Klart Skatteverket kan ta fram storsläggan om de är på det humöret. Men särskilt enkelt är det inte att värdera eurobonuspoäng om man inte vet vad de använts till. Någon regelrätt schablon finns det inget författningsstöd för, som vad gäller kostförmån eller bilförmån så det går inte. En variant är att Skatteverket tittar på vad det kostar att köpa eurobonuspoäng men redan här stöter man väl på lite patrull. Vad kostar det att köpa eurobonuspoäng idag? Tja, SAS säljer inte eurobonuspoäng för närvarande. Vad kostade det att köpa eurobonuspoäng 2017? Kanske går att luska fram en siffra. Men om poängen jag använde 2017 inte tjänades in 2017 utan under de fem föregående åren vilken siffra ska Skatteverket då använda? Visst går det att hitta på en siffra som att värdet av 1 eurobonuspoäng är 10 öre men myndigheter behöver ju formalisera sina ställningstaganden lite mer än att bara hitta på något och då hamnar Skatteverket i problemet att schablonvärden för saker som prissätts på samma sätt är en sak (som en lunch) men bonusprogram något helt annat. Schablonvärden måste ha en allmängiltighet. Värdet av 1 eurobonuspoäng kanske är 10 öre men vad är värdet av en SJ Priopoäng? Eller av en miles and more poäng? Har svårt att se att schablonvärden är en väg framåt för Skatteverket - om de inte får något bemyndigande av lagstiftaren.
Om vi antar att vi kommit så långt i processen att SKV och skattskyldig är överens om att förmån erhållits (dvs. eurobonuspoäng för privat bruk har erhållits genom utgifter kopplade till vederbörandes arbete) så är det "bara" värderingsfrågan som kvarstår. SKV kommer då fatta ett beslut grundat på tex. vad det kostade att köpa eurobonuspoäng, värdet av en viss resa, om de kan se att en sådan har genomförts eller något annat som de tycker är rimligt.
SKV kommer inte göra det svårare än så för sig. Sen är det upp till skattskyldig (vilket även kan vara arbetsgivaren om SKV främst väljer att fokusera på arbetsgivaravgifter) att överklaga till Förvaltningsrätten om så önskas.