Senaste nytt

Tips på weekend resmål vecka 47

Sebastian.k

Medlem
Planerar weekendresa v47 i Europa med sambo dvs Tor/fre-sön/mån. Italien eller Frankrike är tanken. Tacksam för tips och råd då Corona råder. Frankrike utgår pga Corona status för. Tacksam för tips och råd.

tanken är att använda 2-4-1 med 200k EBS poäng och resa med SAS business el first.
SAS Radisson funkar även om det finns i land/omnejd. Även *alians funkar

tack på förhand!
 

igelkotten

Medlem
Poängen räcker mer än väl till flyg. Antar från ditt inlägg att det enda alternativet de facto är Italien?

Vad jag skulle tänka på är

1. Många flyg ställs in på kort varsel och kan bli besvärligt att ordna om t ex er retur ställs in
2. Många delar av Europa går åt fel håll nu. Vet inte detaljer om Italien, men de togs precis bort från UK:s lista över ”säkra” destinationer
3. Fördelen med poängbokning (SAS-bokning) är att ni kan avboka före 24h innan avgång helt fritt. Tänk på att boka hotell som är avbokningsbart.

Jag själv hade lagt budgeten på ett trevligt spahotell någonstans man kan nå med bil från där ni bor (finns en fel mysiga i Sverige). Just för att det är så många osäkra variabler, och flyg och utlandsresor är just nu rätt knepiga.
 

Senator

Moderator
Planerar weekendresa v47 i Europa med sambo dvs Tor/fre-sön/mån. Italien eller Frankrike är tanken. Tacksam för tips och råd då Corona råder. Frankrike utgår pga Corona status för. Tacksam för tips och råd.

tanken är att använda 2-4-1 med 200k EBS poäng och resa med SAS business el first.
SAS Radisson funkar även om det finns i land/omnejd. Även *alians funkar

tack på förhand!

First är alltid svårt inom Europa, bara för att lägga rätt förväntningar ;)

Malta, södra Italien (Neapel, Sicilien), Lissabon, Porto, Algarve, Aten kanske? En utmaning just nu är att få avgångar mellan olika destinationer så det kan bli långa flygtider.
 

Thornado

Medlem
Som andra redan har påpekat så finns inte möjligheten att resa med First inom Europa.
Flyger ni med SAS så kommer många att påpeka att det inte finns "riktig" business där heller, utan endast Plus, och som man kan läsa om i ett flertal trådar här så är skillnaden mellan att flyga i Go och Plus just nu rätt så liten då det är ytterst begränsad servering i Plus.
Flyger ni med annat bolag inom Star Alliance så finns det "mer riktig" business, men även här handlar det inte om större stolar, utan blockerade mittsäten. Ett flertal bolag har åtminstone större utbud i serveringen ombord än vad SAS har, men de flesta skulle nog argumentera för att skillnaden inte är stor nog för att det ska vara värt att betala särskilt mycket extra för. Man bör också betänka att det är relativt dyrt att boka businessbiljetter med Star Alliance inom Europa för Eurobonuspoäng (60000 poäng, och dessutom är skatter/avgifter högre än för SAS-awards).

Den stora fördelen med awards är såklart att biljetterna blir väldigt flexibla om läget ändras så att man vill boka om/av.
Personligen så skulle jag som läget ser ut nu boka antingen en SAS-award i Go (award för flexibilitet, Go för att det inte känt värt att spendera extra poäng på Plus just nu), eller köpa en fullt flexibel biljett (SAS Plus eller motsvarande business med något annat bolag) för pengar. Sen sparar ni istället en majoritet av poängen (om de inte snart går ut förstås) och åker en längre resa med "riktig" business eller First lite senare.
Som exempel så kan man åka till Aten helgen som ni vill resa med SAS:
* Award i SAS Go, 30000 poäng per person (totalt 30000 alltså om ni använder er Amex-voucher) + 1590 SEK i skatter (för båda två totalt).
eller
* Betald biljett i SAS Plus. 4183 SEK per person om ni bokar Plus Pro som är helt avbokningsbart. Plus är som sagt var inte värt det för servicen just nu, men detta gör att ni kan boka av fram till strax innan det är dags att gå ombord på planet.
eller eventuellt
* Betald biljett i SAS Go. 2439 SEK per person, så betydligt billigare per person, men ej avbokningsbart, så ni får bara tillbaka 795 kr (skatterna) per person om ni måste boka av. Om ni känner er hyfsat säkra på att ni ska åka så kan ju även detta vara ett alternativ som sparar drygt 3000 kr totalt.
 
Toppen