Lördag 3 oktober
Athenee Palace Hilton Bucharest
Jag klev in i presidentsviten på
Athenee Palace Hilton Bucharest!

En rumänsk lei (RON) är värd strax över 2,00 svenska kronor (SEK). Som så många gånger förr hade jag kört mitt favorittrick när jag bokade - och mycket riktigt föll det väl ut även denna gång!
Rummet var förvisso något till åren och en smula småslitet här och var men med 30 graders värme utanför var man tacksam att housekeeping hade satt igång rummets air-condition lite extra och att rummet var svalt och behagligt när jag kom dit.
Gott om plats, särskilt som jag reste ensam:
Sovrummet:
Det fanns också en liten separat gästtoalett:
Efter en stund knackade det på dörren och hotellets "guest services" ville tillsammans med management bjuda på en liten välkomstsnack.

Den äldre kvinnan som kom med vagnen beklagade så hemskt mycket att hon, på grund av corona, inte fick lov att gå in i rummet för att servera direkt vid bordet. Jag tackade för omtanken och lät henne förstå att det var helt okej, jag kan rulla serveringsvagnen själv.
Jag tog igen mig lite efter resan, duschade och vilade. Läste ikapp på businessclass.se och började nog allt bli lite småhungrig. Slog ett samtal till "guest services" och förhörde mig om vad som serverades i loungen ikväll. Tyvärr ingen lounge på grund av corona men vi erbjuder idag chicken nuggets, dip och valfri dryck. Det duger! Vilken tid vill du ha dessa levererade? Strax efter kl 18:30 vore bra?
Redan klockan 18:25 kom den äldre kvinnan förbi med ytterligare en vagn med maten i en brun pappåse, bestick, två lokala öl och en porslinstallrik.

Jag mumsade i mig denna lilla måltid och kände sedan att jag nog, trots allt eller kanske just på grund av dagens öden och äventyr - var mer hungrig. Det blev en tur ner till hotellet restaurang men där var tomt. Det kände inte helt kul att äta i en tom restaurang - dessutom behövde jag ändå ut och gå för att hälsa på mina vänner runt hörnet.
Jag gick till Radisson Blu Bucharest!
Detta hotell har flera år i rad vunnit pris som Rumäniens bästa hotell och jag är fullt beredd att skriva under på det. Redan i entrén fastnade jag, här fanns passagespärrar av glas som lyste rött. Konstigt tänkte jag, sådana har jag aldrig sett här förut. Lite längre in i receptionen såg jag en välbekant frisyr, kan jag ha sådan tur att hotellet "chief concierge" jobbar - just nu - just ikväll? Bakom munskydd är det inte helt lätt att känna igen folk men han broderade kostym och perfekta frisyr går det inte att ta miste på. Mr. X? frågade jag. Och jodå, det var han! Jag fick förklarat för mig att jag skulle kliva in i glasspärren, låta värmekameran ta temperaturen på mig och låg jag inom godkända intervaller skulle spärren öppnas automatiskt. Det fungerade perfekt och jag välkomnades genast in. Vi talades vid en stund, han hade brutit ena benet senast jag var här och var sjukskriven. Ett kärt återseende och han är alltid lika artig och belevad. En fröjd att ha att göra med! Jag frågade efter min favoritkypare, som för kvällen var placerad i den italienska restaurangen ut mot gatan. Det var bara ett par steg bort dit från receptionsområdet men tyvärr hade han precis hunnit gå för dagen när jag kom dit.
Hotellet höll på att bygga om och renovera sin annars mycket stora central placerade bar mitt i hotellets entréplan. Så här såg det ut före renoveringen:

Såhär såg det ut nu:

Jag gick längst bort in i högra hörnet och kom till den asiatiska restaurangen Ginger. Jag möttes av en vänlig ung kvinna som frågade om det var bara jag som skulle äta och jo, det var det ju. Hon kunde erbjuda bord både inne och ute på innergården. Det var en härligt varm sommarkväll, naturligtvis valde jag att sitta ute på den stora innergården. Det hade redan börjat skymma. Man ser delar av den stora utomhuspoolen till vänster i bild och till höger ligger Park Inn.

Managementbolaget som äger hotellet Radisson Blu Bucharest äger också de omkringliggande fastigheterna runt gården. Rakt över innergården ligger Park Inn Bucharest (ett lite billigare varumärke men fortfarande inom Radisson) och på sidorna ligger det främst företagslägenheter som hyrs ut till i första hand expats som kommer till Bukarest för att jobba för något internationellt företag. Det gör att hela innergården står till förfogande och här finns en stor utomhuspool, massor av solstolar, en halmhydda som fungerar som bar, hotellets stora inomhusbad har också en ganska stor avskild utomhusdel:
och närmare Park Inn finns lite enklare trädgårdsmöbler.
Jag unnade mig att beställa helt fritt ur sushimenyn och när jag slutligen hade ätit upp allt var jag mer än mätt och belåten!

Tackade för mig, önskade de restauranganställda en trevlig kväll. Tog en sista sväng om för att kika på renoveringen och det som skall bli den nya Blå Lounge Bar i entréplan, härlig blinkning att den fortfarande heter Blå med svensk stavning.
Slutligen sade jag hejdå till chief concierge ”Mr. X” och vi enades i en förhoppning om att snart ses igen. Måtte bara corona släppa sitt grepp om Europa!
Jag gick en liten tur runt i kvarteren, det var var mörkt men fortfarande 25-26 grader varmt! Kom tillbaka till
Athenee Palace Hilton Bucharest och kikade ut på terrassen där serveringen tyvärr hade stängt för kvällen. Ingen nattdrink här alltså!

Kanske var det lika bra, jag hade ett tidigt flyg redan nästa morgon. Det är jobbigt nog att gå upp så pass tidigt, helt onödigt att göra det svårare med alkohol i kroppen.
Utsikten från hotellrummets stora fönster rakt mot det rumänska nationalmuseet får ändå sägas vara fullt godkänd!
Jag hade redan gjort upp med hotellreceptionen om att hotellet skulle arrangera en bil ut till flygplatsen nästa morgon. Det här alternativet kostar minst dubbelt så mycket som att själv beställa en Uber - men tidigt klockan 04:00 eller däromkring kan man inte alltid förlita sig på att det ska finnas bilar och för att inte råka bli stående med plötsliga avbokningar och liknande problem kände jag att den här gången var det motiverat att beställa en bil genom hotellet. Då sörjer dem för att det står en bil, på plats, redo när jag kommer ner. Hotellreceptionen kollar att bilen är på plats och skulle den mot förmodan inte vara det så ordnar dem en ny. Det fick vara värt några hundralappar extra den här gången.
När jag kom ner stod en fin Mercedes E-klass på plats, jag lämnade tillbaka nyckelkortet i receptionen och rullade min trogna resväska ut mot bilen som snabbt tog mig ut till flygplatsen Henri Coanda International Airport (OTP).