Det var på morgonen dags för nästa etapp på vår resa. Som det kanske framkommit har vi ett visst vinintresse och innan vi spikade vad vi skulle göra utöver att hänga på Manhattan så funderade vi om vi skulle åka upp till Finger Lakes eller utan till North Fork på Long Island. Vi landade i att det var enklare att ta oss till Long Island (2.5h vs 5-6h) och då vi inte hade alltför mycket tid så kändes 2 nätter på Long Island bra. Vi valde att ta oss dit utan att hyra bil så blev Hampton Jitneys buss som avgick utanför Grand central (de har ett flertal stopp på Manhattan) som tog oss till Greenport nästan längst ut på den norra spetsen av Long Island. Den södra spetsen är kanske mer känd där the Hamptons ligger men de bättre vingårdarna ligger främst på den norra delen (undantagen är kanske Wölffer Estate och Channing Daughters som finns på södra delen).
Visa bifogad bild 95431 Visa bifogad bild 95425 Visa bifogad bild 95424
Smidig resa med bussen och ankom Greenport kring lunch. Charmig liten stad där man också kan ta färjan till Shelter Island. Vi skulle bo på Greenporter Hotel, ett familjeägt hotel i stadskärnan (eller vad man nu ska kalla de 3-4 gator som utgör Greenports centrum). Ganska enkelt hotell men där det var fräscht och rent och ganska nyrenoverat. De hade även trevlig pool och bubbelpool. På ankomstdagen hade vi inte så mycket planerat så kort promenad runt stan och snabb lunch.
Visa bifogad bild 95437 Visa bifogad bild 95438 Visa bifogad bild 95432 Visa bifogad bild 95433 Visa bifogad bild 95434 Visa bifogad bild 95435 Visa bifogad bild 95436
Vi bestämde oss sen för att kolla in några vingårdar. En utmaning är att ta sig runt om man valt att inte hyra bil. Vi hade dock gjort lite research och kommit fram att om vi inte har bråttom så bör det funka med lokal taxi (hade tre olika bolag och deras telefonnummer) samt Lyft och über. Lyft körde också en kampanj med gratis resor fre-sön på North Fork, vi var dock där mitt i veckan så fick nöja oss med en lite sämre kampanj med $15 rabatt på 4 resor (då vi var 2 och hade 2 mobiler vardera så räckte det dock bra).
Första besöket var på enda vingården i New York state som bara gör mousserande vin, Sparkling Pointe. Vi hade testat ett av deras viner för 3 eller 4 år sedan vid ett besökt på Eleven Madison Park och varit väldigt nöjda. Allt vin görs med champagnemetoden och vinmakeren är fransman från Champagne. De håller fortsatt väldigt hög kvalitet på deras mousserande vin men sen är det ändå svårt att argumentera för att det är bra värde för pengarna då man kan få ganska mycket för $30-35 USD som deras instegsvin kostar. Snackade dock lite med dem så fick prova en hel del utan att betala och fick även köpa lite vin till bättre pris (kan ha hjälpt att vi hade med oss visitkort från vår sidoverksamhet där vi importerar vin). Köpte deras Brut och även deras prestigevin Seduction (den senare har lagrats 8 år på jästavfällning och det märks smakmässigt, den har imponerande djup och komplexitet).
Visa bifogad bild 95414 Visa bifogad bild 95415 Visa bifogad bild 95416 Visa bifogad bild 95417
Efter ganska lång väntan fick vi tag på en bil från Lyft och tog oss vidare till Lieb Cellars, de har ett väldigt trevligt tasting room där de utöver sina egna viner även serverar vin från systervingården Bridge Lane Cellars. Bridge Lane är mer massmarknad med vin på burk och bag-in-box (även på flaska) men väldigt snyggt designade. Liebs viner var helt ok men inte något fantastiskt, var dock trevligt att sitta ut och äta lite lokalt producerad ost och sippa på vinerna. Toppvinerna här var deras Merlot och Cabernet Franc. De var väldigt stolta över sin Pinot Blanc men jag var inte alls imponerad av den.
Visa bifogad bild 95418 Visa bifogad bild 95419 Visa bifogad bild 95410
Sista vingårdsstoppet för dagen var Kontakosta Winery, väldigt vacker byggnad och man fick ta med sig vin ner till stranden om man ville. Ganska bra vitt vin som de kallade field blend men som vid diskussion med dem visade sig vara en vanlig blend (dvs de har inte växt på samma lilla lot utan samlats in från flera olika blandats i efterhand), deras off-dry riesling var också helt ok men deras toppnivå av rött var det som imponerade mest både deras Cabernet Franc och Merlot. Hade sen tänkt svänga förbi baren på Lin’s Beach House men fick info om att de bara har baren öppet vissa dagar (alltid tors-lör men i övrigt lite beroende på beläggning). De var trevliga nog att slå en signal dit för att kolla och det visade sig vara stängt så blev tillbaka till Greenport.
Visa bifogad bild 95412
Visa bifogad bild 95421 Visa bifogad bild 95422 Visa bifogad bild 95411
Till middag valde vi att gå till en halvhemlig bar som heter Brix&Rye och dricka drinkar och dela på en pizza. Helt ok drinkar men inte samma toppklass som man hittar på de bästa barerna inne i NYC (eller för den delen Stockholm, London, Tokyo etc) men god pizza. Vi hade tänkte svänga förbi de lokala bryggeriet bredvid men de stänger kl 19 så fick bli ett besök på en lokal pub som hette Industry Standard. De serverade en del lokal öl så blev en pint vardera där och lite mer mat innan det var dags att efter en promenad utmed vattnet lägga ned för dagen.
Visa bifogad bild 95430 Visa bifogad bild 95413 Visa bifogad bild 95426 Visa bifogad bild 95427 Visa bifogad bild 95428 Visa bifogad bild 95429