Senaste nytt

SAS sänker intjäning på billiga GO-biljetter med 96%?

Jag håller med, men det har enligt mig ingenting att göra med att få privata förmåner från sin arbetsgivare.

Det är en annan diskussion. Vad är en förmån? Varför har man den? Vad är den värd? Hur styr systemen vi har detta (skattesystem, lönesättning osv osv). Drar vi detta (inga förmåner) till sin spets blir det kolgruvan för oss alla. Fint kontor på centralt belägen plats är en fin-fin förmån det också t ex.
 
Det är ju den enda rimliga applikationen.

Poängen har inget värde där de står på ett poängkonto. Värdet finns bara när poängen växlas mot en tjänst/vara.
Det är inte skattepliktigt att få en mängd-rabatt (som poängen i någon mening är). Att däremot som privatperson utnyttja den rabatt som arbetsgivaren erhåller på sina inköp är en skattepliktig förmån.
Alltså uppstår skatteplikten bara när en privatperson tar ut varor/tjänster baserat på poäng som tjänats in på arbetsgivarens köp.

Helt korrekt. Och i praktiken är det väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, för Skatteverket att beskatta. Låt oss säga att jag tjänat 10 000 poäng på en tjänsteresa. Månaden efter tar jag ut en award i form av en biljett Stockholm - Kiruna t.o.r. Jag har Mastercard premium och kan därför köpa en biljett i Plus med mina 10 000 poäng som arbetsgivaren egentligen stått för. Följande problem uppstår då:

1. Vad är värdet för biljetten? Är det vad en revenuebiljett i Plus eller Go kostar - poängen från arbetsgivaren räckte ju bara till en Go men mitt privata MC Premium, som inte har med arbetsgivaren att göra, gjorde att jag kan få en Plus. Och i så fall vilken typ av revenuebiljett - en award är ju t.ex. inte ombokningsbar eller avbokningsbar efter utresan.

2. Ska SAS ha någon slags uppgiftsskyldighet till Skatteverket som en arbetsgivaren har för inkomster? Hur ska SAS kunna veta om poängen jag använde kom från en tjänsteresa eller en privat intjäning?

Det finns fler problem, det är bara början. Men låt oss säga att alla dessa problem löses på något sätt med schablonvärden och uppgiftsskyldigheter från flygbolag, resebyråer som bokar och arbetsgivare som betalar. Vad hindrar mig då att istället börja samla poängen i ett FF-program hos ett annat Star Alliancebolag utanför EU som är bortanför vad Skatteverket och svensk lag rår på?
 
Så, på sida 44 i tråden och efter att ha tänkt i stället för kännt - här är min vurdering:
Det är altid svårare att ta ett fördel bort från någon än att ge den. Eurobonus började med att ge bort mycket till (för) många, och nu skruvar dom till kranen lite. Lite som en drog-långare som ger smaksprov för att efterföljande få flera paying customers.

Värdet av EBD ligger för mig i lounges, fast-track, point-optjening och discount på bonusresor.
Prio boarding funkar sällan, servicen ombord är den samma, att ge bort guldkort är ok men inte avgörande, dricka i Go - no value at all på mina resor.

Off-topic:
Och efter att ha bott 15 år i Sverige, är jag överbevisat om att om Norge var den sista Sovjet-stat i 1999 så har Sverige axlat den upgift sedanefter. Som jag säger till mina barn - kom ihåg att ni är hälften norska, stå inte bara att prata som en svensk - gör nåt! Sverige har gått från att vara en industrination till en fika-nation. Man får dom politiker man förtjenar, så Sverige - ni har ert resultat!

:)
 
Last edited:
Och efter att ha bott 15 år i Sverige, är jag överbevisat om att om Norge var den sista Sovjet-stat i 1999 så har Sverige axlat den upgift sedanefter. Som jag säger till mina barn - kom ihåg att ni är hälften norska, stå inte bara att prata som en svensk - gör nåt! Sverige har gått från att vara en industrination till en fika-nation. Man får dom politiker man förtjenar, så Sverige - ni har ert resultat!

:)

Tänkt istället för känt?

Vad i hela fridens namn har politikerna i Sverige för betydelse för hur SAS justerar sin poängintjäning? Tycker du att de varit för lite involverade och borde gå in och styra upp lite i ett kommersiellt bolag?
 
Du kan väl fråga någon som är fundersam på just det istället för att fråga någon som uttryckt synpunkter av principiell karaktär.
Jag menar att du tycker det är helt rätt och som jag tolkade det helt rätt väg att gå. Sverige är ju redan inne och kör på den vägen och det har ju i praktiken inte ändrat något, förutom för några politiker som blir avsatta på grund av att inte betalt in skatten.
 
Vårt västra grannland tänker beskatta bonuspoäng. Helt riktigt förstås. Det här är en förmån man får av att vara anställd med tjänsteresor. Invändningen att det är svårt att räkna ut "korrekt" belopp är givetvis fullständigt irrelevant(säger inte att du skulle komma med den). Avstå då från bonuspoäng om man tycker skatteuträkningen är jobbig.



Nye skatteregler: Nå skal du skatte på bonuspoeng på jobbreiser - Skatt - Makro og politikk - E24
Vi skall alltså ha ännu mer skatter i landet med världens högsta skatter?
Förmånsbeskattning bygger bara på avensjuka, om nu jag har ett jobb med tjänsteresor så är det ju det företagets pengar som spenderas och det drabbar ingen utomstående, nej avskaffa all förmånsbeskattning det är en förlegad socialistisk idé.
 
Toppen