Såvida inte britterna fattar ett "vedergällningsbeslut" så gäller fortsatt deras "Travel Corridor"-system även efter årsskiftet, vad gäller coronarestriktioner. Där tas land för land upp, oavsett om de är EU-medlemmar eller inte, med specifika undantag för vissa öar i vissa länder. Just nu gäller 14 dagars karantän för inresande från de flesta EU-länder, baserat på smittospridningen snarare än ländernas EU-medlemskap. (Däremot gäller andra regler från 1 januari om man vill flytta till Storbritannien, eller börja jobba där som medborgare i ett EU-land, men de regelförändringarna har stått klara länge.)
Oenigheten just nu gäller framför allt handelsavtalet och en del annat tillhörande som det ekonomiskt totalt ointressanta fiskeavtalet, och mekanismer för konfliktlösning kopplade till handelsavtalet. Det har aldrig varit aktuellt för Storbritannien att fortsätta tillämpa fri rörlighet för personer, i betydelsen låta folk arbeta och bosätta sig som förr.
Min gissning är att om det blir en "no deal" kommer EU att före årsskiftet fatta ett ensidigt beslut som undantar Storbritannien från det gemensamma corona-förbudet för inresa från icke EU-länder. (En hel del andra ensidiga undantagsbeslut är att vänta, så det blir fortsatt möjligt med flygtrafik i allmänhet, transport av radioaktivt material avsett för medicinska ändamål o.s.v.) Något annat är ju otänkbart för gränsen mellan Republiken Irland och Nordirland, med tanke på EU:s förhandlingsposition gällande den ön och överenskommelsen härom dagen gällande just handel över den gränsen. Det skulle då vara väldigt märkligt om regeln bara skulle gälla landgränsen Irland, men att det skulle vara stopp för färjorna mellan Storbritannien och Irland, för färjorna mellan Storbritannien och Frankrike/Belgien/Nederländerna eller för Eurostar. Och när det inte är stopp för dem blir det ologiskt att stoppa flyg till övriga EU-länder. Jag kan inte se att någon av EU-länderna närmast Storbritannien, inte ens Frankrike som verkar vara "strulpellarna"
par excellence, har något intresse av att det ens under en övergångsperiod blir mer eller mindre omöjligt att resa mellan länderna med linjetrafik. Sedan är det fortsatt upp till respektive medlemsland att tillämpa krav på karantän, negativ provresultat o.s.v.
Edit: hittade motsvarande artikel utan paywall i The Guardian:
UK holidaymakers barred from EU after 1 January under Covid rules | Brexit | The Guardian
(The Guardian är en seriös morgontidning som omväxlande har stöttat Labour och Libdems, så de lär vara ungefär så mycket anti-Boris Brexitpolitik som man kan bli i den brittiska tidningsvärlden. Räkna alltså inte med något rosenskimmer kring rapporteringen om vad som väntar 1 jan.)
Nyckelmeningarna är:
Min gissning ovan handlar alltså om att medlemsländerna, som är representerade i Rådet (Council) kommer att fatta ett nytt beslut, oavsett vad Kommissionen tycker. Tidningsrapporterna bygger på Kommissionens konstaterande av vad nuvarande regler innebär. Medlemsländernas regeringar tar mer hänsyn till ländernas egna intressen än vad Kommissionen gör.