Som skrivits tidigare så använder man inte full dragkraft på motorerna om det inte behövs. Även om motorerna klarar det så kortar det ner intervallerna mellan service (=kostar pengar). Det är samma med moderna bilar som har variabla serviceintervaller beroende på körmönster. Flygplanens system mäter kontinuerligt motordata som skickas till motortillverkaren för analys och koll när det är dags för service. Motorerna är utrustade med vibrations-/temp-/tryckmätare etc, vars data sammantaget ger en hyffsad bild av motorernas status.
Inför varje start så görs en prestandaberäkning som i stora drag går ut på att uppfylla två kriterier:
- Flygplanet ska kunna accelerera på två motorer till strax under V1, avbryta starten och stanna på tillgänglig banlängd.
- Flygplanet ska kunna accelerera på två motorer till strax över V1, få motorbortfall på en motor och kunna fullfölja starten på resterande motorer och passera banänden på 50 fots höjd.
V1 är en fart i knop som kallas takeoff decision speed. Det finns även andra parametrar som kan påverka denna fart. V1 beräknas av datorer och en mängd parametrar måste matas in och verifieras för att få en korrekt beräkning. V1 ropas ut under starten när den passeras och då släpper man normalt gasreglagen då man avser att fullfölja starten.
Om man jämför t.ex. en Airbus 330 med 340, så ska 330'n klara den fortsatta starten efter V1 på en motor medan 340'n ska klara den på 3...!
Angående att gaspådraget sänks en kort stund efter start så finns det en limit på max continuous thrust på ca 5 minuter men normalt sänker man pådraget till climb thrust innan dess på pga noise abatement (googla NADP 1 och NADP 2).
Under flygning så begränsas farten av MMO (max mach operating). Vid högre mach-tal (fart relativt lokala ljudhastigheten) än denna så kan flygplanet ta skada. Man flyger ändå inte alltid på MMO då det finns en parameter till som heter cost index. Cost index avgör om man ska flyga långsamt eller fort. Vid låg fart drar flygplanet mindre bränsle men flygningen tar längre tid vilket också kostar pengar. Vid hög fart är det vice versa. Därmed kan man inför varje flygning räkna ut ett cost index baserat på aktuellt bränslepris, rutt, last etc. och detta avgör vilken fart man flyger på.
Om det t.ex. vid en försening sitter 200 pax som kommer kräva EU261-kompansation kan det alltså löna sig att dra på lite extra och hinna fram lite tidigare ;-)