Senaste nytt

Fyra världsdelar på en månad - Hur man maximerade BMI diamond club

LIM-GIG TA Y

De välkomnade business och *G-kunder ombord först och väl inne i flygplanet blev jag mött av leende flygvärdinnor som även de hälsade glatt. Det var samma typ av stolar på denna A320 som på de andra flygen jag tagit med TACA. Vid stolarna fanns det redan kuddar utplacerade mellan ryggstöden, så det var två kuddar per tre stolar. Det gick säkert att be om en kudde om man nu var den som inte fick en. Då jag satt vid nödutgången kom en flygvärdinna förbi och gav en liten genomgång av vad som gällde i denna raden. Genomgången bestod av att hon sa att man skulle läsa infobladet som fanns i stolsfickan, kanske inte den bästa genomgången. Jag hade säkert 25 cm mellanrum från mina knän och stolen framför så det var gott om plats. Enda lilla nackdelen med dessa platser är att bordet drar man upp från armstödet vilket bidrar till att stolen är någon cm smalare och alla armstöden på raden är fasta. Tyvärr var flyget helt fullt denna kvällen och jag fick två personer bredvid mig.

33.jpg
Nödutgången ombord TACA A320

De släckte ner hela kabinen och planet började åka mot startbanan. Här gjorde flygvärdinnorna en ganska snygg sak, samtidigt som de kollade att alla hade sina säkerhetsbälten på sig tände de läslamporna på de platser som såg ut att behöva det. Detta är ett exempel på att en sådan liten grej skapar ett så mycket trevligare intryck av helheten. Väl uppe i luften delade man ut hörlurar till alla, dock var det denna gången sämre kvalitet på lurarna än tidigare såg jag. Detta var ju ingen fara för mig då jag använde mig av mina egna QC15. Efter detta delade man ut landningskort till Brasilien och samtidigt fälldes skärmarna ner från taket och man startade kvällens film. Denna kväll valde man att visa The Expendables 2 med spanskt tal och engelsk text. Tyckte detta var ett otroligt konstigt val av film då det var mycket våld och blod. 40 minuter efter att vi kommit upp i luften tände de kabinen igen och började servera middagen. Jag kommer inte ihåg om man hade något val och i så fall var det andra var men jag valde att äta kycklingrätten. Denna såg inte alls aptitlig ut då kycklingen såg ut som en geleaktig röra och riset ganska torrt.

34.jpg
Middag serverad

35.jpg
Peruansk öl

Men när man rörde om i lådan så smakade det över förväntan och maten fungerade. Bakom matvagnen kom dryckesvagnen och jag valde att ta en vatten samt en öl till maten. Efter en timme plockade de undan och jag såg fram emot att få några timmars sömn innan vi landade i Rio. Men snart delade de ut lite snacks i form av påsar med bananchips följt av mer dricka.

36.jpg
Bananchips

Jag fann det dock svårt att somna då jag inte riktigt var så trött samt att kabinen var helt upplyst, känner att detta kommer straffa mig hårt imorgon. Halvvägs in i resan släckte man äntligen ner i hela två minuter för att sedan tända upp allt igen. Allt kändes mycket oklart men 15 minuter senare släckte de ner igen och hade endast svagt blått ljus tänt, ganska snyggt. Lyckades somna och vaknade inte upp förrän vi redan hade landat och taxade in mot gaten. Väl av planet och framme vid passkontrollen tog det nästan 20 minuter att ta sig igenom. Vid bagagebandet låg redan mina väskor med priotagar och cirkulerade. Jag tog mina väskor och åkte upp några våningar i terminalen för att ta ut lite pengar och tog mig till taxibilarna. Väl där fick jag tag på en övertrött chaufför som körde mig till mitt hotell på Copacabana på mindre än 30 minuter och gjorde mig R$55 fattigare.
 
Rio de Janeiro

Klockan var inte ens 08.00 ännu så självklart var mitt hotellrum inte i närheten av att vara redo för att ta emot mig. Jag bytte om och lämnade mina väskor på hotellet och började min sex timmar långa promenad runt Rio. Med tanke på att jag var lite rädd för Sydamerika var det kanske inte det smartaste att promenera från Copacabana till Sockertoppen och tillbaka, för att sedan vandra längs stranden hela vägen till slutet av stranden vid Leblon och tillbaka till hotellet. Men lyckligtvis gick allt utan problem förutom att jag hade lite ont i fötterna dagen efter. Vid 14-tiden checkade jag in för mina två nätter i Rio. Här är lite bilder från de två dagarna.

37.jpg
Tidig morgon på Copacabana

38.jpg
Copacabana från Sockertoppen

39.jpg
Ipanema och Leblon

40.jpg
Copacabana

41.jpg
Vy från Corcovado

42.jpg
Vy från Corcovado

43.jpg
Christ the Redeemer på toppen av Corcovado

44.jpg
A room with a view – från mitt hotellrum

45.jpg
Utsikten på dagen från mitt rum
 
Rio de Janeiro International Airport

Efter två nätter i Rio var det dags att åka ut till flygplatsen för att ta flyget till Sao Paulo och vidare till Johannesburg. En dryg halvtimme senare och R$65 mindre stod jag utanför terminalen där TAM hade sin incheckningsdiskar. Det fanns två öar med incheckningsdiskar där inne, en för inrikes och en för utrikes.

46.jpg
Utrikesön till vänster och inrikesön till höger

Jag gick fram till inrikesön men här blev det stopp och de hänvisade mig till utrikesdelen. Det var ingen kö för att checka in på utrikesdelen men innan jag kom fram till disken frågade de ifall jag hade tagit någon spruta mot gula febern, vilket jag svarade nej på och så var det inte mer med det. Väl framme vid disken försökte jag checka in mig hela vägen till Johannesburg trots att jag hade resorna på olika biljetter men fick här ett nej. Jag upplevde hon som checkade in mig som otrevlig och hon tittade knappt på mig eller sa ett ord, därför grinade jag lite och sa att hon glömde priotagarna på väskorna. Detta fixade hon dock direkt och jag insåg att hon troligen framstod som otrevlig då hon inte kunde ett ord engelska bortsett från ja och nej. Incheckad och klar gick jag mot säkerhetskontrollen där jag möttes av fyra öppna stationer som alla helt saknade kö.

47.jpg
Inrikesterminalen


Det fanns ingen lounge på inrikesdelen så jag gick till det enda stället som sålde mat och köpte mig en så kallad club sandwich och en vatten. Kan ju säga att det var långt ifrån en club sandwich jag hade förväntat mig men det slank ner utan problem.

48.jpg
Club sandwich

Utöver denna shop fanns det en liten bar som bara sålde olika drickor, kaffe och likande, samt tre affärer. Den ena affären sålde möbler smyckade med snäckor vilket kändes inte helt lyckat. Det är ju ofta inte så lätt att släpa med sig ett bord eller ett gäng pallar ombord flyget. Lyckligtvis fanns det fritt Internet på flygplatsen så jag spenderade tiden med att se vad som hade hänt på BC.se och facebook.
Såg ett VARIG målat plan på plattan och blev lite fundersam då jag mycket väl visste om att de hade gått i konkurs för ett tag sedan. Det visade sig att GOL hade köpt upp några plan från VARIG och inte målat om dem alla ännu. Några minuter innan boardingen började ändrade de gate så jag började att gå bort till den nya gaten.

49.jpg
Plattan med en VARIG och många GOL parkerad på​
 
GIG-GRU JJ Y

50.jpg
TAM A319 som skulle ta mig till GRU

Efter lite förseningar var det dags för boarding och det skulle visa sig bli världens kaos. Det bildades en kö men när det var dags för att gå ombord och det kom folk från alla håll. Troligen hade man som *G kunnat tränga sig före kön då jag såg ett flertal herrar i kostym göra just detta. Eller så var det bara för att de kände för att tränga sig före och personalen brydde sig inte ett smack. På vägen ner till flyget gick två norska par framför mig. Den ene herrens ryggsäck hade ett av facken öppet så jag sa till honom på svenska så han inte skulle tappa något. Det lustiga var att han förstod vad jag sa men uppfattade inte att jag pratade svenska med honom då han tackade mig tre gånger på engelska. Inne i planet var det första som slog mig hur kallt det var och från sidorna av väggarna där kylan kommer ut vällde det ut en tjock kall dimma. Här snålar man inte med AC:n i alla fall.

51.jpg
AC:n i full fart (blev inte så bra på bilden)

Stolarna var samma typ av Recaro som de hade på TACA med stolsfickan ovanför bordet. Som jag tidigare sagt är det helt okej för kortare flygningar och detta korta hoppet var inget undantag. De skulle även ha Mobile Onboard System men var inte något som jag provade.
25 minuter efter att vi skulle ha lyft kommer en herre in i planet som börjar prata med tre kvinnor ombord, de verkar vara på fel flyg då han eskorterar ut dem kort efter han kommit in. Inte nog med detta, helt plötsligt öppnar de höger framdörr och börjar rulla in matvagnar. Troligen hade kaptenen eller någon annan ur personalen redan informerat om förseningen men då pratade de bara på portugisiska, ett språk jag inte kan några ord av. Konstigt nog är det ingen som sitter i nödutgången eller på stolsraderna längst fram som hade lite mer benutrymme. Antagligen kostade dessa platser extra och TAM verkade inte ge dessa platser till några statusmedlemmar. Till slut stängs alla dörrar och jag har turen att få en helt egen trea. En annan trevlig detalj var att mellan alla stolarna fanns det eluttag. Nu 40 minuter sena börjar vi rulla ut mot startbanan och under tiden startar de säkerhetsvideon. Detta var en hemsk tecknad historia på portugisiska med engelsk text som jag inte alls gillade.

52.jpg
Hav, hav och hav på väg mot GRU

Väl uppe i luften utnyttjade jag min stolsrad till fullo genom att dra upp alla armstöd och lägga mig över alla sätena. Nu störde jag mig dock på de eluttagen som jag tidigare tyckte var så bra. De stack nämligen upp mellan stolarna och var lite obekväma att ligga på, men det vara bara att hoppa ut lite på stolen så var det bekvämt igen. Det konstiga var att eluttagen fungerade när vi var på marken och då lös grönt, men väl uppe i luften lös den rött och min telefon ville inte ladda. Märkligt.

53.jpg
Bekväm i en trea

Nästan direkt uppe i luften började serveringen och idag erbjöds varma mackor som hade någon Lidl-liknande skinka på sig och det hela var ganska torrt. Till detta kunde man välja coca cola, cola zero eller vatten, allt från stora pet-flaskor. Pelle-jönsen framför mig fällde bak sin stol max så fort vi var uppe i luften. Helt okej enligt mig då jag tycker alla har rätt att fälla sin stol om de vill. Däremot fällde han aldrig upp stolen när han åt och det värsta var att han satt framåtlutad medan han åt. Då kände jag att han inte gav mycket kärlek till oss andra i kabinen. Men tur var hade jag ju min lediga rad så jag valde att ligga kvar så medan jag åt min macka.

54.jpg
Varm macka

Kort efter att jag fått i mig mackan var personalen i gången för att plocka undan allt skräp och några minuter efter det meddelade de att det var dags att göra sig redo för landningen. Vi träffade lite turbulens när vi gick ner genom molnen men det var inget allvarligt. Jag låg fortfarande raklång men det var inte något som flygvärdinnorna brydde sig om. När vi väl påbörjat inflygningen började även eluttagen lysa grönt igen och min telefon började laddas, konstigt system det där. Knappt 45 minuter efter att vi lyfte från GIG hade vi landat på GRU. Det var en kort och ganska ordinär flight men det som stack ut var att de hann servera en varm macka samt att allt som piloten sa bara var på portugisiska, ingen engelska där inte.
Väl vid bagagebandet fick jag vänta 20 minuter på min första väska och sedan ytterligare fem minuter på väska nummer två. Mina priotagar fungerade då inte här.
 
São Paulo-Guarulhos International Airport

1.jpg
Badhuskänsla

Begav mig från domestic till incheckningsdiskarna där South African Airlines skulle vara. Flygplatsen påminde om ett gammalt badhus på grund av allt kakel och mosaik vilket kändes en aning sunkigt. Till slut hittade jag var SAA skulle ha sina diskar i Terminal 2-D. Under tiden som jag letade incheckningsområdet för SAA gick jag förbi detta intressanta området. Det var ett avspärrat område där de samlade upp vagnar med excess luggage åt något bolag, verkade vara på väg till Afrika.

2.jpg
Excess luggage á la Africa

De hade inte startat incheckningen ännu så jag satte mig ner i något som liknande ett väntrum som var nästan helt full av människor. Blev lite spelande på Ipaden och efter 30 minuter startade incheckningen och jag var andra personen att checka in i C/*G disken. Dock stötte jag på lite, med betoning på lite, problem. Jag skulle övernatta i Johannesburg på vägen hem till Sverige men klantigt nog hade jag missat att man skulle ha tagit en spruta mot gula febern för att komma in i Sydafrika när man reste från Sydamerika. Jag hade varit i Sydafrika tidigare och då behövdes inte någon spruta men då reste jag från Europa. Det blev helt enkelt ingen incheckning för mig och det var ett snabbt och bestämt beslut av mannen som stod vid disken. Han frågade ifall jag ville prata med hans manager vilket jag självklart ville, hade ju ingen lust att bli strandad i Sao Paulo. Managern sa att det var omöjligt att flyga till Sydafrika och stanna där utan att ha tagit en spruta minst tio dagar tidigare. Han sa att jag skulle försöka kontakta min resebyrå och boka om mitt flyg. Förklarade att jag troligen inte skulle kunna boka om mina flyg och han skickade mig vidare till biljettkontoret på flygplatsen. Väl inne på biljettkontoret satt två damer som välkomnade mig. De tyckte att jag skulle prata med BMI då jag bokat resan med dem. Förklarade då att BMI inte längre fanns utan BA hade köpt upp dem och de tillhörde inte ens Star Alliance. Efter lite mer knappande på datorerna och pratande med managern blev jag ombokad till Johannesburg dagen efter. Detta skulle då ge mig en mycket lång väntan på flygplatsen där men jag skulle inte behöva gå in i Sydafrika och därför skulle jag inte behöva ta gulafebernsprutan. Alla var hela tiden mycket trevliga och ville hjälpa så gott de kunde. Aldrig gav de något negativt mot mig och jag bad om ursäkt för min klantighet och de svarade att det inte vara några problem och att de nog skulle kunna lösa detta. Tackmailet är skickat :)

Nu var det ”lilla” problemet löst och jag hade en natt i Sao Paulo att hitta boende för. Hittade ett Internetcafé längst upp i terminalen och jag bokade ett hotell som låg ganska nära flygplatsen och sedan ringde jag mina föräldrar på Skype då jag inte hade någon egen mobil. Gick ner till taxiområdet på flygplatsen där jag betalade resa i förväg och hoppade in i taxin till hotellet.

3.jpg
Business och *G diskarna öppnar snart

Dagen efter blev det en taxiresa till flygplatsen och ett nytt försök att checka in. Det användes två diskar för business klass och *G och båda dessa var upptagna. Jag var först i kön men det tog nästan tio minuter innan det blev min tur. När det blev min tur tog det även lite tid att lyckas få mig incheckad och mannen som satt där sa näst intill inte ett enda ord medan han knappade på datorn, inte ens en priotag lyckades han sätta på väskan. I säkerhetskontollen var det inte någon kö och på något vis lyckades jag komma igenom kontrollen med en halvdrucken 350 ml vattenflaska, detta trots att de scannade väskan två gånger.

4.jpg
Smiles-loungen

I incheckning fick jag en inbjudan till Smiles-loungen som jag provade först. Den var mörk och saknade helt fönster. Utbudet av mat var något magert och bestod av några kakor och några varma saker. I dryckesväg fanns en kyl med lite olika läsk och öl. Utöver detta fanns på en bänk en flaska vitt vin, vodka, whisky, campari, amarula och något som jag inte riktigt vet vad det var.

5.jpg
Spritutbudet

Loungen var indelad i olika ”rum” med olika typer av möbler, det fanns soffor, fåtöljer och halvliggstolar. Internet fanns men man behövde be om ett kort där man skrapade fram koden på baksidan för att starta igång det hela. Efter man registrerat sig kunde man köra på och hastigheten var helt okej. Det gick till och med att prata på Skype. Efter ett tag beslöt jag mig att prova TAM-loungen som låg precis bredvid.

6.jpg
TAM-loungen

Denna lounge var betydligt fräschare och ljusare. Den hade riktiga fönster men tyvärr var fönsterna högt upp och det gick inte att se ut genom dem när man satt ner. Möblerna var däremot inte lika bekväma som de i Smile-loungen och man skulle kunna tro att man var i Skandinavien om man tittade på designen. Det var avskalat, mycket trä, neutrala färger och möblerna såg ut som något som skulle kunnat komma från IKEA.

7.jpg
TAM lounge goes IKEA?

Mat och dryckesutbudet var liknande det som erbjöds i loungen jag var i innan, men här hade man små mackor istället för de varma sakerna. När jag kom in i loungen var mer eller mindre alla stolar tagna och det var riktigt mycket folk. En kvart senare var det dags för boarding av en LH-flight och efter det var loungen endast halvfull och betydligt mer behaglig. Jag passade då på att byta från en stenhård fåtölj till en mer bekväm soffa. Det dröjde dock inte länge innan loungen återigen började fyllas upp. Även i denna loungen använde de sig av dessa kort med individuella koder för att bli uppkopplad.

8.jpg
Internetkorten

De annonserade att det var dags för mitt flyg att boarda och jag gick ner till gaten men väl där sa de att det var tio minuter kvar tills de öppnade. Så under tiden gick jag till taxfree-shoppen och köpte mig ett par Havaianas för mina sista pengar. Lite lustigt var att alla priserna var i US$ och de fick räkna om priset till reals med hjälp av en miniräknare.

9.jpg
SA Airbus 330-200
 
GRU-JNB SA C

1.jpg
Rad fyra

Boardingen startade när jag var klar med mitt köp och priokön fungerade som den skulle. Businessklass var uppdelat i två mindre kabiner om tre rader vardera med 2-2-2. ”Tyvärr” satt jag på första raden i andra kabinen så det blev ingen vänstersväng vid boardingen då vi gick ombord mellan de två kabinerna :) Sätet såg ut att ha varit med ett tag men allt var rent och snyggt. Hade tre fönster som var mina så det var med andra ord gott om plats att sträcka ut sig på. Vid stolen väntade redan en vattenflaska, amenity kit och en kudde.

2.jpg
Amenity kit

3.jpg
Välkomstdrink – mousserande vin

Jag var bland de första in i kabinen och det tog nästan tio minuter innan de serverade en välkomstdrink som bestod av antingen mousserande vin eller apelsinjuice. Misstänker att man väntade in att kabinen skulle fyllas upp innan man började dela ut välkomstdrinkarna. Eftersom jag satt precis bakom köket hörde jag en del av snacket från kabinpersonalen medan alla gick ombord och det verkade vara ett skojfriskt gäng som arbetade denna kväll. Nu hoppades jag bara att denna glädje och energi skulle leva vidare under själva flygningen också. 18:15 stängdes dörrarna till flyget och till min glädje visade det sig att stolen jämte mig förblev ledig. Kanske tråkig svensk som man är gillar jag detta, vara i min egna lilla bubbla. Tänkte även att det var skönt att få två kuddar till natten men icke, snart var en flygvärdinna framme och undrade ifall hon kunde ta den ena kudden till en annan passagerare. Som jag tidigare nämnde, svensk som man är gav jag självklart bort kudden. Efter detta informerade kaptenen att en stor storm var på väg och att de hade börjat stänga flygplatser på andra orter i Brasilien fast trodde att vi skulle starta men att vi skulle bli 15 minuter sena. Perfekt, efter allt strul jag hade haft dagen innan och till slut lyckas komma ombord planet till Johannesburg skulle kanske en storm komma in och förstöra allt. Jag gjorde en nysning och direkt var det en av flygvärdinnorna som satt nära mig som gav mig ett bless you. Man startade säkerhetsvideon och efter det var det dags att spraya hela kabinen för att döda insekter antar jag. Kaptenen uppdaterade oss igen om läget och tydligen startade man endast ett flyg var fjärde minut just nu men vi hade fått en tid och man räknade fortfarande med att komma iväg endast 15 minuter sent. Visst regnade det ute men runt planet såg det mest ut som ett duggregn. Hade läst på Internet kvällen innan att tidigare i år hade ett SA-flyg glidit av landningsbanan på GRU under ett kraftigt regn. Så flygplatsen kanske inte klarade alltför mycket regn. 20 minuter efter att de stängde dörrarna började vi taxa ut och ställde oss i kön för att starta bakom en BA 747a.

4.jpg
Taxade förbi fyra AA plan som stod uppradade lite fint

Tråkigt nog hade de inte startat de gemensamma skärmarna så vi i business kunde inte följa starten via kamerorna som fanns på utsidan av flyget. Vid 19:00 var det äntligen vår tur att starta och jag slapp ännu en oplanerad natt i Sao Paulo :) Direkt efter start blev det reklam för *A och SAA över högtalarna i några minuter vilket kanske inte var den bästa. Här nämnde de även upplägget av serveringen som skulle ske under denna flygning.

5.jpg
Tydligen elaka moln

På grund av många thunderstorms som vi skulle flyga runt eller mellan skulle säkerhetsbältesskylten vara på extra länge hälsade kaptenen när vi kommit upp i luften. Men kort därefter släcktes lampan. Då passade jag på att byta om till min pyjamas. När jag kom tillbaka till min stol delade de ut tjocka täcken och en tunn madrass till alla för att göra det extra bekvämt senare när man ville sova.

6.jpg
Kartfunktionen fungerade tyvärr inte

Det var dags för middag och flygvärdinnorna kom ut med dukar till borden. Efter detta frågade de om vad som önskades till fördrink och de startade frågan med ett mr Magino. Jag valde en vatten och en gin med dry lemon. När de kom tillbaka med fördrinken serverade de även tre stycken kanapéer på en liten tallrik. Det var en trevlig start på middagsserveringen men om jag får vara lite petig var mozzarellan en aning torr och skinkan hade nog gjort sig bättre på en mer vällagrad ost eller en klassisk melon.

7.jpg
Kanapéer och fördrink

Till detta startade jag en film och det fanns ett gediget utbud även om det inte är i klass med SQ eller EK men det spöar SAS med hästlängder. Tyvärr verkade det som att mina BOSE-lurar inte fungerade som de skulle i uttaget så jag fick använda SAA:s egna som inte var noise cancelling. Efter fördrinken gick de runt och frågade vilket val man ville ha till middag och även denna gång tilltalade de en med efternamnet innan. Menyn för kvällen var följande:

A Selection of Canapés

DINNER

Appetizer
Smoked Salmon & Trout
or
Soup of the Day

Seasonal Salad

Main Course
Grilled Filet Mignon
accompanied by roasted potatoes with thyme, ratatouille and suger cane & red chilli pepper sauce

Parmesan Crusted Chicken Medallion
with stozzapreti pasta, sautéed spinach and tomato & basil sauce

Panfried Talapia
served with dry tomato risotto, sautéed asparagus, herbed roasted tomato and creamy mushroom sauce

Cheese Tortellini
with wild mushrooms, diced tomato and creamy herb sauce

Dessert
Peach Cheesecake

Cheese Plate
Brie, Gouda and Gorgonzola Cheese

Bread Basket

8.jpg
Förrätt, sallad och vitlöksbröd

Förrätten smakade bra men tycker en sås eller liknande hade förhöjt rätten ett snäpp. Även det ganska svenskt att vilja ha sås till allt. Hade ett litet missöde med dressingen till salladen och bad om en extra servett för att torka upp allt. Det visade sig att alla servetter var slut men jag fick istället en duk att torka upp allt med. Kändes lite konstigt att det inte fanns fler servetter tillhands, skulle ju vara en måltid till senare och några extra borde de packa ner, men bra att hon tänkte lite utanför boxen och hittade en lösning. Även salladen var god.

9.jpg
Huvudrätten

Huvudrätten var en trevlig köttbit som till och med var rosa i mitten. Tillbehören såg kanske lite bleka och tråkiga men smakade helt klart bättre än de såg ut. Efter det valde jag ost istället för efterrätt med ett glas port och här kom middagens första besvikelse. Brien var en omogen, pastöriserad variant, jag menar hur lyckat kan det bli? Goudan hade en ganska plastig smak och jag hade föredragit en mer vällagrad variant. Gorgonzolan var helt klart stjärnan på tallriken, nu behövdes det inte mycket för att bli det, men även den var ganska mild i smakerna.

10.jpg
Osttallrik och port

Nu låter jag kanske lite väl negativ men jag gillar ost och detta var inte speciellt bra ostar. Utöver den sista rätten var middagen en trevlig tillställning. Middagen flöt på i ett bra tempo och personalen var inte stressade. När jag var klar med en rätt frågade de ifall jag var redo för nästa och denna serverades när de fått ett godkännande. Som en avslutning på denna middag tog jag en cognac och de serverade denna med en ask praliner.

11.jpg
Praliner och en cognac

Middagen var över på mindre än en och en halv timme och många började nu göra sig redo för natten. Kabinen släcktes ner och personalen gick runt och frågade ifall man ville bli väckt för frukost. Samtidigt som detta gjordes drog de även ner alla fönsterskydden. Efter detta drog de för till köket och så var det natt. Jag gick in i köket och beställde en drink till som de snabbt fixade åt mig. De borde kanske kört en städrunda innan de bestämde sig för att det var natt då jag vid min plats hade samlat på mig en del glas och burkar.

12.jpg
Dags att plocka undan kanske?

Jag såg kort på ett avsnitt av Big Bang Theory innan jag somnade. Lyckades sova fem timmar i sängen som blev näst intill plan men tyvärr var den lite för kort och mina fötter nådde väggen framför. När jag vaknade blev jag erbjuden en trevlig frukost och menyn var följande.

FULL BREAKFAST
Selected fruit juices
Sliced fresh seasonal fruit
Natural or fruit-flavoured yoghurt
Cereal

Vegetable omelette
with chicken sausage, sautéed mushrooms, herbed roasted half and potato croquette
or
Continental Breakfast
A selection of cold meats and cheeses

Bread basket

13.jpg
Frukt och yoghurt

Frukosten smakade bra och jag valde omeletten med dess tillbehör. Efter frukosten bytte jag om till mina vanliga kläder och kort därefter landade vi på OR Tambo International Airport. Vi fick vänta några minuter på bryggan och när vi väl fick gå av planet möttes vi av några vakter inne i bryggan som ville se allas pass. Dessa var dock inte lika trevliga som personalen hade varit under flyget, helt ärligt var de lite lätt otrevliga mot oss alla. Efter det väntade en 15 minuter lång kö för att komma igenom passkontrollen följt av en fem minuters kö för att nå fram till säkerhetskontrollen för oss som skulle med en transfer. Nu var det bara att hitta loungen och lista ut vad man skulle hitta på de kommande elva timmarna.

14.jpg
Liten nätt kö till passkontrollen

Slutligen kan jag säga att resan var en trevlig upplevelse och förseningarna och köandet i JNB gjorde mig inget då jag ändå hade en så lång väntan till mitt nästa flyg. Middagen var god och de lyckades till och med servera en köttbit som inte var söndervärmd. Det var trevligt att alltid bli tilltalad med efternamn även fast det känns lite konstigt och inget jag är van vid. Enda negativa, bortsett från osten då ;), var att sängen var en aning kort, annars hade jag en trevlig hopp över södra Atlanten.
 
Jag bugar och bockar för en bra rapport! Det är en enorm mängd fakta du samlat på dig under en månads flygande. Hur gör du, för anteckningar, diktafon eller bara memorerar? Det sista kan bli en utmaning om man ska köra hela programmet av välkomstdrink, fördrink och vin till tre rätter:p Kan du koppla av i business och njuta av mervärdet? Du skriver inget om vinerna på SA, förmodar att det är inhemska. Jag är nyfiken eftersom jag ska flyga SA till sommaren.
 
Jo det är en och annan information att komma ihåg och därför tog jag tips från Jacob genom att föra anteckningar under hela resan. Med lite förbestämda rubriker var det helt klart lättare att få ner information. Men absolut tycker jag det är skönare och mer avslappnat att flyga utan att skriva ner allt och fota. Fast en trevlig sak med att skriva ner allt och göra denna reserapport är att minnena kommer nog stanna kvar längre från resan. Kommer nog även uppskatta det i framtiden att ta fram denna rapporten och återuppleva allt igen. Nu är detta även första gången jag skriven en reserapport men misstänker att det blir lättare och mer naturligt ju oftare man gör det.

Tyvärr kan jag inte kommentera så mycket om vinerna då jag har dålig känsla för det där men självklart kan jag lista deras vinlista. De hade samma viner ombord båda mina flyg med SA och alla viner, bortsett från champagnen, var från Sydafrika. Som fördrink när man kom in i flyget fick man ett mousserande vin från Sydafrika som inte stod med i menyn.

WINES

Champagne
Moët & Chandon
Brut Impérial

Whites
Plaisir Merle
Chardonnay 2010

Cederberg Private Cellar
Chenin Blanc 2011

Reds
Joubert-Tradauw Cabernet
Sauvignon 2008

Boland Celler Five Climates
Piontage 2009

Port
Boplaas
Cape Tawny Non-Vintage

December 2012​

Kan även lägga till de andra dryckerna som SA serverade uppe i luften

BEVERAGE LIST

Soft Beverages
Appletizer
Apple Juice
Coca Cola
Coca Cola Light
Dry Lemon
Fruit Cocktail Juice
Ginger Ale
Grapetizer
Lemonade
Orange Juice
Soda Water
Tonic Water
Tomato Cocktail

Tea
Ceylon Tea
Chamomile Tea
Earl Grey Tea
Green Tea with Mint
Rooibos Tea

Coffee
Classis Coffee
Decaffeinated Coffee
Cappuccino
Hot Chocolate

Spirits
Bells Whisky
Johnnie Walker Black
J&B Whisky
Klipdrift Export Brandy
Tanqueray Gin
Smirnoff Red Vodka

Cognac
Hennessy

Liqueur
Amarula Cream

Beers
Castle Lager
Castle Light
Hansa Pilsner​
 
Toppen