Senaste nytt

SAS Business, är inte maten för dålig?

Jag har senaste månaden gjort sex legs på transatlantic med några olika bolag. Här är en kort matpresentation och slafsighetsbetyg (på en skala från 0-5 där 0 är fine dining på vid duk och 5 är maximal grisighet). Inte världens bästa kamera, men jag har inte medvetet försökt göra någon av rätterna värre än i verkligheten. Detta kan användas för att sätta SAS servering i relation till andra bolags.

Air France. Chicken, buttermilk sauce, buckwheat risotto (såsen på sidan):
20250310_183430.JPG
4 av 5 slafs. Smakade helt OK, och såsen gjorde det saftigt. Alldeles för mycket svamp. Men det ser extremt oaptitligt ut.


Delta. Chicken Tikka Masala, basmati rice, green beans.
20250313_183318.JPG

3 av 5 slafs. Lika torrt i verkligheten som på bilden. Stor portion som mättade hela flighten.


SAS. Grilled chicken breast with briyani sauce, pilaf rice with cumin and peas, aloo gobi and mint.

20250320_171420.JPG

3,5 av 5 slafs. Smakade gott med hade gjort sig bättre på en större tallrik och hälften så lång beskrivning i menyn.

SAS. Menyn använder 21 ord (!) för att beskriva denna rätt, så jag förkortar till "kyckling":

20250323_224235.JPG

2 slafs av 5. Betydligt saftigare än vad bilden visar. Bra smak. Rent generellt tycker jag att SAS har bättre catering från USA än från Europa.

Virgin Atlantic. Ankbröst med potatiskaka.

20250415_152839.JPG

1 slafs av 5. Här visar man verkligen hur en bra presentation kan lyfta en i övrigt bra rätt till högre höjder, och detta är bland de bästa köttbitar jag ätit i C. Med annan potatis hade detta kunnat serveras i F.

Virgin Atlantic. Spaghetti bolognese.

20250424_220639.JPG

3 slafs av 5. Bilden gör inte rätten fullt rättvis, de två färska paprikorna lyfter det visuella intrycket med starka färger, men resten är väldigt slafsigt, och ingen av de bättre pastarätterna jag ätit. Alldeles för många ingredienser. Åt inte upp hela.


Jag tycker att SAS kommer väl ut av detta, och jag står fast vid min tidigare hållning. Maten på SAS är klart över genomsnittet, men den dåliga presentationen är det som drar ner totalen. Om man nu vill stå fast vid att man vill servera maten direkt i ugnsformen så skulle mycket vara vunnet bara med att byta till större formar så att man slipper stapla allt på höjden.
 
Jag har senaste månaden gjort sex legs på transatlantic med några olika bolag. Här är en kort matpresentation och slafsighetsbetyg (på en skala från 0-5 där 0 är fine dining på vid duk och 5 är maximal grisighet). Inte världens bästa kamera, men jag har inte medvetet försökt göra någon av rätterna värre än i verkligheten. Detta kan användas för att sätta SAS servering i relation till andra bolags.

Air France. Chicken, buttermilk sauce, buckwheat risotto (såsen på sidan):
Visa bifogad bild 164338
4 av 5 slafs. Smakade helt OK, och såsen gjorde det saftigt. Alldeles för mycket svamp. Men det ser extremt oaptitligt ut.


Delta. Chicken Tikka Masala, basmati rice, green beans.
Visa bifogad bild 164339

3 av 5 slafs. Lika torrt i verkligheten som på bilden. Stor portion som mättade hela flighten.


SAS. Grilled chicken breast with briyani sauce, pilaf rice with cumin and peas, aloo gobi and mint.

Visa bifogad bild 164340

3,5 av 5 slafs. Smakade gott med hade gjort sig bättre på en större tallrik och hälften så lång beskrivning i menyn.

SAS. Menyn använder 21 ord (!) för att beskriva denna rätt, så jag förkortar till "kyckling":

Visa bifogad bild 164341

2 slafs av 5. Betydligt saftigare än vad bilden visar. Bra smak. Rent generellt tycker jag att SAS har bättre catering från USA än från Europa.

Virgin Atlantic. Ankbröst med potatiskaka.

Visa bifogad bild 164342

1 slafs av 5. Här visar man verkligen hur en bra presentation kan lyfta en i övrigt bra rätt till högre höjder, och detta är bland de bästa köttbitar jag ätit i C. Med annan potatis hade detta kunnat serveras i F.

Virgin Atlantic. Spaghetti bolognese.

Visa bifogad bild 164343

3 slafs av 5. Bilden gör inte rätten fullt rättvis, de två färska paprikorna lyfter det visuella intrycket med starka färger, men resten är väldigt slafsigt, och ingen av de bättre pastarätterna jag ätit. Alldeles för många ingredienser. Åt inte upp hela.


Jag tycker att SAS kommer väl ut av detta, och jag står fast vid min tidigare hållning. Maten på SAS är klart över genomsnittet, men den dåliga presentationen är det som drar ner totalen. Om man nu vill stå fast vid att man vill servera maten direkt i ugnsformen så skulle mycket vara vunnet bara med att byta till större formar så att man slipper stapla allt på höjden.
Bra sammanställning. Undrar dock vad i helvete “biryani sauce” är… har SAS även paella sauce, jambalaya sauce eller risotto sauce?
 
När man ska fylla ut sina menyer med så mycket ordbajsande så måste man väl lägga till alla onödiga ord man kan komma på? Jämför SAS meny med Air France (som påstår sig vara från matkonstens hemland):

Visa bifogad bild 164345

Visa bifogad bild 164346

SAS har ju sedan länge försökt vara så skitnödiga de bara kan i sina beskrivningar i både businessmenyer och Pluslådor. Tänk om de lagt lika mycket energi på maten som på menyn, det hade varit michelinstjärnor!
 
Mycket kan man klaga på men har inte många invändningar mot dagens måltid.

Fick båda förrätterna där laxen var klart bäst, tartaren lite för salt men gillar tanken. Aldrig fått råbiff i luften innan mig veterligen.
Visa bifogad bild 164131

Tog köttet till varmrätt som var riktigt gott, och det blev sås över. Personligen inte så förtjust i grönsakerna dock.
Visa bifogad bild 164132

Desert med ost som val, ingen skugga på detta och desert vinet är riktigt bra. När de inte serverar Irish Coffee får man göra en egen flyish coffee istället.
Visa bifogad bild 164133
Vart har du snott dessa bilder, från ett lasarett ?
 
Tog en för laget och beställde en premium meal i SAS Go på SK903. Kostar 299 och då får man välja mellan kött, fisk, kyckling eller vegetarisk. Ingår även två valfria drycker, samt en påse nötter innan maten.

Brickan är densamma som man får i SAS Plus, även här saknas efterrätten trots att man utlovar en trerätters måltid. Chokladbit är inte en efterrätt enligt mig.

När det kommer till varmrätten så är det exakt samma som serveras i business class med undantag att man har lagt den i en aluminiumbytta. Biff med grönkål, gula morötter, tomatsås och krossad potatis. Väldigt gott.

Är det värt 299kr när man redan får varm mat och en öl/vin i ekonomiklass? Kanske inte, men kul att ha testat det en gång i alla fall.

IMG_0629.jpeg
 
Tog en för laget och beställde en premium meal i SAS Go på SK903. Kostar 299 och då får man välja mellan kött, fisk, kyckling eller vegetarisk. Ingår även två valfria drycker, samt en påse nötter innan maten.

Brickan är densamma som man får i SAS Plus, även här saknas efterrätten trots att man utlovar en trerätters måltid. Chokladbit är inte en efterrätt enligt mig.

När det kommer till varmrätten så är det exakt samma som serveras i business class med undantag att man har lagt den i en aluminiumbytta. Biff med grönkål, gula morötter, tomatsås och krossad potatis. Väldigt gott.

Är det värt 299kr när man redan får varm mat och en öl/vin i ekonomiklass? Kanske inte, men kul att ha testat det en gång i alla fall.

Visa bifogad bild 164979

Postade du fel bild? Det där ser ju ut som vanliga ekomaten. Slabbigt och skabbigt.
 
Toppen