Senaste nytt

PoM mot sommarsolen -19

Hur fungerar det med momsåterbäringen? Är det enbart i specifika butiker eller gäller det alla mot uppvisande av kvitto och utländskt medborgarskap/boende?

De allra flesta butiker som handlar med lite dyrare varor erbjuder VAT Refund. Man behöver ha med sig passet, eller en bild på passet så de kan slå in passnumret. Sedan på flygplatsen visar man varan och kvittot, sedan får man pengar åter.

Funkar fint i Sverige också om du har utlänska vänner. Sverige lämnar åter ca 19% av momsen.

De har ändrat hanteringen.
^ Vi behövde inte visa pass i Apple-butiken, de sa där att det räcker med kvitto och originalförpacknkng
^ Direkt efter security, till snett höger, finns ett ställa där man tidigare fick pengarna tillbaka på kortet.
^ Lokalen finns kvar, men där lämnades det ut ett gult kuvert + ett formulär att skriva in passnummer, adress, kreditkortsnummer etc etc
^ Lägga kvittot + blanketten (en kopia till mig fanns) och INTE klistra ihop kuvertet som ska ha den vanliga hemadressen
^ Lägga kuvertet i en låda sen hanterar de det någongång och skickar tillbaka kuvertet med kvitto och förmodligen nåt annat godkännande.

Skulle kunna tänka mig att det är ändrat vid årsskiftet eller senare. Drt fanns väldigt dålig plars att skriva, mycke folk (som en hönsgård) men personalen var mycket trevliga ;)

Rapport kommer när pengarna är tillbaka på kontot
 
Last edited:
De har ändrat hanteringen.
^ Vi behövde inte visa pass i Apple-butiken, de sa där att det räcker med kvitto och originalförpacknkng
^ Direkt efter security, till snett höger, finns ett ställa där man tidigare fick pengarna tillbaka på kortet.
^ Lokalen finns kvar, men där lämnades det ut ett gult kuvert + ett formulär att skriva in passnummer, adress, kreditkortsnummer etc etc
^ Lägga kvittot + blanketten (en kopia till mig fanns) och INTE klistra ihop kuvertet som ska ha den vanliga hemadressen
^ Lägga kuvertet i en låda sen hanterar de det någongång och skickar tillbaka kuvertet med kvitto och förmodligen nåt annat godkännande.

Skulle kunna tänka mig att det är ändrat vid årsskiftet eller senare. Drt fanns väldigt dålig plars att skriva, mycke folk (som en hönsgård) men personalen var mycket trevliga ;)

Rapport kommer när pengarna är tillbaka på kontot

Därför forum är så bra. Aktuell info precis när det händer!
 
Incheckning gick fort, ut kom ett gäng boardingkort och loungeinbjudningar både här, blev Qantas, och i HK. Hoppades på att vi skulle få seq 1+ 2 från London, men så blev det inte... blev 3+4 :confused:

Hade tänkt att skriva lite om VAT återbetalningen men struntar i det nu, finns i inlägg 31. Det är ju vare sig Cathay eller Qantas fel. Men som sagt det var en hönsgård....

QF-business är bra, men inte lika bra som First en våning upp, inte konstigt ;)

Vi är det sista planet ut från Sydney vad det gäller Internationell, halva loungen stängd, inte mycket folk heller.
BE9B483C-6B95-4321-A0BD-EE459514D107.jpeg


496B64BB-1060-49C4-9CC8-D38359BCFCE7.jpeg


Maten, för dagen var det, bräserade kycklingben med Jasmineris, mycket gott
DC5FF247-2784-403D-A246-EA661BCD801E.jpeg


Å dessa rackarnas småkakor, lite som en sockerkaka som inte är genombakad, är så rackans goa.
79F5DF89-ED0A-4F4F-BB3B-85683F49FDC5.jpeg


Sydney - Hong Kong
CX138 B777-300ER (B-KQP)
22.20 - 05.00
12D+12G

Pippi KQP, runt 4 år.
BC5FD782-6D34-415F-B01F-78004EE2D3C0.jpeg


Väldigt bra boarding, Business å de med stautsnivå först inkl barnfamiljer, sen PE och tillslut Ekonomi (tror jag) vi var iaf bland de första ombord. Det var inte många som kom in i dörr 1L, den stängdes väldigt fort, jag hann bara ta på mig CX-First pyjamas (gamla minnen å väldigt skön) så var dörren stängd. Varm handduk + skumpa x2 kom väldigt snabbt.

Vår Pippi behöver också vara med :rolleyes:
A571E342-18D7-4A9E-A536-F86FAC9A3F10.jpeg


Efter start dax för en den berömda pyjamas-vandringen, flighten halvfull i alla klasser.

När jag kom tillbaka låg den vita duken på bordet och en skål med varma nötter. Blev tillfrågan om jag ville ha middag och/eller nå`t att dricka. Eftersom inga menyer inte är utdelade var det lite svårt att säga vad, men bad om deras signature-drink vilket jag tror är Cloud Nine - A refreshing combination of Vodka, Cointreau and Sprite with refreshing touch of lemon favour (kopierat från tidigare inlägg).
B7B03848-4F44-487E-A395-DE0AB4FEFBCA.jpeg


Direkt efter drinken kommer förrätten, men vad då... jag vill njuta av drinken och nötterna innan förrätten kommer. Vill ha skumpa till den, men nej.

Frågade om en meny, men svaret blev ”Nej, inte på denna flighten pga kinesiskt nyår” grannen frågade också och då blev svaret ”Strul med skrivaren”. Köper inte något av svaren, bättre då att säga att det inte blev lastade.

Brukar ju skriva om menyn men kan inte nu, får göra min egna förklaring och med mina bilder :oops:

Förrätt:
Sallad, lax och jag tror det är pilgrimsmussla och CX fantastiskt goda vitlöksbröd
F0238A70-762A-42C9-99A1-B691046EC48E.jpeg


Varmrätt:
Kyckling med plankokt-ris - jättegott men kanske inte tillsammans med shiraz vin (mitt fel).
6DEFCAF6-5AFB-4F73-B847-6046EF9CFA61.jpeg


Det fanns ytterligare 3 varmrätter, biff, pasta och fisk. De såg goda ut, men fråga mig inte mer om varmrättsmenyn ;)

Ost med portvin - givetvis
CBD9EC74-1F4F-419F-B8DC-BF289D90170E.jpeg


Dessert - hoppade det men såg ut som nån mousse samt kladdkaka.

Tog en cappuccino istället.
3679A255-AE14-4F00-9D96-526230998654.jpeg


Tycker att denna middagsservice är väldigt väldigt stressad, inte Cathay’s vanliga upplägg. Visst jag kan köpa att vi har bra medvind och kommer att landa ~1 timma före tidtabell och de lär bli frukost typ 1,5 - 2 tim för landning, flygtid ~8h15 och att pax vill sova innan landning. Eller är det så att CC vill ha sina vilo-timmar också.

Totalt tog middagsservicen 50 min efter att skylten med bälte slocknade. Inte heller några påfyllningar av vare sig vatten, vin eller portvin. Det mesta blev bara bortplockat innan man var färdig med glaset. :(

Nej, är inte nöjd med denna servicen, nog den första gången som CX inte levererar. Dock ska sägas att ”min” purser gör vad han kan och pratar gärna om allt och inget. Med tanke på mitt misstag med rödvin till kines mat frågade jag honom om Betsy-ölet finns ombord, nope finns inte längre sa han. Men skriv till HQ om det, för jag hört så många som frågat om det.

I triangeln mellan Mt Isa, Townsville och Cairns kan man lugnt säga att det var turbulent, flög över lågtrycket som ställer en del problem med regn. Då passade jag på att använda beställningsknappen för mer skumpa. Båda gångerna tog det mindre än 30 sekunder innan det stod någon vid mig :)

Ska nu försöka få några timmars sömn i den sköna stolen och hoppa över frukosten. Tar det i nå`n lounge imorgon istället.

Lyckades med att sova riktigt skönt, vaknade typ 90 min innan landning. Frukost serverades men tog bara det viktigaste, dvs kaffe, juice och frukt.
937D349A-34BE-4C4E-9F22-CFC3D3F2C3EB.jpeg


Vet inte riktigt hur jag ”knyta ihop säcken” som slutsats för denna flighten.
^ Middagsservicen - riktigt riktigt dålig
^ För övrigt riktigt bra, sköna säten, bra mat och ”mina” CC riktigt bra.

Nåväl en längre dagflygning väntar till London, hoppas den levererar 100a på alla plan ;)

Vi landade strax efter 04, så ödslig flygplats vet jag inte om jag har sett. Allt stängt inkl loungerna, Cathay öppnar sina 05.30. Spelar ingen jättestor roll då det är tyst och pax sover på golvet och i sofforna. Vi var nummer 1 o 2 att komma in.
084C269A-0F9E-484D-8B67-9EFA702468B7.jpeg


4FF0E781-25F8-4885-B93D-9098B675F279.jpeg


Riktiga blommor här
61EBD5EB-1AD5-4C89-9437-721D617E538C.jpeg


ED79E5FF-037E-40EE-AEF3-E9F22F56A643.jpeg


Nedan kommer ett gäng bilder från The Pier Business
BCF2F61F-D002-4401-A89D-956DBE30A635.jpeg


1C94ADDA-4E8C-44EE-B39A-61D2B54C64A8.jpeg


77F6AC57-608B-4DED-B31C-C375FC919504.jpeg


A9921BB2-1D23-401C-BE2C-AC8CBAB180B2.jpeg


D2920C69-853B-46DD-B040-D6A1B90A1ECE.jpeg


F4594B0D-ABB0-4472-BEDB-A8F152C1979C.jpeg


1B716EF7-F694-4ECB-8AC4-E9148ACD4C67.jpeg
 
Blev en sväng till The Bridge för lite mer fika :) typ skumpa, där har de Mumm nånting - gott. Jag frågade bartendern där om det var samma skumpa i loungerna som på flighterna. Svaret var att vi har samma hela tiden, på flyget har de en tendens att byta allt som oftare.
71B61CE9-3137-41EC-B259-80C9BB183E90.jpeg


D57612DD-48C2-4CA5-8273-32F9E2DF5DF7.jpeg

På flygplatsen, och i loungerna, firar de kinesiska nyåret ordentligt som efter vad jag förstår är idag 6 feb -19

La in ett inlägg precis innan vi boardade, men gör det igen.

Hong Kong - London Heathrow
CX239 B777-300ER (B-KPY)
12.05 - 17.20
12D+12H
42BFCB2A-D50F-4E0E-9513-BED9428762AA.jpeg


Flighten till London 12.35, bådar gott, har en skapligt tajt anslutning för att komma med till Göteborg, typ 1h50 inkl byta terminal, har ingen lust att hamna på ett hotell för att sen ta 1sta flighten dagen efter. Ska ju börja jobba på fredag, ett par nätter i egna sängen gör ju inte ont :D
0044C329-3A65-4D36-A147-C45F8E6C0712.jpeg


Enligt kapten var flighten heavy-loaded, antar att det var fullt överallt. Efter en lite utflykt så är det i stort sett fullt överallt i kabinen och antar att även cargo är fullt, kändes som om starten krävde längre bana.

Här var det ordentliga menyer, typ som en tidning, som det var från London tidigare, i menyn låg det även en specialmeny med fler rätter pga nyåret.

Skumpan på flighten var Piper-Heidieck NV Brut, inga problem ned påfyllning, börjar bra :rolleyes:
3C369DC8-30EB-4CA9-9227-F4BE48346F83.jpeg

Fördrinken inkl varma nötter är Pacific Sunrise - A refreshing combination of Champagne and Dramburie with the rest of orange and lemon (kan vara det jag drack från Sydney igår... :cool: )
39A27809-5DB0-4AFB-8E86-657897BCDBE0.jpeg



Hur snyggt är det med shorts och stödstrumpor - INTE- med väldigt bekvämt ;)
0BBA324D-EC4B-4249-AC20-6CF9CC254123.jpeg


Tidningsmenyn för dagen är;
CA9BDA2B-D5C3-4B94-888B-F17B5C56156B.jpeg

LUNCH - Served shortly after start
To Start
^ Roasted dock, cucumber and marinated jelly salad with XO sauce

Mains
^ Wok fried halibut, supreme soy sause, asparagus, lily bulbs and stream jasmine rice
^ Grilled beef tenderloin, sauteed Brussels sprouts, kipfler potatoes and mushroom sause
^ E fu noodle slupen with crab meat sause
^ Beef burger - Monterey Jack cheese, bacon, pickles onionand zucchini on toasted brioche bun with chunky fries
^ Strozzapreti with cherry tomato, zucchini, black olives, capers, anchoy and Parmesan
^ Roasted root vegetables with buckwheat, feta cheese, pecan nuts and balsamic dressing

OT: inte lätt att skriva under transport till startbanan....

To Finish
^ Cheese plate - Steinerberger, Camembert Le Pere, crackers, grapes, and apple rosemary paste
^ Coconut and red bean pudding
^ Selection of icecrean
^ Seasonal fresh fruit

Extra rätterna för att fira in CHINESE NEW YEAR är följande;
^ Jade Garden Red Date Pudding - Made from glutinous flour and with red dates extracts, this pudding has a lightly sweetened, chewy texture
^Jade Garden Turnip Pudding with Cconpoy and Ham -this streamed pudding is filled with shredded turnips, with a fragrant hint of conpoy and Chinese Ham in every mouthful.

Det tilltalar mig inte jättemycket. Blev istället en halibut med ris vilket var väldigt gott
Förrätt
9C9AFF02-97D1-4E1A-88AE-F7188D50211B.jpeg


Main
6E6568D6-5B84-4486-A1CC-8B43DAB53AF4.jpeg


Graham`s Late Bottled Vintage Port 2012 till osten
F627C634-5EFE-40A9-9723-32ECF8F88B53.jpeg


Cravings - Availabe on request throughout your flight
^ E fu noodle slupen with crab meat sause
^ Beef burger - Monterey Jack cheese, bacon, pickles onionand zucchini on toasted brioche bun with chunky fries
^ Roasted root vegetables with buckwheat, feta cheese, pecan nuts and balsamic dressing
^ Galley snacks - Ice cream (Mövenpick), caramel popcorn and other sweet and savoury nibbles, availabe in the galley

Hade tänkt en burgare, men var för mätt, blev glass och kaffe istället.
6349011D-599D-40CF-9C2A-490BF7CC93C6.jpeg


Åt burgaren för nå’t år sen, var väldigt god då, även frieserna är goda

Nyårsklapp
F61C3439-F96D-4508-8BA8-1E11400F02C8.jpeg


36344E60-5D19-4D85-9613-F46EA76A6EE6.jpeg


Brunch - Served prior to landing
To Start
^ Seasonal fresh fruit
^ Smoothie - A mix of forest berries and yoghurt

Mains
^ Scrambled eggs, Dingley Dell pork sausage, cherry tomato confit and potato cake
^ Garganelli carbonara with muchroom, pancetta and Parmesan
^ Chicken and shiitake muchroom congee, Chinese dim sum

Hade tänkt mig det sista, dock var congee så där sist, men vill ge det en ny chans, egentligen var det dim sum jag var ute efter. Men den var slut :oops:

Blev äggröra och korv istället. Helt ok men blev lite besviken. Brunchen intogs mellan Gotland och Köpenhamn
F374D5DF-3758-45C9-9462-ADF41E9089A5.jpeg


Har ju upptäkt att CX`s kinesmat från HK är kanon, och egentligen från andra ställen oxå. Mitt tips till er som ska åka Cathay, välj nå`t som har ris i menyn, som sagt förut, de ångar riset (iaf i business) på planet.

För att trösta mig själv blev det en GT-fika (x2)... de var starka men goda.


Servicen och crew’n på denna flight - gör-sketa-bra = CX-klass :D

Inte någon tillstymmelse till stress som på förra flighten, återigen kan bero på att förra flighten gick sent, var ”kort” och turbulent.

Denna pippi hade ny IFE, nu tror jag att jag fick lite koll ;). Inte helt lätt, men om man tar tidningen finns alla filmer, tv, musik etc där. Lättare att läsa en att scrolla igenom med torra fingrar *lol*. Men kommer nog inte ihåg det till nästa CX resa....

Vet inte riktigt hur mycket jag sov, men tror att det blev halva resan, vet att jag satte på Queen-filmen, som är drygt 2 timmar lång (har sett den hemma på bio - riktigt bra om man gillar Queen-musiken), för att bara relaxa tid, men somnade innan förtexterna var klar. Sen var det ”bara” 5 timmar kvar. Då är GT gott :rolleyes:

Fin inflygning till London, men taskig kamera x2 plus en bildskärm gör bilderna jättebra....
0A4D3851-A34F-4CD8-BB56-994652378E68.jpeg


BBA738FE-1325-491E-95A6-2CF52A958785.jpeg


1DE111E1-C357-4182-BE03-0E9729E0AC25.jpeg


32099CAB-3ACD-46E1-AE0A-BE8ED76AE83D.png

Han inte lägga ut detta i London, med ganska många bilder och placering av dem gjorde att jag kände att tiden skulle räcka till, men det hade det gjort. Står mer i nästa inlägg som kommer på torsdag när jag har vaknat;)
 
Vi valde att inte ta airside-transfer utan istället tåget, faktiskt skönt med lite frisk luft istället än den processerade. Med lite tids-räkning fram och tillbaka kom vi fram till att vi skulle nog inte vara på T5an mer än timme före om vi åker med endast handbagage och gaten brukar ju inte komma upp förrän 45 min innan avgång . Allt flöt bra, å det bästa är nästan att vi fick en halvtimma till i loungen. Pga av sent inkommet flyg och personal från Oslo blev det en senare avgång. Har inte kollat på FR än, men ska göra

London Heathrow - Göteborg
BA802 A319-200 (G-EUPP)
19.15 - 22.15
02A+02C

Blir inte klok på BA`s grupper.... på vårt borarding stod det med små bokstäver Group 1, tog en stund att se det. Hur som helst, 1 utav gateagenterna ropade ut att nu ska man ställa sig i respektive fålla för pre-kontroll av pass, boardingkort och vilken grupp man tillhör.... Vi gick till fållan för grupp 1, ja priority eller nåt, koll av alla dokument, blev hänvisade till grupp 2 fållan för det var för mycket folk i G1-fållan.... sen ska man scanna boardingkortet igen i en automatgrind, vilket jag iofs förstår. Men detta mäck med 5 köer, eller fållor, i alla gater. Jag tycker att BA ska ”göra om - gör rätt”. Exempelvis är Cathay och Qantas riktigt bra, med 2 eller 3 fållor/köer beroende på klass och status, innan scanning.

Middagen hör var rostbiff med en god sås under, tror det var nå`t pepparrotsaktigt, det var gott.
EE1DCBD0-DE21-4417-8223-8B6FC185EE16.jpeg


64B3B44C-2C21-4757-8E75-0ECBEC81117C.jpeg


Champagnen för denna flight är Castelnau reserve.
98A6A2E7-AB19-48DE-B39D-5DBA338ABDB4.jpeg


Hehe behövde ju inte ens fråga om en ny flaska.... den kom tillsammans med kaffet, undrar om pursen känner mig eller läser hör eller om jag sa, vilket jag gjorde, att jag vågar inte somna nu efter dessa timmar från Sydney :D

Jag tycker det är svårt att veta vad kroppsklockan säger, mat, fika och sömn i olika tider (än normalt). Även om jag (och min partner) har sovit skapligt mycket på vägen hem så är man helt random klockmässigt.

Har varit en skapligt snabb flight, mellan 170-200 km/h medvind lär vi bli 20 min försenade, trots nästan 1 timman försening.
C31B072D-9DB0-4A1A-9CBC-0EBF47B8EEB1.jpeg


2EE27144-B9A1-4002-B546-1B7B1B6F4FB0.png


Dimmigt på Landvetter nu.
381C2746-4759-4567-B345-087DFBC7CA89.jpeg


Kommande stopp:
^ Bagagehämtning - som kan ta tid på Landvetter och Menzis
^ Köpa NY snus
^ Ta taxi hem till A-sås, dock förbokad
^ Sova i egen säng :cool:

Den första punkten ovan får jag nog styrka en del... Bland de första att gå av planet och igenom passkontrollen i GOT samt efter ett toabesök började bandet röra på sig, våra väskor blev nr 2 och 4. Tog runt 10-15 min från EUPP`s dörr till dess att vi stod hos taxi-chauffören... Bra jobbat

Just nu finns inget privat resande bokat, mem tror med största sannolikhet att det blir nå`t i vår (behöver ha 2 BA-metall tid för att hålla silverkortet) och över kommande jul till Aussie och/eller Kiwi.

Resan har varit kanon, trots det som hände hemma med svärmors dödsfall. Vi behövde en ”på-tu-man-hands” resa för att sortera ner och prata om allt positivt och negativt som hänt under året sen sist.

Kommer med en reflektion om flygresorna och detta med VAT i Sydney framöver.

Tack alla som har läst, kommenterat och gillat.

PS
Jaha, trodde man skulle sova länge idag, men nope, vaknade 04.30 efter 3,5 timmar sömn... verkar vara inne i jetlags träsket nu, inte bra med business och sova mycket på flyget :rolleyes:o_O
 
Toppen