Senaste nytt

Sportlov på Seychellerna - denna gång med bilder

hendberg

Medlem
Första resan med familjen på en 2-4-1 med EuroBonus-poäng.

Planeringen inför årets sportlov började ett år innan. Seychellerna stod överst på önskelistan.

Det var inte helt lätt att få till och värdet ur flygsynpunkt blev väl kanske inte fulländat. Till Seychellerna så finns inte många alternativ om man ska flyga Star Alliance. Ethiopian och Turkish är de enda som flyger regelbundet. Austrian och Swiss har nån enstaka avgång i veckan. Vi var två vuxna och två barn (7 & 9) och använde 2 vouchers och 190 000 poäng. Bokningen gjordes en bit innan de nya tabellerna och innan skatterna ändrades förra året.

Från Arlanda direkt till Istanbul hittade jag absolut ingenting i C, och inte till Addis heller. Så att hitta fyra platser i C kändes segt. Sökte dock på ARN-FRA-IST-SEZ och lyckades hitta två platser helt genomgående och två platser som fick nöja sig med Ekonomi på den sista längre sträckan.

Hem fanns det inget i C genomgående så det blev lite spridda skurar.

Sammantaget så är det alltså ett svårt resmål för en familj att pricka in C på. Hade under ett nästan ett helt år olika alerts på Expertflyer, utan att det plingade till en enda gång. Inte ens två platser med Ethiopian kunde hittas.

Bokningarna blev som följer:

ARN-FRA Lufthansa I A321
FRA-IST TK I A330-200
IST-SEZ TK I A330-200

SEZ-IST TK X A330-200
IST-FRA TK I A330-300
FRA-ARN SK I A320

—————————————————————————

ARN-FRA Lufthansa I A321
FRA-IST TK I A330-200
IST-SEZ TK X A330-200

SEZ-IST TK X A330-200
IST-FRA TK I A330-300
FRA-ARN SK X A320

Skärmavbild 2019-03-13 kl. 00.11.47.pngSkatter låg ursprungligen på drygt 15 000 kr, vilket kändes sådär givet utfallet av platser i C. Men det är sportlov och man lever bara en gång…

Eftersom skatterna sänktes rejält efter denna bokning var gjord så såg jag till att ändra något på bokningen för att kunna få en saftig kredit. Ändrade sista benet från Lufthansa till SAS och då slog ändringen av skatten igenom. Så skatterna i slutändan blev ca 7500 kr för alla fyra.

Vi använde oss av Airbnb förra året när vi var på Hawaii och var supernöjda med husen som vi bodde i så vi började titta efter hus även här. Bra hotell på Seychellerna för en hel familj ligger på ca 10 000/natt och uppåt. Airbnb är ett riktigt bra alternativ. Med bra hotell så tänker jag på de större kedjorna som Four Seasons, Hilton, Banyan Tree, North Island, Kempinski mfl.

Lyckligtvis så fick vi lite extra ledigt från skolan så vi kunde stretcha vårt sportlov till två veckor.

ARN-FRA A321

IMG_5999.jpg


IMG_6003.jpgResan började den 17:e februari och inleddes på Arlanda med Lufthansa till Frankfurt. Vanlig seatblock och helt ok lunch. I Frankfurt så testade vi Business-loungen på Terminal B, den längst ut till vänster. Överraskande bra, lite folk och bra utbud av mat. Blev dock bara ett kort besök.

FRA-IST A330-200

Vidare från Frankfurt till Istanbul så då blev det Turkish lite äldre A330-200 med gamla kabinen. Helt ok, men daterad. Bra mat och service. Inget speciellt, men trevlig flygning. Kocken med mössan finns i verkligheten fick jag reda på.

IMG_6007.jpg
IMG_6011.jpg


I Istanbul så skulle vi testa den omtalade CIP-loungen för första gången. Tyvärr så blev vårt besök en besvikelse. Överfullt, svårt att hitta plats och allmänt rörigt. Det hjälpte inte att WiFi låg nere, då vi lovat killarna att det skulle funka där. Maten var givetvis bra, men överlag ingen höjdare totalt sett. Blir nog bra med flytten till den nya flygplatsen, då denna känns gammal och sliten.

IMG_6029.jpgIST-SEZ A330-200

Nästa flygning blev en traumatisk separation från halva familjen. Mest traumatisk för mig då fru och yngsta son fick se fram mot att kunna sova skönt lite längre fram i planet under denna nattflygning. Jag och äldre sonen satte oss tillrätta lite längre bak. Jobbig flygning då det var väldigt varmt i kabinen, något Turkish verkar vara ökända för. Mat helt ok, men man var ju inte jättehungrig efter besöket i loungen.

För min del blev det ingen sömn, men sonen lyckades sova en bra del av flygningen. Lagom till frukost så tittade solen fram och en timme senare så fick vi se Seychellerna för första gången. Riktig trevlig inflygning till Mahe flygplats.

IMG_6045.jpg

IMG_6051.jpgMahé - Seychellerna


Avstigning och språngmarsch mot passkontrollen, vilket gick förvånansvärt snabbt. Likaså bagage gick snabbt. Hettan som slår emot en när man kliver av ett plan i varmt land, när man är inställd på vinter, blir man aldrig trött på.

Bil bokad på AVIS-kampanjen (minimum 10 dagar) som ger 10000 poäng. Räknade med en uppgradering, vilket slog väl ut. Fick deras största kategori, vilket betyder en kompakt-SUV på Seychellerna. Finns inget större. Räckte dock fint för 3 resväskor.

GPTempDownload 3.jpg


Efter att vi hämtat ut bilen så begav vi oss norrut på ön, mot huvudstaden Victoria, för att bunkra upp på STC Hypermarket. En relativt stor supermarket, öns största (och förmodligen enda). Här har de allt man kan tänkas behöva, dock så var det förvånansvärt lite färskt kött och liknande. Det köps istället fryst både här och på öns alla småaffärer, fick vi sen lära oss.

Efter bunkring så korsar vi ön över de höga bergen. Det är väldigt smala vägar på ön och när man ska upp över bergen med alla hårnålskurvor så gäller det att vara hyfsat alert. Det är galet branta backar och många möten med bussar och lastbilar. Och dessutom vänstertrafik.

Huset vi hyrt ligger i bukten Ansé La Mouche, nära Baie Lazare. På Google Earth så ser huset ut att ligga 100 meter från vägen som går längs med stranden. Det gör det också men det man inte ser är lutningen upp mot huset. Det är 40 meters höjdskillnad och uppfarten har givetvis ett par hårnålskurvor. Galet, men utsikten är fantastisk.

IMG_6054.jpg


Vi har hyrt huset i 9 dagar och under dessa dagar så utforskar vi ett gäng olika stränder och hot spots för snorkling. Kan rekommendera det mesta som ligger på södra delen av ön, i alla fall perioden vi var där. Norra delarna har en del sjögräs och inte lika kristallklart vatten. Våra favoritstränder på Mahe blev Ansé Soleil och Ansé Intendance. Den sistnämnda mest för de höga vågorna som barnen älskade och den förstnämnda för snorklingen.

GPTempDownload 2.jpg

GPTempDownload.jpg

GPTempDownload 5.jpgWiFi som alla hotell och husen som man hyr har, är riktigt dåliga. Hastigheter som man kan uppnå är typ max 1 MB/s. Om det inte ligger nere vilket det gör ofta. Säkrast är att köpa simkort direkt när man landar från antingen Airtel eller Cable & Wireless. Finns 4G med bra täckning. Kostar ca 400 kr för 3GB. Restauranger har i regel aldrig wifi, vilket de gärna också tydligt proklamerar. Sunt i och för sig.

Överallt på ön finns små supermarkets (typ 7/11) som har det mesta som man behöver, och där kan man även toppa upp sim-kort. Och de tar kort på varenda ställe, dock ej Amex.

Ön som helhet känns extremt oexploaterad. Man hade en känsla innan att det skall vara tillrättalagt, lyxigt och exklusivt, men det är verkligen tvärtom. Om man bortser från de få lyxhotellen så finns inga ”finare” restauranger eller dylikt. Med det menar jag inget negativt utan det är verkligen uppsidan med ön. Att det inte känns exploaterat. Naturen och stränderna är verkligen helt fantastiska. Här finns inga beach/lounge-barer eller stora komplex utan det är verkligen naturen som talar här.

IMG_3672.jpg


Vi var upp till Victoria en sväng till för att kolla in botaniska trädgården, och där kan man få närkontakt med jättesköldpaddorna. Det verkar vara enda stället på Mahe där de finns.

IMG_0662.jpg


Och så passerar man ju Big Ben i Victoria hur man än försöker undvika det...

IMG_3607 2.jpg


Vad gäller priser på Seychellerna så är det relativt dyrt. På restaurang så får man räkna med 200-300 kr för en varmrätt och ca 30-40 kr en flaska Seybrew som är den lokala ölen. Lättare lunch (typ pizza) kostar från 100 kr uppåt.

Efter nio fantastiska dagar på Mahe så beger vi oss till flygplatsen för att sätta nytt personligt rekord i kort flight. Vi åker vidare mot Praslin. Tolv minuter luftburet med en Twin Otter och fantastiska vyer mellan öarna.

IMG_6791.jpg

IMG_6763.jpg


Praslin

Vi hade siktet inställt på La Domaine de L´Orangeraie på La Digue, som såg fantastiskt ut. Ursprungsplanen var att bo tre nätter där, men det var dessvärre fullbokat. Men vi fick till Coco De Mer på Praslin, vilket också var ett grymt hotell. Både i ungefär samma prisklass, ca 6000 kr/natt för en familj.

IMG_7309.jpg


GPTempDownload 4.jpg


Praslin hade en litet något bättre infrastruktur vad gäller vägar och dyl, och kändes lite mer tillrättalagt än Mahe.

Solnedgångarna på Seychellerna var något utav de vackraste man upplevt.

IMG_7050.jpg

IMG_6485.jpg


Hotellet erbjuder bussturer till Anse Lazio som är en av de vackraste stränder som jag någonsin besökt. Brukar rankas högt. Här var snorklingen också riktigt bra och vi stötte på rockor och havssköldpaddor. Riktigt häftigt!

GPTempDownload 2 2.jpg


GPTempDownload 6.jpg

IMG_7278.jpg


Strax innan man kommer fram till Anse Lazio så passerar man ett större område som inhyser Raffles. Blev rätt sugen på hotellet när man åkte förbi.

När man korsar ön, vid toppen av berget så ligger Vallée De Mai, som är ett naturreservat. Här finns den kända dubbelkokosnöten, Coco de Mer, men även sällsynta palmsorter, regnskog och papegojor.

Tyvärr så hann vi inte med La Digue denna gång. Vi hade tänkt att åka över dagen, men vi trivdes grymt bra på hotellet på Praslin. Med facit i hand så skulle man haft färre dagar på Mahe och lagt till ett par dagar även på La Digue. Tyvärr var det ju fullbokat på alla hotell, men hade man bokat lite tidigare så hade det nog funnits.

Totalt blev det 12 nätter på Seychellerna och när sista dagen kom så gick vårt plan väldigt sent på kvällen. Tyvärr så fungerade inte late check-out då vårt rum var bokat, men då hade hotellet en riktigt bra lösning med en lounge som vi kunde utnyttja. Där fanns en relax/lounge och flera duschrum av riktigt bra snitt. Egentligen kostade denna en del att utnyttja, men det verkade som hotellet bjöd oss på detta.

Vid 19.00 på lördagkvällen så kom vår chaufför och plockade upp oss för att åka till flygplatsen på Praslin. Vårt plan skulle gå 21.00 egentligen, men vi lyckades få en ombokning till 20.00-flighten istället, utan kostnad. Otroligt smidigt skött vid incheckningen. Denna gång blev den korta flighten till Mahe i mörker vilket var lite synd.

IMG_7378.jpg


Väl på Mahe så var det rätt mycket folk vid incheckningsområdet, som ligger utomhus under tak. Air India, Emirates och Turkish går med rätt korta mellanrum sen kväll. Väl genom säkerhetskontrollen så är airside rätt trångt och litet. Finns en lounge men eftersom vi flög ekonomi denna sträcka så blev det inget besök. Vi hade dessutom bara en knapp timme så det var inte värt att köpa sig in heller. Finns recensioner av loungen här på forumet för den som är intresserad.

SEZ-IST A330-200

Precis innan vi skall boarda så ropar de upp min frus namn. Hon går då fram till gate-personalen och får sitt boardingkort utbytt till ett i C. Inga ledsna miner där inte. Så jag och killarna får gå till höger igen. Tydligen så var detta plan överbokat och som jag förstod de hade de en skara människor som stod på stand-by. Denna skara hamnade bakom vår rad och det var ingen rolig historia. Det kändes som att det var antigen nån typ av gästarbetare eller dyl som skulle utvisas/skickas hem. De hade restriktioner och nån som hade koll på dem. De fick absolut inte dricka alkohol trots ganska stort intresse från deras sida. Personalen var dessutom väldigt korta mot dem. Fick även in ett par skitiga fötter mellan sätena. Bättre flygningar har man gjort kan man konstatera i efterhand.

Min fru rapporterar i alla fall från lite längre fram att hon hade det bra:

IMG_0798 2.jpg

IMG_0804 2.jpg


Nåväl, framme i Istanbul så hade vi även denna gång ett par timmar och vi styrde kosan mot den stora loungen igen. Denna gång så var det avsevärd skillnad. Lugn och skönt, och så fungerade wi-fi denna gång. Det passerade två timmar med enkelhet.

IST-FRA A330-300

Till Frankfurt hade jag glömt bort att det var nya kabinen i Business, vilket blev en trevlig överraskning. Jag var löjligt trött efter ytterligare en nattflygning utan sömn. Så så fort vi lyft fällde jag ner till säng och bäddade ner mig. Sov nästan 3 timmar vilket var gudomligt skönt. Även om jag var svimfärdig så var stolen riktigt bra i sovläge. Hann aldrig äta något på denna flight.

IMG_7376.jpg


I Frankfurt så blev det riktigt stökigt. Vi hade 90 minuter till nästa flight men det blev ändå riktigt stressigt, givet avstånden mellan terminalerna och tiden i säkerhetskontrollerna.

FRA-ARN 737-800

Det blev SAS sista biten hem, jag och den äldre killen i Ekonomi. Skillnaden i stort var att vi fick betala för den riktigt goda chokladbollen.

IMG_7383.jpg


Summering

Helt underbar semester fick vi till och Seychellerna var verkligen en fullträff då denna familj älskar stränder. Det sköna med Seychellerna är att stränderna är så folktomma, det är verkligen lite turister jämfört med andra resmål. Detta gör att man trivs lite extra. Samma sak på restauranger, det är aldrig problem att bara droppa förbi.


Om man hyr hus som vi gjorde, så kan man tänka på att ta med ficklampor och powerchargers. Vi hade ett par strömavbrott och då är det fint att kunna få fram lite ljus. Tror dock inte att hotell har samma problem. Men sim-kort är också bra att ha oavsett om man bor på hotell eller inte.

Vi hade också stora problem att ta ut pengar. Hade med mig Mastercard och Amex. De flesta ATM:s tar bara Visa. Finns ett visst antal maskiner som tar MC och Amex. Det bästa är att hitta MCB-maskiner eller Barclays om man inte har VISA, som man tyvärr blivit tvingad till som svensk bankkund numera.

Vi är rätt vana sol-resenärer, men just Seychellerna var extremt solstarkt, så glöm inte att ta med minst 30 i solskyddsfaktor eller köp där. Jag tror nog att Seychellerna har de finaste stränderna jag någonsin besökt. Hawaii är en stark tvåa. Snorklingen är också fantastisk här. Maldiverna är också grymt, men är inte speciellt kul för familjer. Blir nog rätt tråkigt för barn.

Nu blir det spännande att planera inför nästa långresa. Dock helt oklart ännu vart det bär hän. Input mottages gladeligen. Stränder är viktigt ;-


Lägger med lite pepp-bilder för Seychellerna nedan ;-)

GPTempDownload 7.jpg
IMG_0598.jpg
IMG_3377 2.jpg
IMG_6315.jpgTack för mig!
 

Attachments

 • IMG_3505 2.jpg
  IMG_3505 2.jpg
  134,1 KB · Visningar: 249
 • IMG_3558.jpg
  IMG_3558.jpg
  192,2 KB · Visningar: 234
 • IMG_6021.jpg
  IMG_6021.jpg
  103,4 KB · Visningar: 231
 • IMG_6312.jpg
  IMG_6312.jpg
  118,8 KB · Visningar: 248
 • IMG_6729.jpg
  IMG_6729.jpg
  130 KB · Visningar: 253
 • IMG_6741.jpg
  IMG_6741.jpg
  96,4 KB · Visningar: 251
 • IMG_7050 2.jpg
  IMG_7050 2.jpg
  132,6 KB · Visningar: 256
 • IMG_7304.jpg
  IMG_7304.jpg
  100,2 KB · Visningar: 223
 • IMG_7346 2.jpg
  IMG_7346 2.jpg
  87,5 KB · Visningar: 254
 • IMG_7346.jpg
  IMG_7346.jpg
  87,5 KB · Visningar: 242
 • IMG_7352.jpg
  IMG_7352.jpg
  57,4 KB · Visningar: 224

Resenären

Medlem
Solnedgångarna på Seychellerna var något utav de vackraste man upplevt.
Tack för en trevlig och uppriktig rapport. Fina bilder och bra info, för en som aldrig varit på dessa öar.
Jag hade en gång en arbetskollega, här i Sverige, som var uppvuxen och jobbat på Seychellerna. Han tyckte att svenska dimmiga dagar med nollgradigt var härligt! "Solen fördärvar ögonen vid stranden" tyckte han...
 
Gjorde Seychellerna (med kombon Swiss/Turkish/Ethiopian i C för poäng) för ca 1 år sen och trots att jag redan då bestämt mig för att åka tillbaka igen så fick din välskrivna rapport mig att vilja återvända snabbare än kvickt.
 

hendberg

Medlem
Tack för en trevlig och uppriktig rapport. Fina bilder och bra info, för en som aldrig varit på dessa öar.
Jag hade en gång en arbetskollega, här i Sverige, som var uppvuxen och jobbat på Seychellerna. Han tyckte att svenska dimmiga dagar med nollgradigt var härligt! "Solen fördärvar ögonen vid stranden" tyckte han...
Vi är alla olika, men jag tycker nog han är ute och cyklar ;-)
 
Toppen