Senaste nytt

Ta sig mellan Lund och Sturup utan taxi

Offentligt finansierad kollektivtrafik regleras i lagen (2010:1065) om kollektivtrafik och EU:s kollektivtrafikförordning (förordning EG nr 1370/2007).

Enkelt uttryckt innebär regleringarna att det offentliga kan bedriva kollektivtrafik, antingen i egen regi eller genom att upphandla trafiken, om det finns ett allmänt intresse som ett företag inte skulle ha något eget kommersiellt intresse av att bedriva utan att få ersättning, eller åtminstone inte i samma omfattning eller på samma villkor. Det förutsätts i bestämmelserna att såväl offentligt finansierad kollektivtrafik och kommersiell kollektivtrafik kan samexistera på samma sträckor.

Om vi säger att det finns en kommersiellt driven flygbusslinje mellan centrum och flygplatsen som går i anslutning till lågprisbolagets avgångar men inte i övrigt (d.v.s. inte till exempelvis inrikestrafik eller för att de som jobbar på flygplatsen kan sig till/från jobbet) så kan den regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKTM) anse att den kommersiella trafiken har för låg turtäthet ("omfattning") eller för höga priser ("villkor") och att det därmed finns ett allmänt intresse att ha s.k. allmän trafikplikt på sträckan - d.v.s. man kör vanlig stadsbusstrafik mellan centrum och flygplatsen. Att det finns en privat flygbusslinje redan är inte ett hinder. Inte ens om det skulle slå ut den privata flygbusslinjen med vanlig stadsbusstrafik är det ett hinder eftersom intresset att ha allmän trafikplikt är starkare i det läget.

Ser vi på t.ex. Stockholm är det bl.a. allmän trafikplikt på alla sträckor som pendeltåget kör i hela länet samt vissa angränsade kommuner inkl. trafiken till Arlanda och i hela Stockholms skärgård. Att det finns privata aktörer som bedriver kommersiell trafik på dessa sträckor är inte ett hinder för att det finns offentligt finansierad kollektivtrafik.
Som sagt, jag kan själv inte och därför er diskussion skulle underlättas av en skriftlig källa istället för påståenden (om än sanna). Jag tänker inte lägga mig in mer i debatten om detta eftersom jag inte kan bidra med kunskap.

Nedan vad AI tyckte om kollektivtrafik får konkurrera med privata aktörer:
Både den svenska kollektivtrafiklagen (2010:1065) och EU‐förordning (EG nr 1370/2007) utgår från att kollektivtrafikens upphandling och drift ska ske på konkurrensneutrala villkor. Det innebär att det offentligt finansierade kollektivtrafiksystemet – oavsett om det drivs i egen regi eller upphandlas ut – i princip inte får gynnas av särskilda fördelar som snedvrider konkurrensen gentemot privata aktörer.

I praktiken är modellen ofta att de regionala kollektivtrafikmyndigheterna ansvarar för att planera, upphandla och finansiera trafiken medan själva driften ofta tillhandahålls av privata företag som vinner anbudsförfaranden. Detta system är utformat just för att säkerställa att konkurrensen sker på lika villkor och att de offentliga medlen används på ett sätt som inte ger en otillbörlig konkurrensfördel gentemot de privata aktörerna.

EU‐förordningen (EG nr 1370/2007) ställer krav på icke‐diskriminering och transparens i upphandlingsprocessen, vilket innebär att om offentliga aktörer själva skulle driva trafik så får de inte använda statliga subventioner eller annan finansiering på ett sätt som gör att de får en oskälig fördel jämfört med privata aktörer. Med andra ord: konkurrensen får ske, men reglerna kräver att även de offentligt finansierade aktörerna agerar konkurrensneutralt.

Sammanfattningsvis får alltså kollektivtrafiken – oavsett om den drivs direkt av en offentlig aktör eller genom upphandling av privata företag – konkurrera med privata aktörer, under förutsättning att de regler och principer som säkerställer konkurrensneutralitet följs.
 
Exakt, och de skattepengarna gör att konkurrensen snedvrids och därför ej är tillåten.
Om allmän trafikplikt är beslutad spelar detta ingen roll och allmän trafikplikt kan beslutas även om kommersiell trafik finns, när omfattningen (t.ex. turtäthet) är för låg eller villkoren (t.ex pris) är för dåliga.
Du har ju ett exempel där som gäller kollektivtrafik, även om det i just det fallet gäller beställningstrafik.
Beställningstrafik omfattas inte av lagen om kollektivtrafik eller EU:s kollektivtrafikförordning.
 
Som sagt, jag kan själv inte och därför er diskussion skulle underlättas av en skriftlig källa istället för påståenden (om än sanna).
Se inlägg #59 i denna tråd. Källorna är lagen om kollektivtrafik och dess förarbeten (finns på riksdagens hemsida) och EU:s kollektivtrafikförordning (bara att googla).
 
Som sagt, jag kan själv inte och därför er diskussion skulle underlättas av en skriftlig källa istället för påståenden (om än sanna). Jag tänker inte lägga mig in mer i debatten om detta eftersom jag inte kan bidra med kunskap.

Nedan vad AI tyckte om kollektivtrafik får konkurrera med privata aktörer:

Ja, sen den nya kollektivtrafikslagen kom får privata aktörer etablera sig precis var de vill när det gäller kollektivtrafik på väg.

Men i realiteten så finns det ytterst få privata regionala kollektivtrafiklinjer om man tar bort flygplatstrafiken. Några har försökt, Swebus express försökte köra Uppsala-Stockholm och trodde folk skulle välja buss framför tåg med dubbel restid.

Trosabussen finns också, den är ju regional. Det finns inga privata stadsbusslinjer.

Anledningen är såklart att det inte går att få vinst i kollektivtrafik på gummihjul så länge du inte har en stark marknad för punkt till punkt, tex en flygplats. Därför nöjer de privata aktörerna med att köra på koncession från RKM:erna. På spårtrafiken ser det annorlunda ut, även om det är svårt att dra in pengar där med.
 
Grundfrågan här är påståendet om att offentligt finansierad kollektivtrafik inte får konkurrera med privat för att "det är väldigt tydligt olagligt". Samtidigt är det väldigt tydligt lagligt att offentligt finansierad kollektivtrafik får drivas efter beslut om allmän trafikplikt trots att det redan finns kommersiell trafik, om den kommersiella trafikens omfattning (t.ex. turtäthet) eller villkor (t.ex pris) bedöms som dåliga av regionala kollektivtrafikmyndigheten för att tillgodogöra ett allmänintresse.

Syftet med reglerna finns i artikel 1.1 i EU:s kollektivtrafikförordning och definitionen av allmän trafikplikt finns i 2 e samma förordning, genom vilken det framgår att man kan besluta om offentligt finansierad kollektivtrafik även om det finns kommersiell trafik, när omfattningen eller villkoren är för dåliga.

Med andra ord är hachans påstående om att det är "väldigt tydligt olagligt" felaktigt.
 
Last edited:
Från Malmö till Svedala går det vanligtvis bara ett tåg var 30:e minut. När tåget till Svedala är inställt eller försenat, då blir det felkopplingar till bussarna. Och eftersom Sturups busstidtabell inte blir som Buss 1 i Stockholm, skulle frekventa resenärer till Sturup vara bättre att inte förlita sig på tåg+bussförbindelser på Svedala för flyg. Att ta ett tidigare tåg är ett alternativ, men då blir man uttråkad på den sömniga flygplatsen eller väntar ännu längre i Svedala.

Region Skånes politik förklarar detta beslut även för Skanetrafiken. Det finns ingen lag som säger att Skanetrafiken kan ha busstrafik till Sturup från Svedala men inte från Malmö.
 
"Vanlig" regiondriven kollektivtrafik är väl aldrig lönsam, utan kräver skattesubventioner? Som en jämförelse: i Stockholm låg subventionsgraden för SL länge på ca 50%, men är nu uppe på drygt 60% (trots att trafiken har dragits ner ganska rejält på sina håll) p.g.a. kostnadsökningar och att resandet inte återhämtat sig efter covid. SL-budgeten för 2025 är biljettintäkter på 9,8 miljarder och kostnader på 25,9 miljarder. Så trots att det ofta klagas på dyra SL-kort och biljetter betalar dessa intäkter alltså inte ens 40% av vad SL faktiskt kostar att driva. Har av allmän lathet inte kollat upp motsvarande siffror för Skånetrafiken.

D.v.s. nya linjer eller ökad turtäthet kräver i princip alltid att mer skattepengar används för kollektivtrafiken.
I Skane låg subventionsgraden för Skanetrafiken ca 50%. Men de har höjt biljettpriserna de senaste månaderna, så kanske den delen av budgeten som är Region Skåne bidrag är stabil.
 
Toppen