Senaste nytt

Fortsatta flygbolagssatsningar på USA

Dr. Miles

Expert
Det är nog fortfarande väldigt mycket kvar. Avtal med flygplatser, ground handling, de berömda cargo avtalen etc.
Visst är det så.
Jag läste en artikel på en japansk nyhetssida om ANAs förberedelser av ny linje till Mexico City.

ANAs CEO, Osamu Shinobe sa i en intervju att de förberedde Tokyo-Mexico City linjen för över två års period. Bl a anpassat flygplan för take off från hög altitud. (Mexico Citys flygplats ligger på 2.238 meters höjd)

Aviation Wire skrev:
 篠辺社長はメキシコシティ線について、「2年以上かけて準備してきた。ANAにとって42番目の国際線定期便の就航都市で、国際線は65路線になった。日本からの往路は12時間半、復路は14時間半ほどかかり、われわれの最長路線」と述べた。
ANA、成田-メキシコシティ就航 14時間超の最長路線、高地対応787投入 (Aviation Wire) - Yahoo!ニュース

Även förberedelse av Tokyo-Mumbai tog också över två år.
企業情報

SAS siktar på att flyga till Tokyo Haneda och förberedelse av detta har redan börjat.
SAS siktar på att öppna en ny linje till Tokyo Haneda i 2020 | BusinessClass.se forum | 500 000 inlägg om resor
 
Last edited:
Det känsligaste i USA-fallet idag är ju att inresandet blivit lite slumpmässigt och det har ju bl.a. skapat ganska stora problem i relationerna med Kanada, t.ex sjuksköterskor som arbetar i Detroit som varit med familjen i Kanada över en helg och därefter inte kunnat åka till jobbet eller avvisningar där immigration-officerarna använt uttryck som "You have been Trumped" eller plötsliga fall där inresa fungerat utmärkt veckan innan men plötsligt nekas etc.

Det är denna "slumpmässighet" som är problemet eftersom det ju innebär att inresekraven blir... lotteriliknande. Även om man har "rätt papper" betyder det inte framgång - inte heller att man besökt USA förra veckan över dagen betyder nödvändigtvis att inköpsturen blir framgångsrik.

Vissa resenärer har ju även rapporterat frågan "vad tycker du om Trump?" i samband med intervjuer på flygplatsen, d.v.s inresa till USA har en slumpmässig, inofficiell koppling till uppfattningen om denne president.

Allt detta påverkar resandet. Sedan är det naturligtvis så att USA är en stor destination vilket gör att det inte nödvändigtvis finns en "direktkoppling" mellan minskat resande och neddragningar eller expansioner hos flygbolagen då det alltid kan finnas nya kundgrupper. Norwegian verkar ju inriktad på att flyga till de mindre städerna i New York State och det kan ju vara ett smart drag.

För att flygbolagen på allvar skall dra ned USA-exponeringen lär det krävas mer omfattande nedgångar än idag. Vad som på allvar skulle få effekt är om VWP skulle genomgå dramatiska ändringar och visumkrav införas till flera länder som tidigare varit med i nämnda program. Sålänge den nuvarande ordningen med ESTA kvarstår lär resandet inte åka ner till en sådan grad att det blir tal om att lägga ned linjer. Skulle det däremot uppstå ett "krig" som leder till visumkrav åt båda hållen, d.v.s att VWP upphör blir det tal om stora effekter.
 
Vissa resenärer har ju även rapporterat frågan "vad tycker du om Trump?" i samband med intervjuer på flygplatsen, d.v.s inresa till USA har en slumpmässig, inofficiell koppling till uppfattningen om denne president.
Har jag inte sett någonstans, hade varit perfekt om du kan länka till någon källa på detta att det sker mer än något enskilt "mänskligt misstag" ?
 
Har jag inte sett någonstans, hade varit perfekt om du kan länka till någon källa på detta att det sker mer än något enskilt "mänskligt misstag" ?

Detta har rapporterats i enstaka fall i kanadensiska medier.

Jag bifogar lite länkar:

Montreal woman denied entry to U.S., told she needs immigration visa | Globalnews.ca

Green card holder fears being harassed at US border, despite Trump travel ban block | Globalnews.ca

Canadian Muslim grilled about her faith and view on Trump at US border stop | US news | The Guardian

Detta är några exempel. Sedan har ju diverse skolor etc i Kanada ställt in sina resor till USA av rädsla för problem ifall enskilda elever nekas inresa.

Canada's Girl Guides cancel all US travel as Trump rules spark fears at border | World news | The Guardian

https://www.usatoday.com/story/news...g-trips-us-because-trump-travel-ban/99574218/

Effekter på turismen diskuteras:

https://www.usatoday.com/story/news...-18b-us-tourism-travel-analysts-say/99708758/
 
Toppen