Jag håller med
@NotRyan och tycker att det ska bli mycket intressant att se hur dansk-franska SAS agerar på den svenska och den norska marknaden på några års sikt. Å ena sidan grundar sig det statliga danska ägandet uppenbart i åsikten att det behövs statlig dansk inblandning för att styra så mycket flyg och arbetstillfällen som möjligt till CPH. (Hade CPH verkligen varit universums medelpunkt hade det ju liksom inte behövts något statligt ägande för att styra alla Europas flygplan dit, särskilt inte sedan norska och svenska staten lämnat ägandet i SAS.

) Å andra sidan är det bara möjligt genom att styra rätt mycket resenärer från Norge och Sverige via CPH. Men det klarar man rimligen bara att göra om SAS fortsätter att vara ett starkt varumärke, och av många ses som hemmamarknadens "eget" flygbolag, även i Norge och Sverige. Det klarar man rimligen inte att upprätthålla om det inte finns ett fortsatt rätt stort utbud av direktlinjer till större destinationer från ARN och OSL. Så det är en delikat avvägning SAS har att göra, som förmodligen har både med linjenät och med marknadsföring att göra. SAS behöver alltså t.ex. se till att det fortsatt framstår som mer naturligt för svenskar att flyga med dansk-franska SAS än med Finnair, annars tappar de rejält med kundunderlag i Sverige norr om Hallandsåsen.
Vad som händer med huvudkontoret, och därmed företagets juridiska hemvist, blir också intressant. Ett högre löne- och kostnadsläge i Danmark än i Sverige kan vara en dämpande faktor, för fransoserna är kanske måttligt intresserad av att fördyra verksamheten för att gynna en annan ägare. Å andra sidan kan en flytt vara ett sätt att lättare få igenom neddragningar i antal anställda i centrala funktioner, om ledningen skulle vilja sikta på det som en del av den fortsatta jakten på ett lönsamt bolag. Så sammantaget ser jag det som lite svårbedömt. Men jag tror nog att det är en högre sannolikhet för en flytt av åtminstone delar av huvudkontoret till Köpenhamn (och SAS moderbolags juridiska hemvist till Danmark), än vad det är att linjenätet tunnas ut rejält på ARN och OSL till CPH:s fördel. Och ärligt talat kanske inte de flesta svenska resenärer (varken affärs- eller privatresenärer) heller skulle bry sig? Förmodligen spelar det mycket mer roll om det finns vettiga SAS-brandade kreditkort i Sverige, ett rimligt linjenät från ARN, och prisnivån, än i vilket land huvudkontoret ligger.