palmen
Moderator
För att slippa konstiga blickar ska man hålla sig till 18-åringar och äldre. De brukar dessutom vara trevligare imho.![]()
Ålder har liten betydelse... när man pratar whisky
För att slippa konstiga blickar ska man hålla sig till 18-åringar och äldre. De brukar dessutom vara trevligare imho.![]()
Ålder har liten betydelse... när man pratar whisky![]()
Jag håller inte med. Den har extremt stor betydelse för single malt. Men det är inte nödvändigtvis så att äldre är bättre per automatik.
I beg to differ, jag har whisky hemma som är 25 år som är sämre än det som är 15 år.
Jag hade whisky hemma från taiwan som var ca 5 år gammal som var betydliget bättre än det mesta du kunde hitta 20 år och äldre...De olika typerna av fat och råsprit gör all skillnnad.
Generellt sett tycker jag dock att de yngre är mer spritiga i smaken och det är det som jag helst vill undvika.
Fast du har ett litet problem med dina exempel. Du kan inte riktigt jämföra en 25årig whisky av en sort med en 5årig av en annan sort.
Ska man jämföra olika åldrar ska man hålla sig till en sort. Jag har tex testat en faslig massa Highland Park. Där ser jag en sweet spot runt 25år. Den 50åriga jag provade smakade skit rent ut sagt. Men från 12 upp till 25 blir det bara bättre och bättre.
Sedan har vi vissa andra där de yngre har mycket mer smak och karaktär än de äldre som bara blir blaskigare.
Generellt sett tycker jag dock att de yngre är mer spritiga i smaken och det är det som jag helst vill undvika.