Ska man hoppas är det nog bättre att hoppas på att så många befintliga Star Alliance-bolag som möjligt stannar kvar på ARN, även om de inte längre kommer att ha anslutningar med SAS.

Jag sticker ut hakan rejält och gör några gissningar angående tillkommande SkyTeam-bolag till "SAS-land" under kommande 1-2 åren, sådana där gissningar som man garanterat får äta upp när de slår helt fel:

- Det är mest sannolikt att Korean Air öppnar en linje från ICN, men då blir det förmodligen till Köpenhamn, för att komma på lite längre avstånd från Finnair (som flyger HEL-ICN) och möjligen för att kunna samordna sig med SAS fraktverksamhet. En ICN-linje tror jag skulle bygga till del på frakt.
- Näst mest sannolikt tror jag är att Delta öppnar en linje till, endera JFK-OSL eller en ytterligare linje till CPH från någon av sina hubbar (ATL, DTW eller BOS).
- Därefter i sannolikhet rankar jag China Eastern, och de skulle
möjligen kunna starta en linje från Shanghai till ARN för att slippa konkurrera direkt med SAS på CPH-PVG.
- China Airlines tror jag är mindre sannolikt, men inte alldeles omöjligt. Om EVA Air inte såg någon anledning att flyga till Star Alliance-partnern SAS hubbar, så kanske inte heller China Airlines gör det?
- En annan högoddsare, med ungefär samma sannolikhet som China Airlines, skulle kunna vara Vietnam Airlines.
Men jag har haft fel förr och kommer förmodligen att ha fel igen.
Det kommer att dröja länge innan västbolag flyger över Ryssland igen, inte omöjligt att det kommer att ta decennier. För länge sedan hade SAS kanske kunnat välja att använda ARN som long haul-hubb mot Asien och för all del OSL som long haul-hubb mot Nordamerika (eftersom OSL är närmare nordöstra USA än CPH när man tar hänsyn till storcirkel-avståndet). Men nu har SAS bara kvar Danmark som statlig delägare och Finnair är sedan länge väletablerat på Asien, så det kommer fortsatt att vara CPH som är SAS long haul-hubb. Frågan är väl mest om ARN och OSL får behålla enstaka SAS-long haul-direktlinjer, eller inga alls. Å ena sidan vill danskarna ha så mycket som möjligt till CPH, men å andra sidan bygger SAS affärsmodell på att även Norge och Sverige är rimligt lojala hemmamarknader, så det finns en risk med att centralisera för mycket till CPH, om det sker till priset av tappade marknadsandelar.