Senaste nytt

SAS aktier

DN-artikeln skriver ju:
Att ett börsbolag gör på det här viset händer emellanåt. Många gånger har det att göra med att bolaget har fattat ett beslut som har sådan betydelse för bolaget att det enligt börsreglerna måste informeras till marknaden snarast.

Vi har ju både händelserna runt Connect och Link där, och stundande pilotförhandlingar/strejk... Något stort utspel som påverkar den frågan kanske?
 
Rekonstruktion?
Jag funderar på kontrollbalansräkning. Så illa kan det förhoppningsvis inte vara.
Passagerarsiffror (både RPK, revenue passenger kilometers, och kabinfaktor) och passageraryield (vad passagerarna betalt per km) har gått ner i december och januari jämfört med månaderna innan, enligt redan publicerade trafiktal, som SAS släpper varje månad. Detta så klart tack vare omikron och nya restriktioner. Men man ska kanske inte överdriva hur drastisk nedgången är för kvartalet november-januari (Q1 med SAS brutna räkenskapsår) jämfört med augusti-oktober (Q4).

Räknar man på trafiksiffrorna (RPK * passageraryield) bör SAS ha haft biljettintäkter på ca 4,4 miljarder Q4 och 3,7 miljarder Q1, d.v.s. i runda slängar 700 mnkr mindre.

Enligt delårsrapporten för Q4 var intäkterna under kvartalet 5762 mnkr och resultatet -945 mnkr. (I intäkterna ingår utöver biljettintäkter även sådant som flygfrakt och försäljning av Eurobonus-poäng till SEB Kort och Amex.)

Trafikutbudet (ASK, available seat kilometers) var nästan exakt samma Q4 och Q1 (men mindre i jan än okt-dec, vilket en och annan 737-700 i schemat vittnat om) men möjligen har det kostat aningen mer att flyga p.g.a. högre bränslepriser, men den stora uppgången i råoljepriser skedde under SAS Q4.
Så SAS lär gissningsvis presentera en kvartalsförlust som gått upp drygt 700 mnkr, till någonstans strax över 1,5 miljarder, såvida det inte inträffat några andra stora förändringar i intäkter eller kostnader.

Detta är en "burn rate" som innebär att SAS kommer klart närmare ett behov av att åter ta in nytt kapital. Men en likviditet på 4,3 mdr vid slutet av Q4 bör innebära att domedagen inte inträffar redan kommande månad, förutsatt att passagerarsiffrorna förbättras i februari och framåt, i takt med att restriktionerna släpps. För då sjunker "burn raten". Detta förutsätter förstås att inte verksamheten inte stannar av p.g.a. en utdragen strejk. Läget är nog tillräckligt illa för att det skulle gå att strejka SAS i konkurs under våren.

Däremot kan man nog räkna med att SAS påpekar att den låga passageraryielden understryker behovet av att sänka kostnadsbasen, d.v.s. att fortsätta på den inslagna vägen med SAS Connect och SAS Link.
 
Aksjeanalytiker Jacob Pedersen i danske Sydbank har fulgt nordisk luftfart en liten evighet, og er svært overrasket over SAS’ børsmelding:
- lång intervju - SAS hasteinnkaller aksjemarkedet for å få ut krisetall | DN
Pedersen vil ikke legge penger på at SAS forbereder en ny emisjon, selv om det er meget sannsynlig:

– SAS har en fullstendig uholdbar kapitalstruktur – det finnes ikke reell egenkapital på balansen, sier han, og viser til at selskapet kun har «bokført egenkapital».

– Selskapet er ikke der at det er på vei til tvungen konkurs. Det er penger i kassen, men den bokførte egenkapitalen er jo kun komponert av hybridkapital. Riktignok har gjelden bare én til to prosent rente, men denne vil i løpet av noen år stige til ti prosent og på ett eller annet tidspunkt må dette problemet adresseres. – Vi snakker ikke om én og to milliarder kroner her – det vil ikke være nok. Om vi snakker om seks eller åtte milliarder kroner, det vet jeg ikke, men selskapet må nå få inn aksjekapital.
Ved utgangen av juli hadde SAS hadde netto rentebærende gjeld på 27 milliarder svenske kroner. Til sammenligning hadde Norwegian 1,7 milliarder kroner ved utgangen av juni, etter at det fikk kuttet gjelden og leasingforpliktelser gjennom en konkursbeskyttelse sist vinter og vår.

SAS har omtrent identiske leasingforpliktelser i dag som ved inngangen til korona.
 
Last edited:
Jag tror också att det är något annat än bara resultatet. Hade det varit risk för rekonstruktion eller kontrollbalansräkning borde det falla inom ramen för vinstvarning till marknaden, och då görs det direkt och inte endast vid kvartalsrapporten.

Troligen är det något annat strategiskt som de behöver kommunicera snabbt, som är direkt eller indirekt kopplat till siffrorna i kvartalsrapporten. Förhoppningsvis är det något som gör att det antingen inte blir någon strejk i april, eller något som på lång sikt gör att det blir mycket lägre risk för strejker framöver.

För egen del hoppas att SAS expanderar SAS Connect och SAS Link så snabbt att de piloter som strejkar varje gång de får chansen kan göra det så länge de vill utan att bolaget riskerar att gå i konkurs.
 
Nu har jag inget ekonomiskt kunnande öht inom detta men när man läser..
ed utgangen av juli hadde SAS hadde netto rentebærende gjeld på 27 milliarder svenske kroner. Til sammenligning hadde Norwegian 1,7 milliarder kroner ved utgangen av juni, etter at det fikk kuttet gjelden og leasingforpliktelser gjennom en konkursbeskyttelse sist vinter og vår.
Vad skulle de direkta men framförallt långsiktiga konsekvenserna bli att en gång för alla(?) rensa såsom Norwegian tycks ha gjort eller gör bolagsstrukturen och ägandet att det inte är lika "lätt"? Har det inte duttats fram och tillbaka tillräckligt senaste 20 åren med nyemissioner, div kreditlinor, någon form av omläggning av pensioner, skapande, nerläggande och säljande av bolag (Cimber, Red/Blue One, Spanair, frakten, hotellen osv), direkta eller hot om strejker och jag vet inte vad.
Förstår att som ägare (och många anställda) blir det på ett eller annat sätt en (ordentlig) smäll men är denna ständiga kamp för överlevnad verkligen bättre, såväl på kort som lång sikt? Norwegian är ju inte direkta ensamma (de stora i USA, Avianca, Thai och vad jag förstår ett gäng till) om att ha gått igenom en rekonstruktion för att sedan komma tillbaka (kanske för tidigt att säga om Norwegian) i frisk form så länge det i grunden finns en affär. Vilket ändå SAS måste sägas ha.
Som endast trogen kund skulle det väl till en början innebära mindre destinationer men kan det göras utan att EB-poäng brinner inne eller att man på annat sätt fullständigt misshandlas i processen ser jag bara uppsidor.
 
Last edited:
Vad händer med eurobonuspoäng och bokade bonusresor om SAS inleder rekonstruktion alt. upprättar kontrollbalansräkning?
Jag antar att poäng och bokade resor gäller så länge de inte försätts i konkurs?
 
SAS aktien har den senaste månaden gått upp 14% på Stockholms börsen som har tappat under samma period ca 9%
Ser med spänning vad som skall presenteras den 22 februari.
En hög oddsare, skall vi få ett samarbete/sammanslagning av två blödande Nordiska delvis statsägda flygbolag?
 
Toppen