Senaste nytt

Hantera farliga situationer där man måste fatta snabba beslut på resan

Hachans

Medlem
Ibland hamnar man dock på ställen där det inte finns något annat att göra än att lita på locals som vill en väl och ta chaufför överallt. Hamnade t.ex. i Colón i Panama på genomresa genom kanalen. Den lokala yacht cluben ordnade chaufför och spotter som körde oss till en mataffär för vi behövde bunkra. Chauffören parkerade direkt utanför entrén och spottern gick före oss hela tiden och kollade av utomhus innan vi fick gå ut till bilen igen. Vi tyckte det kändes lite löjligt men någon timme senare fick vi vetskap om två brittiska turister som suttit i en park och råkade ut för ett väpnat rån efter några minuter. Det var liksom inte fråga om att försöka smälta in eller leka smart, gringos blev rånade direkt, så var det bara. Detta var dock ca 20 år sedan men googlar jag så verkar situationen tyvärr inte ha bättrats.

Också värt att komma ihåg i sammanhanget är att sakers farlighet kan ändras snabbt. Många städer i latinamerika kan vara rejält otrevliga ena decenniet, men sedan städas upp och bli relativt trygga nästa. Våld, kriminalitet osv flyttar ju runt en del. Åtminstone den som tenderar att få en skjuten och kidnappad.

Och angående att reagera i en farlig situation är det värsta jag varit med om en hotell-brand mitti natten i Malaysia. Blev super-fokuserad på 1 sekund, fick med mig pass och rumsnyckel och sprang ner de 18 trapporna från "Executive floor". Visade sig vara ett falsklarm, men kändes som ett väl genomfört genrep.

Detta är ju något som man alltid kan råka ut för. Sen jag blev evakuerad en gång mitt i natten från ett hotell i London pga att någon tyckte de skulle skruva ner sin rökdetektor i rummet för att kunna röka, så har jag alltid lagt på minnet dels nödutgångar, men också var jag la kläder som jag snabbt kan ta på mig om jag skulle behöva utrymma snabbt.
 

Johanna

Medlem
De som "kan sin sak" är sjukt duktiga på att läsa av turister. Det här var inte en hotfull situation, men väl en rejäl ögonöppnare. På min bröllopsresa var vi bland annat i Istanbul, i Bazarerna där. Som ni kanske vet så kan basarsäljarna ropa in folk på världens alla språk.
Det sjuka var att de tilltalade mig på svenska/skandinaviska, men de tilltalade min fru på ryska (hon är Ukrainska). Hur f*n i hel*ete kunde de se det, på vårt utseende enbart.
Jag är verkligen inte en hejare på att identifiera nationaliteter men jag kan nästan alltid spotta en östeuropé. Tror inte jag kan skilja en polack från en ukrainare dock. Är dock urkass på att se från vilket land en asiat kommer ifrån.
 

Insomnia

Medlem
Varför åker man till pissländer där man hela tiden måste se sig om hela tiden? På en semester ska man slappa av och njuta. Inte gå runt och vara nojig hela tiden och på sin vakt.
 

igelkotten

Medlem
Varför åker man till pissländer där man hela tiden måste se sig om hela tiden? På en semester ska man slappa av och njuta. Inte gå runt och vara nojig hela tiden och på sin vakt.

1. Alla utlandsresor är inte semester.
2. Folk definierar ”semester” olika.
3. Att vara ”smart” kan vara bra på väldigt många ställen på jorden, även de platser du kanske inte anser vara ”pissländer”.
 

Robert flysas

Moderator
Intressant tråd som tyvärr är riktigt viktig!

När jag är utomlands brukar plånbok och pass åka in i kassaskåpet. Sen har jag en mini plånbok med skydd mot skimming och går att spåra med min iPhone. Brukar ha ett Mastercard/Visa som man fyller på, t.ex Revolut, då ta med det i plast och inte metall, eftersom det går snabbt att spärra i appen och få support samt mitt extrakort till Amex, då jag hr huvudkortet på hotellet. Eller Apple Pay. Krävs id har jag ID kort på mig i samma hållare då passet lämnar rummet endast när jag checkar ut. Kontakter endast för att ge dricks eller om man vet att något ställe inte tar kort. Aldrig mer än runt $100 på mig.

Storstad - alltid taxi till restaurang, kompisar, hem från möte etc. Går aldrig ut när det är mörkt och hotellet ligger mer än 5 min bort.

Verkar taxin märklig, ta upp mobilen och prata högt, gärna högtalaren på.

Viktigt! Kolla att hen som kör Uber eller Lyft etc har samma nummerplåt och samma bild som den som kör. Har hänt att de kör för varandra och det rapporteras in direkt. Vilket de är tacksamma för. Var med nu senast i Los Angeles om detta. Lätt att anmäla i appen. Även viktigt för säkerheten.

Bor bara på säkra hotell. Blir ibland kallad för att jag är ”fin i kanten” men jag tycker boendet är superviktigt.

Hör ofta yngre runt 20 årsåldern som säger att de kan bo på något 2** hotell eller värre då de är ute hela tiden och bara sover där. Bara sover. Det kan hända mycket då.

Kolla betyg och se vad andra skriver om dit du skall. Hör med hotellet om det är områden man absolut skall undvik t.ex.

Lite OT men ett hotell i Rumänien såg nog på mig att jag inte var så bekväm, när jag sen dessutom frågat om detta fick jag erbjudanden vad olika livvakter kostar att hyra.....

Håll er säkra där ute. Fortsätt tipsa. Bra tråd! Den behövs!
 

Hvergang

Medlem
Är det någon som funderat på att ha en extra mobil på sig för att kunna spärra kort och ringa polisen?

Stulna mobiltelefoner är väl mer eller mindre värdelösa idag, men det vore ju konstigt om en rånare lät en behålla mobiltelefonen eftersom man skulle spärra alla kort så fort som möjligt.
 
Är det någon som funderat på att ha en extra mobil på sig för att kunna spärra kort och ringa polisen?

Stulna mobiltelefoner är väl mer eller mindre värdelösa idag, men det vore ju konstigt om en rånare lät en behålla mobiltelefonen eftersom man skulle spärra alla kort så fort som möjligt.
Du kan ju använda en sådan där spärrservice som ingår i massa kreditkort. Då behöver du bara memorera/skriva ner numret dit, låna en telefon och efter ett samtal dit hjälper de till att spärra alla kort trots olika banker/pass/etc.
 
Toppen