Senaste nytt
Hästkött är sött. Måste i min åsikt paras med något syrligt/bittert.

Klassikern i Sverige är ju hamburgerkött med pepparrot (jag och sambon åt detta på längden och tvären ca "hästköttsskandalen" ca 2013. :D)

Annars käkade jag en av mina bästa huvudrätter någonsin i nordöstra Italien, Fölfile med radicchio. Jävlar vilken grej.
 
Kanske dags för en uppdatering! :) Som nästan alltid blir det lite väl långt med allt för många - men det får ni stå ut med. Om inte så är det bara att bläddra (mycket) förbi ;)

Igår

Klockan 08 igår så kom Adilet, min guide, och plockade upp mig vid hotellet (kort separat post om hotell i Bishkek kommer i ett senare skede). Vi började dagen med att direkt sätta och i bilen och börja rulla mot Balasagun, den uråldriga staden som har sina spår tillbaka från 700-talet. I olika historiska dokumentationer så beskrivs Balasagun som en stad med ett jättestor stadsmur, 40 katedraler och 200 moskéer. Balasagun var en nykelhållpunkt för de norra sidenvägsrutterna. Här blomstrade handeln, kulturer och religioner möttes, och inte minst så främjades utveckling och uppfinningar av detta. Idag är hela staden borta, förutom ett minaret, Burana Tower. Byggt under 800-talet så var minareten från början 45m högt. På grund av flera orsaker, bland annat en stor jordbävning på 1400-talet samt att under mitten av 1800-talet så bosatte sig Ryska migranter i området, vilka i sin tur fick den briljanta idén att använda tegelstenarna från minareten för att bygga nya hus åt sina familjer. Detta stoppades turligt nog relativt snabbt - men tornet kan tyvärr bara stoltsera med cirka 25m höjd idag, 2019.


Entren till Burana Tower och dess område!
D4AB317C-1E0F-46D8-A7B3-86D2191EB762.jpeg


Burana Tower och undertecknad
916589F5-2D34-4958-B0D6-95DCBAA2D027.jpeg


Här på området finns många gamla gravar!
0A109C2D-494A-42A0-8B61-0B7AEF869B0B.jpeg


F484B4F0-FC23-442D-A7FE-E8A7DB579701.jpeg


38B8A376-DCF2-46BE-A181-212A3F7DFE9A.jpeg


Yurt är alltid trevligt - men vädret går att diskutera.
7A2A773B-BC41-423C-946F-5335BED4CEE1.jpeg


Svårt att komma fram på dessa vägar...
C7FEC111-BD7E-45C3-8537-3AC1270B38FF.jpeg


Tur att det är en som ska ha ansvar för dessa får iaf!
EB7809CB-A6AD-4650-B683-FF76DD623AD1.jpeg



Därefter så åkte vi på tur! Vi åkte upp till skidkomplexet Chunkurchak - där vi vandrade runt samt därefter passade på att äta lunch hos Supara Chunkurchk, ett lyxkomplex (I kyrgiskt mått) här uppe i berget.

Supara Chunkurachk (Google Maps)

Supara Chunkurachk är som sagt ett lyxkomplex här uppe i bergen. Det byggdes och öppnades, tillsammans med skidkomplexet Chunkurachk av miljardären Tabyldy Egemberdiev, som grundade och fram till sin död ägde landet största alkoholfria dryckesbolag och som i princip ses som en nationalikon i landet efter alla hans insatser för arbetare, fattiga samt turistnäringen.

Kirgistan är ett konstigt land. Här byggs fina resorts och skidkomplex uppe i bergen - men infrastrukturen för att ta sig dit? Ja den går att diskutera... Här har ni en video från Supara Chunkurachk in till centrala Bishkek.:


Restaurangen då? Ja, den var riktigt trevlig! Fokus ligger på att visa upp det traditionella Kirgistan. De som jobbar på restaurangen bär traditionsenliga kläder, stenungar och öppen eld utomhus används för att laga maten etc.

Mitt val föll på att käka Beshbarmark - vilket är kokt hästkött med kokta nudlar i lökbuljong. Det var riktigt gott! Beshmarmakr anses för övrigt att vara nomadernas nationalrätt.

Att bo här uppe verkade också väldigt trevligt. Ska definitivt övervägas om jag kommer tillbaka till Kirgistan.

Pris för två maträtter och te? 950 KGS eller 131 SEK

F00B0458-7361-40D6-862D-93F588CDFB3B.jpeg


4873277E-9C32-45EE-8A84-C65C0727D6E5.jpeg



Faiza (Google Maps)
wow wow säger jag bara. Absolut det bästa stället jag käkat på sedan jag kom till centralasien.

Ett känt lokalhak där jag var den enda västerlänningen. Här käkade jag Laghman, Samsy och Pelmeni.
Alltså vad ska jag säga? Efter en dags hajkande i de Kirgistanska bergen så har mat sällan smakat så gott som detta. Det satt så sjukt fint.

Inte omöjligt att det blir ett återbesök imorgon innan det är röra sig vidare igen.

Kostnaden för dessa tre rätter + te? 427 KGS eller 59 SEK. Har nog aldrig i hela mitt liv ätit något mer prisvärt. Det skulle isf vara "Mr noodle" som som jag köpte mat av varje kväll den tiden jag bodde i Shanghai. Han stod varje natt utanför hotellkomplexet och sålde sina goda nudlar för 10 RMB.

Samsy
8DC53F53-2BB6-472D-8E38-32E4FD567B5F.jpeg


9C34F037-B0DA-4752-B92E-552E0C91F029.jpeg


Pelmeni
E7304A37-705F-4294-A500-D262D7FF5D5F.jpeg


Laghman
7C0444BD-ACEE-4F56-BA51-B46CED1FA1F7.jpeg


Brewster (Google Maps)
Här har vi THE öl-hak i Kirgistan.

Save The Ales var trevligt pga sin trädgård och maten där - men detta ställe har mysfaktorn i sin källarlokal, de har bra craftbeer, i skillnad mot Save the Ales, där det mesta tyvärr var mediokert.

Ställes drivs av en Manchester United-supporter som var riktigt skoj att snacka med. Vi drack öl, beställde hämtpizza och kikade på Skottland-Belgien tillsammans. Här mötte jag även en blandning av expats. En Londonkille från Brittiska ambassaden, en fransman jobbandes för Unesco och en tysk som blivit hitskickad för att öppna upp ett gym i Bishkek. Trevliga killar som alla hade detta som sitt "go to place".

Jag fick chansen att testa nyöppnade Racoon Brewing Co's första batch av sina första öler de gjort i någon större utsträckning. en IPA, en Session IPA, och en fruktsuris. Den sistnämnda föll mig absolut bäst i smaken!

En stark rek på att gå hit en kväll om man är i stan!

Brewster!
02DAE93B-1269-4080-B792-7A346A2E23D3.jpeg


Session IPA
26361636-9911-470B-90F3-CEF8830BE1D5.jpeg


Suris!
10F9BA4B-3F0A-477F-8A82-E4407AD5A1A2.jpeg



Navat (Google Maps)
Precis hemkommen härifrån - ett ställe som ständigt dyker upp på diverse listor och tripadvisortips när man söker efter mat i Bishkek. Nja - detta ställe kan man skippa.

Jag käkade kyckling-Samsy, Manty samt Laghman.

Samsy - Var definitivt den sämsta jag käkat sedan jag kom till Kirgistan. Men det var också iofs den första med kyckling - så kanske är en dålig jämförelse med de andra.
Mantyn var däremot bra - men långt ifrån någonting som får mig att vilja komma tillbaka.
Laghman - njaaa - tänk er ett flötigt thaihak i Stockholm som använt alldeles för mycket olja. Nu var jag iofs relativt mätt efter de två första rätterna - men det var så dåligt att jag inte ens käkade upp detta.

Samsy
F0955186-9080-434C-A7D3-2F5CC8337773.jpeg


Manty
9FA05BED-A71A-44D3-88BD-D648CB3627D8.jpeg


Laghman
98534CE5-C0FD-4490-8133-C14ECBA0F9FD.jpeg


Idag
Idag så var hämtade Adilet upp mig vid klockan 09:00 och vi begav oss till Ala Archa national park. Påvägen till parken så stannade vi och köpte med oss lunch som skulle avnjutas i naturen. Planen var ganska enkel för dagen - att bara vandra runt och njuta av landskap, natur, luft och de lugnande ljud man hör uppe i bergen. Kort sagt - detta är livet.

Åker man till kirgistan så rekomenderas dock att göra ordentligt vandringar i östra regionen av Kirgistan - det ska tydligen vara de bästa regionen för ändamålet. Lite kuriosa - Visste ni att Kirgistan tydligen har 100+ olika bergskedjor?

På eftermiddagen tog vi bilen ner till centrala Bishkek och promenerade runt på Osh Bazaar innan det var dags att säga hejdå till varandra!

Undertecknad :)
7ECAB6E1-6702-40D8-81DC-EE324EC5510E.jpeg


Snön kom lite överraskande förra veckan...
D1E7CA77-A4BD-49C6-9C94-3753D2F0F335.jpeg


60AA2BD2-3B02-4306-9909-F9689079A1CE.jpeg


93517F7B-0321-4471-8BA1-FA6B695A54CC.jpeg


Osh Bazar!
5F816821-3E71-4450-B63F-6996339A4FCB.jpeg


0113686D-2E5E-4B71-87DE-6B55C56E7A59.jpeg


7F7D0652-0E83-4400-81B1-1F666EC3192C.jpeg


Inälvor är alltid gott! (eller...?) Det går ju också att diskutera huruvida svenska Livsmedelverket hade tyckt om behandlingen av kött på denna marknaden :D
ADB34650-0008-4AB3-931D-AADCFFC650B2.jpeg



Next up?

Jaha, och nu är frågan - vad ska jag göra imorgon? Är det flyg, eller kanske är det tåg? Icke att glömma att jag utlovat er 4 tågresor också. Nytt land är det iaf - och jag låter er gissa var jag ska :)
 
Last edited:
Som alla vet är Spursfans inte direkt tillförlitliga (ping: @trekker ;))

Jag ber om ursäkt @trekker - för här var du riktigt tillförlitlig med din gissning :D

Tashkent Uzbekistan?


Tashkent är nästa destination. Senare ikväll lokaltid så flyger jag från Bishkek (FRU) till Tashkent (TAS) med Uzbekistan Airways. Väl på plats så kommer jag bo en natt på Radisson Blu. Därefter så ska jag ta mig med tåg till Samarkand och följaktligen Bukhara.
 
Hann du med att prova fermenterad hästmjölk? Ska vist vara Kirgisisk nationaldryck.

Testade igår - drack en klunk, tvingade ner det i halsen och tackade sedan för att jag fick testa. Haha. Nejdu, jag har testar flera olika lokala drycker här, men ingen har fallit mig i smaken, förutom ölen från Racoon Brewing Co. :rolleyes:

Nästan överallt runtom i Kirgistan så hittar man små stånd som säljer dessa drycker - kan vara det vidrigaste jag druckit någonsin:

7DDDF901-4BC6-4DF4-A701-88EEC752B5FC.jpeg


D05658A3-0FC6-49A9-8C5F-C41DE27AC22F.jpeg
 
Jag ber om ursäkt @trekker - för här var du riktigt tillförlitlig med din gissning :D




Tashkent är nästa destination. Senare ikväll lokaltid så flyger jag från Bishkek (FRU) till Tashkent (TAS) med Uzbekistan Airways. Väl på plats så kommer jag bo en natt på Radisson Blu. Därefter så ska jag ta mig med tåg till Samarkand och följaktligen Bukhara.
Haha, tittade bara på kartan och tänkte var skulle jag åkt härnäst om jag var ute på en idiotresa :)
 
Toppen