Har ätit på noma ungefär 20 gånger och pratat en hel del med Rene. Deras "stängning" har väldigt lite med fine dining att göra eftersom noma har aldrig haft mycket med fine dining att göra.
Noma är en ganska unik restaurang som länge haft fokus på forskning och utveckling av gastronomi. Det är dyrt att bedriva forskning (fråga ett läkemedelsföretag). Nomas koncept kräver mycket personal att driva sin krog och det kräver ung personal som kan arbeta mycket.
Rene blir inte yngre, han har vuxit mycket som person och ledare, och det finns flera som har jobbat hos honom i flera år som orkar inte fortsätta jobba som de gör fram till pensionen. Noma projects är ett försök att förändra verksamheten till något hållbart. Ett ställe där personalen kan jobba typ 9-5 fram tills pensionen.
Noma som restaurang kommer att fortsätta att existera med inte på "heltid" och kanske inte i Danmark. Kanske något slags återkommande "pop up" på samma plats och säsong på årlig basis som morot till personalen och inspiration till framtida innovationer utan det förarbete som krävs för ett helt ny pop up
Jag önskar dem all lycka till och hoppas jag få vara med på sista servicen i Refshalevej (var bjuden till avslut på Strandgade men hade redan bokat en resa med familjen så jag kunde inte vara med).
Vill även tipsa de som har inte provat om Barr som är i noma familjen på gamla adressen på Strandvej. Lau som är restaurangchef jobbade länge på noma innan han fick leda Barr. En proffs ut i fingerspetsarna. Fantastiskt miljö och otroligt urval av öl, dansk och belgisk. Och mycket som påminner om nomas gamla fokus på det nordiska (fast en helt annan typ av mat).
Noma är en ganska unik restaurang som länge haft fokus på forskning och utveckling av gastronomi. Det är dyrt att bedriva forskning (fråga ett läkemedelsföretag). Nomas koncept kräver mycket personal att driva sin krog och det kräver ung personal som kan arbeta mycket.
Rene blir inte yngre, han har vuxit mycket som person och ledare, och det finns flera som har jobbat hos honom i flera år som orkar inte fortsätta jobba som de gör fram till pensionen. Noma projects är ett försök att förändra verksamheten till något hållbart. Ett ställe där personalen kan jobba typ 9-5 fram tills pensionen.
Noma som restaurang kommer att fortsätta att existera med inte på "heltid" och kanske inte i Danmark. Kanske något slags återkommande "pop up" på samma plats och säsong på årlig basis som morot till personalen och inspiration till framtida innovationer utan det förarbete som krävs för ett helt ny pop up
Jag önskar dem all lycka till och hoppas jag få vara med på sista servicen i Refshalevej (var bjuden till avslut på Strandgade men hade redan bokat en resa med familjen så jag kunde inte vara med).
Vill även tipsa de som har inte provat om Barr som är i noma familjen på gamla adressen på Strandvej. Lau som är restaurangchef jobbade länge på noma innan han fick leda Barr. En proffs ut i fingerspetsarna. Fantastiskt miljö och otroligt urval av öl, dansk och belgisk. Och mycket som påminner om nomas gamla fokus på det nordiska (fast en helt annan typ av mat).