Inom EU gäller följande.
1. Hotelltjänster (dvs. rätten att få nyttja ett rum) är alltid omsatta i det land där hotellet är beläget. Det betyder att det lokala landets moms ska debiteras på fakturan.
2. Faktura ska utfärdas av den som tillhandahåller tjänsten (se pkt. 4 nedan) och på fakturan ska pris, momssats och momsbelopp specificeras.
3. I en svensk momsdeklaration kan endast svensk moms dras av. Med andra ord kan endast lokal moms dras av i en lokal momsdeklaration. Utländsk moms får återsökas enligt ett särskilt förfarande.
4. Förmedling av hotelltjänster kan ske enligt två modeller.
(I) Antingen anses förmedlaren förvärva hotelltjänsten från hotelloperatören för att sedan sälja den vidare i eget namn till hotellgästen. Lokal (dvs. landet där hotellet finns) moms debiteras i båda leden. Hotellgästens faktura ska därmed vara utställd av förmedlaren och det är endast den fakturan som kan läggas till grund för ett yrkande om avdrag för ingående moms.
(II) Alternativt kan förmedlaren anses vara en "ren" förmedlare som knyter samman hotelloperatör och hotellgäst utan att vara en del i tillhandahållandet. Förmedlaren kan även, för hotelloperatörens räkning, ta emot betalning från hotellgästen. I ett sådant fall är det hotelloperatören som tillhandahåller hotelltjänsten till hotellgästen och det är således hotelloperatören som ska ställa ut en faktura till hotellgästen och debitera moms på denna. Endast hotelloperatörens faktura kan utgöra underlag för ett avdrag för ingående moms.
Gränssnitten mellan (I) och (II) är inte helt klara och tolkningar skiljer sig mellan EU:s medlemsstater samtidigt som förmedlarna har standardiserade och något otydliga avtal med hotellen. Att det blir 100 % korrekt i alla fall i alla länder i enlighet med momsdirektivet är således otänkbart.