Eftersom jag är lite insatt i det hela delar jag med mig av hur situationen ser ut när det gäller reserveringar.
Tidigare gjordes ofta en förauktorisation på 1kr, sedan tilläts tankning upp till ett visst belopp. Detta belopp var en överenskommelse mellan handlaren och inlösaren och skiljde sig mellan olika kort. Det var ofta 1200kr för nationella kort och 400kr för internationella kort.
Sedan ett drygt år tillbaka används något som kallas AFD, ett krav från VISA och MasterCard, där förauktorisationen görs på 1500kr. Kortutgivare ska då svara med accepterat maxbelopp, som kan vara 1500kr eller mindre (partial approval). Här agerar många kortutgivare så att de reserverar aktuellt belopp och ersätter sedan reservationen med korrekt belopp när själva köptransaktionen kommer in.
I teorin ska det här fungera bra och smärtfritt, sen kom verkligheten in i bilden. Många kortutgivare har problem med att matcha köptransaktioner med tidigare reservationer och snabbt kvitto dessa. Det har orsakat så mycket klagomål från kunder att många bolag har backat tillbaka till tidigare lösningar eller helt enkelt vägrat införa det nya systemet. Till det kommer allas egna tolkningar av regelverket...
Är det detta system som hänger ihop med att kan kommer behöva knappa kod på kontaktlösa betalningar och konstant råkar ut för tvåstegsverifiering när man handlar online?