Jag funderar på kontrollbalansräkning. Så illa kan det förhoppningsvis inte vara.
Passagerarsiffror (både RPK,
revenue passenger kilometers, och kabinfaktor) och passageraryield (vad passagerarna betalt per km) har gått ner i december och januari jämfört med månaderna innan, enligt redan publicerade trafiktal, som SAS släpper varje månad. Detta så klart tack vare omikron och nya restriktioner. Men man ska kanske inte överdriva hur drastisk nedgången är för kvartalet november-januari (Q1 med SAS brutna räkenskapsår) jämfört med augusti-oktober (Q4).
Räknar man på trafiksiffrorna (RPK * passageraryield) bör SAS ha haft biljettintäkter på ca 4,4 miljarder Q4 och 3,7 miljarder Q1, d.v.s. i runda slängar 700 mnkr mindre.
Enligt delårsrapporten för Q4 var intäkterna under kvartalet 5762 mnkr och resultatet -945 mnkr. (I intäkterna ingår utöver biljettintäkter även sådant som flygfrakt och försäljning av Eurobonus-poäng till SEB Kort och Amex.)
Trafikutbudet (ASK,
available seat kilometers) var nästan exakt samma Q4 och Q1 (men mindre i jan än okt-dec, vilket en och annan 737-700 i schemat vittnat om) men möjligen har det kostat aningen mer att flyga p.g.a. högre bränslepriser, men den stora uppgången i råoljepriser skedde under SAS Q4.
Så SAS lär gissningsvis presentera en kvartalsförlust som gått upp drygt 700 mnkr, till någonstans strax över 1,5 miljarder, såvida det inte inträffat några andra stora förändringar i intäkter eller kostnader.
Detta är en "burn rate" som innebär att SAS kommer klart närmare ett behov av att åter ta in nytt kapital. Men en likviditet på 4,3 mdr vid slutet av Q4 bör innebära att domedagen inte inträffar redan kommande månad, förutsatt att passagerarsiffrorna förbättras i februari och framåt, i takt med att restriktionerna släpps. För då sjunker "burn raten". Detta förutsätter förstås att inte verksamheten inte stannar av p.g.a. en utdragen strejk. Läget är nog tillräckligt illa för att det skulle gå att strejka SAS i konkurs under våren.
Däremot kan man nog räkna med att SAS påpekar att den låga passageraryielden understryker behovet av att sänka kostnadsbasen, d.v.s. att fortsätta på den inslagna vägen med SAS Connect och SAS Link.