fcx skrev:Trots flitigt resande så har jag, i stort, lyckats undvika problematiken med dricksutgifter på tjänsteresa. Nu är jag dock i dricksens förlovade land (USA) ett tag (och kommer fortsatt att vara).Summerar man så blir det lite utgifter ändå per dag, och är man borta ett tag så blir det en betydande summa. På hotellet ska det dricksas till städningen och till frukosten (trots att den ingår i room rate). Etc, etc. Kvitto kan man ju givetvis glömma.Hur gör ni med liknande utlägg när det ska skrivas reseräkning? Tar upp det som en separat post? Sväljer det och låter traktamentet bekosta dricksen? Annan kreativ lösning?Klicka för att utvidga...
Nemo skrev:Vad ska man då använda hotellrummets kuvert, papper och penna, om man inte lägger dricks däri och skriver "Housekeeping"?Klicka för att utvidga...
nilsson skrev:Jag har aldrig dricksat städning någonstans.Klicka för att utvidga...
Jakob K skrev:Jag brukar ta ut ett par hundra dollar om man är borta ett par veckor i USA. Sedan lämnar jag in växlingskontorsnotan till bokföringen. Jag redovisar dock alltid dricks där det varit ett tillägg på ett kvitto (som restaurang etc). Bell men och annat kan man ju glömma. Summa summarum så är revisionen nöjd.Generellt finns det en tradition inom svensk bolagsredovisning att vara väldigt liberal med kostnader kring utlandsrepresentation och gåvor utomlands osv. Det saknas ju i princip riktlinjer. Värdlandets sedvänjor ska gälla. Antar att det är en gammal passning till våra stora exportbolag som behöver "smörja" rejält i utlandet.Klicka för att utvidga...
fcx skrev:Min fråga var mer kring tjänsteutgifterna där man inte får något kvitto. Idag har jag brännt 10 USD på hotellstädning (jobbet betalar rummet men dricksen syns ju inte på räkningen), hotellfrukost (frukost ingår i hotellkostnaden, men inte dricks till personalen. Dessutom blir man ju av med traktamente när frukosten ingår) och taxi som faktureras kunden (taxibolaget fakturerar kunden, men dricksen får jag stå för själv. Givetvis kvittofritt).Klicka för att utvidga...
agehall skrev:Ta upp dricksen som utgifter utan kvitto. Om ditt företag har problem med detta så får du snacka med chefen om hur detta ska hanteras i länder där det är kutym att ge dricks för allt och inget.Ang hotellfrukosten så får man ju också göra ett val - har du bokat rum där frukost ingår, så betalar din arbetsgivare tekniskt sett för att du ska få frukost, du får ett avdrag på traktamentet och ska inte belastas i övrigt för den kostnaden. Därmed ska du även ersättas för dricks imho. Om du däremot får frukost pga status, så är det ju faktiskt inte lika självklart att det frukost "ingår" i det din arbetsgivare betalar för och därmed inte heller lika självklart att du inte betalar för frukosten själv...Klicka för att utvidga...
Jakob K skrev:Här måste ju "syns inte - finns inte" få gälla. Även om det kan finnas moralfrågor avseende statusintjäning så är du det viktigaste att bolagets redovisning håller för en revision - resten tror jag de flesta arbetsgivare håller med om är småpengar och gärna bjuder en duktig medarbetare på...Klicka för att utvidga...
Brandten skrev:Jag har gjort det enkelt för mig när jag reser. Jag dricksar sällan, någonting, någonstans. De gånger jag gör det är om jag har småmynt i fickan som jag tycker skramlar när jag går runt. Jag anser att man får en lön för sitt arbete och är man inte nöjd med den och baserar sina privata levnadskostnader på att man måste få in dricks så får man snacka med sin chef eller byta jobb. Min fru däremot... Dricksar nog för oss båda.Klicka för att utvidga...
och i Japan jagar restaurangpersonalen dig om du lämnar dricks på bordet...NotRyan skrev:Då har du nog sluppit USA. Om du inte dricksar på restaurang där så riskerar du att dom jagar dig när du lämnar haket......Klicka för att utvidga...
Jodå det gäller även i USA och jag har överlevt.NotRyan skrev:Då har du nog sluppit USA. Om du inte dricksar på restaurang där så riskerar du att dom jagar dig när du lämnar haket......Klicka för att utvidga...
Men det kanske inte serveringspersonalen har gjort...when in Rome...Brandten skrev:Jodå det gäller även i USA och jag har överlevt.Klicka för att utvidga...
Som jag skrev ovan. Då får de ta ett snack med chefen eller byta jobb.Christiansson skrev:Men det kanske inte serveringspersonalen har gjort...when in Rome...Klicka för att utvidga...
I princip håller jag med, men USA är något annat.Brandten skrev:Jag har gjort det enkelt för mig när jag reser. Jag dricksar sällan, någonting, någonstans. De gånger jag gör det är om jag har småmynt i fickan som jag tycker skramlar när jag går runt. Jag anser att man får en lön för sitt arbete och är man inte nöjd med den och baserar sina privata levnadskostnader på att man måste få in dricks så får man snacka med sin chef eller byta jobb. Min fru däremot... Dricksar nog för oss båda.Klicka för att utvidga...