via Tapatalk

Alla supermarkets och restauranger tar emot MCoch VISA, tyvärr fanns inget ställe som tog emot Amex.
Mindre affärer/lunchställen tar inte emot kort, men det finns rätt många ATMs att ta ut pengar.
 

aikelo

Medlem
Detta behövdes inte för våran del. Det gäller tydligen dem som har 8h+ Transit i Addis och när vi gjorde Seychellerna Travel Auth så gick vi förbi detta genom att i appen inte skriva in Ethiopia. Där det står "14days PRIOR to arrival" behövdes inte Etiopien läggas till.



Man kunde utan att betala för internet, kolla menyn på "Home Page - Sheba Entertainment" väl uppe i luften faktiskt =)



Alla supermarkets och restauranger tar emot MCoch VISA, tyvärr fanns inget ställe som tog emot Amex.
Mindre affärer/lunchställen tar inte emot kort, men det finns rätt många ATMs att ta ut pengar.
Så jag som ska göra resan om en månad ska alltså bara ange Danmark där jag startar resan och sen Seychellerna. I ansökan? (Trots att jag har transit i Tyskland och Etiopien)

Skickat från min SM-G991B via Tapatalk
 
Toppen