MTheC skrev:Nu när det inte blir så mycket resande så får man utforska hemstadens stjärnkrogar. En som faktiskt inte har några stjärnor än men som jag ändå tycker passar i den här tråden då jag vågar sticka ut hakan och säga att de kommer ha minst en stjärna när nästa guide kommer är Aira. De hade ju lite dålig tajming med att öppna under värsta Corona-kris men gjorde också att man kan få bord, inte enkelt men relativt enkelt. Restaurangen ligger vackert vid vattnet ute vid Biskoppsudden, fantastiskt fin lokal precis vid vattnet och vi hade tur nog att vara där på en solig dag.
Visa bifogad bild 109758Visa bifogad bild 109757Visa bifogad bild 109759Inledde middagen med en drink i baren, där serverades även småsnacks som höll genomgående väldigt hög kvalitet med fint avvägda smaker. Väldigt bra cocktails också.
Visa bifogad bild 109756Visa bifogad bild 109755Visa bifogad bild 109754Visa bifogad bild 109753Visa bifogad bild 109752Vi flyttade sen in till matsalen och introducerades till meny. Det finns avsmakningsmeny ("vanlig" och vegetarisk) men även a la carte. Vi valde den vanliga avsmakningsmeny och sen även vinpaketet till det. Man kunde även välja ett alkoholfritt dryckespaket men de erbjöd även ett mixat paket om man tyckte det skulle vara för mycket vin. Gillar att de försöker vara flexibla. Snygga och lätta glas (från Grassl, lika lätta som t ex Zalto eller Mark Thomas). Vinpaketet inleddes väldigt bra med champagne från en av mina favoritproducent, Olivier Horiot. Hans Seve serverades tillsammans med makrill och med rabarbertoner. Fantastisk kombo. När de sen fortsatte med Krug så kände jag att jag valt helt rätt med vinpaketet, den matchades med en varm soppa och en minidumpling.
Visa bifogad bild 109764Visa bifogad bild 109763Visa bifogad bild 109762Visa bifogad bild 109761Visa bifogad bild 109760Det fortsatta sen med en serveringar som genomgående var fantastiska. Den kanske bästa vita sparrisen jag någonsin ätit (Jürgen Grossmann får ursäkta), den matchades inte med det klassika valet Riesling utan en Grüner silvaner från Keller. Passade väldigt fint ihop med maten, en riesling hade dock också gått väldigt fint så här ville de nog bara visa att annat funkar lika bra. Sen överraskade de med en Manzanilla, som dock smakmässigt drog lite åt Fino-hållet. Kul att de tog med en sherry i vinpaketet. Funkade grymt med tartaren med kaviar på.
Visa bifogad bild 109768Visa bifogad bild 109767Visa bifogad bild 109766Visa bifogad bild 109765Sen rörde vi oss vidare till Bourgogne, fint vin men fortfarande väldigt ungt. Är dock sällan (hittills har jag bara upplevt det på PM & Vänner) man får äldre Bourgogne i ett vinpaket så förstår att man måste välja yngre viner om man ska kunna servera det i ett vinpaket. Funkade superbra till fisken. Ett smarrigt bröd som skulle doppas i en sorts buljong smög sig också in här. Det följdes sedan av ett fräsch vitt vin till kungskrabban och tomaterna - många har ju hyllat denna rätt och den var riktigt bra. Ser dock inte att den var den bästa så förstår inte riktigt varför just denna hyllas så mycket.
Visa bifogad bild 109775Visa bifogad bild 109774Visa bifogad bild 109773Visa bifogad bild 109772Visa bifogad bild 109771Visa bifogad bild 109770Visa bifogad bild 109769Middagen fortsatte sen med sista varmrätten, vaktel serverade på flera olika sätt. Snygga knivar till den. Finstämda smaker och igen en klockren matchning av vinet. Man kände dock att det var skönt att det var dags att röra sig till sötsakerna då det var mycket mat som serverats.
Visa bifogad bild 109780Visa bifogad bild 109779Visa bifogad bild 109778Visa bifogad bild 109777Visa bifogad bild 109776De söta rätterna parades ihop med en väldigt bra spätlese. Vad jag verkligen gillade med efterrätterna var att de inte alls var så söta, de drog mer åt det fräscha hållet med rabarber som en återkommande smak. Den poacherade rabarbern med björkolja var riktigt fin, tartleten på rabarber och mandel hade härlig textur och smakade väldigt gott. Stjärnan var dock den som såg minst attraktiv ut, honungsglass med rabarbersorbet och citron och timjan. En av de bästa desserterna jag ätit.
Visa bifogad bild 109784Visa bifogad bild 109783Visa bifogad bild 109782Visa bifogad bild 109781Avslutningsvis serverades kaffe, fanns flera val av bönor och de brygger för hand vid bordet. Bra bryggning och lokalt rostat kaffe. Självklart serverades lite kaffegodis som också höll toppklass, klart i klass med det bästa restauranger jag varit på. Igen så har de inte gått den för söta riktningen utan valt att balansera det med andra smaker. Vi var tvungna att smaka på allt, trots det så var vi mätta men inte för mäta.
Visa bifogad bild 109788Visa bifogad bild 109787Visa bifogad bild 109786Visa bifogad bild 109785Så även om de inte ännu har några stjärnor så är detta en av de bästa matupplevelserna man kan få i Sverige och den står sig väl internationellt. Jag håller den att vara på samma nivå som de allra bästa jag varit på så tycker den är samma nivå som mina favoriter såsom t ex Eleven Madison Park, Frantzén, Narisawa och Sühring. Håller den också avsevärt högre än andra, visserligen bra ställen, som t ex Noma, Gaggan, Belon, Vea, Amber, Odette. Hoppas att de får tre stjärnor direkt men tror kanske inte det är sannolikt så hoppas de i alla fall får 2. Passa på och gå nu medan det inte är helt fullt.Det var några veckor sedan så inte igår, chefs table såg dock trevligt ut. Hoppas du får en chans att gå vid senare tillfälle.Klicka för att utvidga...