Senaste nytt

SAS Business, är inte maten för dålig?

Jag har senaste månaden gjort sex legs på transatlantic med några olika bolag. Här är en kort matpresentation och slafsighetsbetyg (på en skala från 0-5 där 0 är fine dining på vid duk och 5 är maximal grisighet). Inte världens bästa kamera, men jag har inte medvetet försökt göra någon av rätterna värre än i verkligheten. Detta kan användas för att sätta SAS servering i relation till andra bolags.

Air France. Chicken, buttermilk sauce, buckwheat risotto (såsen på sidan):
20250310_183430.JPG
4 av 5 slafs. Smakade helt OK, och såsen gjorde det saftigt. Alldeles för mycket svamp. Men det ser extremt oaptitligt ut.


Delta. Chicken Tikka Masala, basmati rice, green beans.
20250313_183318.JPG

3 av 5 slafs. Lika torrt i verkligheten som på bilden. Stor portion som mättade hela flighten.


SAS. Grilled chicken breast with briyani sauce, pilaf rice with cumin and peas, aloo gobi and mint.

20250320_171420.JPG

3,5 av 5 slafs. Smakade gott med hade gjort sig bättre på en större tallrik och hälften så lång beskrivning i menyn.

SAS. Menyn använder 21 ord (!) för att beskriva denna rätt, så jag förkortar till "kyckling":

20250323_224235.JPG

2 slafs av 5. Betydligt saftigare än vad bilden visar. Bra smak. Rent generellt tycker jag att SAS har bättre catering från USA än från Europa.

Virgin Atlantic. Ankbröst med potatiskaka.

20250415_152839.JPG

1 slafs av 5. Här visar man verkligen hur en bra presentation kan lyfta en i övrigt bra rätt till högre höjder, och detta är bland de bästa köttbitar jag ätit i C. Med annan potatis hade detta kunnat serveras i F.

Virgin Atlantic. Spaghetti bolognese.

20250424_220639.JPG

3 slafs av 5. Bilden gör inte rätten fullt rättvis, de två färska paprikorna lyfter det visuella intrycket med starka färger, men resten är väldigt slafsigt, och ingen av de bättre pastarätterna jag ätit. Alldeles för många ingredienser. Åt inte upp hela.


Jag tycker att SAS kommer väl ut av detta, och jag står fast vid min tidigare hållning. Maten på SAS är klart över genomsnittet, men den dåliga presentationen är det som drar ner totalen. Om man nu vill stå fast vid att man vill servera maten direkt i ugnsformen så skulle mycket vara vunnet bara med att byta till större formar så att man slipper stapla allt på höjden.
 
Jag har senaste månaden gjort sex legs på transatlantic med några olika bolag. Här är en kort matpresentation och slafsighetsbetyg (på en skala från 0-5 där 0 är fine dining på vid duk och 5 är maximal grisighet). Inte världens bästa kamera, men jag har inte medvetet försökt göra någon av rätterna värre än i verkligheten. Detta kan användas för att sätta SAS servering i relation till andra bolags.

Air France. Chicken, buttermilk sauce, buckwheat risotto (såsen på sidan):
Visa bifogad bild 164338
4 av 5 slafs. Smakade helt OK, och såsen gjorde det saftigt. Alldeles för mycket svamp. Men det ser extremt oaptitligt ut.


Delta. Chicken Tikka Masala, basmati rice, green beans.
Visa bifogad bild 164339

3 av 5 slafs. Lika torrt i verkligheten som på bilden. Stor portion som mättade hela flighten.


SAS. Grilled chicken breast with briyani sauce, pilaf rice with cumin and peas, aloo gobi and mint.

Visa bifogad bild 164340

3,5 av 5 slafs. Smakade gott med hade gjort sig bättre på en större tallrik och hälften så lång beskrivning i menyn.

SAS. Menyn använder 21 ord (!) för att beskriva denna rätt, så jag förkortar till "kyckling":

Visa bifogad bild 164341

2 slafs av 5. Betydligt saftigare än vad bilden visar. Bra smak. Rent generellt tycker jag att SAS har bättre catering från USA än från Europa.

Virgin Atlantic. Ankbröst med potatiskaka.

Visa bifogad bild 164342

1 slafs av 5. Här visar man verkligen hur en bra presentation kan lyfta en i övrigt bra rätt till högre höjder, och detta är bland de bästa köttbitar jag ätit i C. Med annan potatis hade detta kunnat serveras i F.

Virgin Atlantic. Spaghetti bolognese.

Visa bifogad bild 164343

3 slafs av 5. Bilden gör inte rätten fullt rättvis, de två färska paprikorna lyfter det visuella intrycket med starka färger, men resten är väldigt slafsigt, och ingen av de bättre pastarätterna jag ätit. Alldeles för många ingredienser. Åt inte upp hela.


Jag tycker att SAS kommer väl ut av detta, och jag står fast vid min tidigare hållning. Maten på SAS är klart över genomsnittet, men den dåliga presentationen är det som drar ner totalen. Om man nu vill stå fast vid att man vill servera maten direkt i ugnsformen så skulle mycket vara vunnet bara med att byta till större formar så att man slipper stapla allt på höjden.
Bra sammanställning. Undrar dock vad i helvete “biryani sauce” är… har SAS även paella sauce, jambalaya sauce eller risotto sauce?
 
När man ska fylla ut sina menyer med så mycket ordbajsande så måste man väl lägga till alla onödiga ord man kan komma på? Jämför SAS meny med Air France (som påstår sig vara från matkonstens hemland):

Visa bifogad bild 164345

Visa bifogad bild 164346

SAS har ju sedan länge försökt vara så skitnödiga de bara kan i sina beskrivningar i både businessmenyer och Pluslådor. Tänk om de lagt lika mycket energi på maten som på menyn, det hade varit michelinstjärnor!
 
Toppen