Enligt livsmedelsverkets "smarta miljöval matfetter" ger smör mer växthusgas-utsläpp eftersom kor släpper ut mycket metan. Fair-enough, men samtidgt skriver man att transporterna påverkar total-resultatet utan att gå in i detalj på hur mycket. Så finns det egentlig fakta bakom att smör inte kan passa in i ett hållbarhetsarbete?
Sedan finns det ju ett annat problem med att räkna utsläpp per kg smör - smör är inte enda produkten som kommer från ko. Om alla konsumenter väljer bort smör till 100%, så betyder det inte att kon släpper ut mindre metan. Antingen används mjölkfettet till något annat. Eller så kastas det bort. Inget av det verkar direkt passa in i ett hållbarhetsarbete.
Naturligtvis minskar lönsamheten för nötboskap om man inte längre kan sälja mjölkfettet, men jag undrar ju vilken utsträckning det påvekar antalet kor och därmed utsläppen.
Hur som helst, det känns solkart som att det handlar om pengar och strawberry såg det som ett bra tillfälle att köra lite green-washing.