Senaste nytt

SAS aktier

Banken ser en stor sannolikhet för att SAS kommer att genomföra en stor nyemission, vilket kommer att pressa aktiekursen. Med dagens dagliga underskott ser de ett behov på ett kapitaltillskott i storleksordningen 10 miljarder kronor.

Sydbank ser också en möjlighet till att danska staten ökar sin ägarandel från nuvarande 15 procent.

Banken tror även att marknadsförhållandena kommer att vara svåra för SAS även efter en kapitalökning och coronapandemin, då affärsresemarknaden kan vara permanent skadad.


Finwire / Börsvärlden
 
Glad dag för SAS aktieägare upp över 8% idag på Stockholmsbörsen

867C0E52-CD23-45E1-A84E-FEE45715B9DE.png
 
Enligt DI

Nyheten att den tyska staten och Lufthansa är mycket nära ett räddningspaket för flygjätten lyfter en rad flygbolagsaktier på måndagen.

”Jag kan inte se några andra nyheter som motiverar dagens uppgång”, säger Jacob Pedersen, aktieanalyschef på Sydbank.


SAS väntas gå back upp emot 40 miljoner kronor per dag fram till juli - Sydbank (Finwire)
2020-05-25 15:04
Danska Sydbank justerar sina estimat för flygbolaget SAS som lider i sviterna av coronapandemin.

Enligt en ny analys bedömer banken att SAS kommer dras med en kapacitetsförlust på 80 procent i juli, som förbättras till minus 35 procent i oktober. Mot bakgrund av detta sänks estimaten och Sydbank ser framför sig att SAS går back cirka 35-40 miljoner kronor dagligen under dvalan fram till juli.

Under mars bedöms förlusten ha varit 100 miljoner kronor per dag för att minska till cirka 70 miljoner under april.

”Med hög osäkerhet kring engångskostnader och tidshorisonten är bara en sak säker, vi kommer inte träffa rätt med våra estimat - men underskottet i år blir stort och kräver en stor kapitalinjektion”, skriver Sydbank.

För en knapp vecka sedan sänkte Sydbank sin rekommendation på SAS från behåll till sälj.
 
Last edited:
Homer hann precis före mig om dagens uppgång.

DI hade även en artikel i lördagens tidning där de lägger fram argument för JA respektive NEJ till att Staten skall gå in och rädda SAS. Länk: Hur mycket är det värt att rädda SAS? (bakom betalvägg). Det finns en lista med punkter och jag citerar några:

För NEJ:
  • SAS är ett finansiellt slukhål.
    De senaste tjugo åren har SAS haft intäkter på 955 miljarder kronor, enligt Di:s beräkningar. Den samlade vinsten före skatt summerar till minus 3,6 miljarder kronor. Om vinster från försäljningar av olika tillgångar räknas bort blir förlusten 12 miljarder. År 2000 var det egna kapitalet 17,5 miljarder kronor, i slutet av 2019 var siffran 5,4 miljarder, trots att SAS under perioden tagit in över 15 miljarder från ägarna. De senaste fem senaste åren har dock SAS visat svarta siffror.
  • SAS har varit en usel affär för staten.
    Statens ägarandel är värd 485 Mkr. 2016 såldes en aktiepost för 214 Mkr. Summan, cirka 700 Mkr kan jämföras med att staten 2009 och 2010 sköt till totalt 2,4 miljarder kronor i två nyemissioner. I början av år 2000 var statens post värd knappt 3 miljarder kronor. Med avdrag för emissioner men inklusive utdelningar är posten nu värd minus 1,3 miljarder, en nedgång på 4,3 miljarder. Om aktierna sålts och placerats i en indexfond på Stockholmsbörsen hade värdet i dag varit 10,7 miljarder kronor, en uppgång med 7,7 miljarder.
  • SAS klarar sig ändå inte i nuvarande form.
    Flygbranschen har förändrats i grunden av corona-krisen. Det kommer kosta enorma belopp för SAS att ställa om till en ny verklighet och 10 miljarder kanske inte räcker. Det finns risk för att skattebetalarna kastar goda pengar efter dåliga.
För JA:
  • SAS är viktigt för näringslivet.
    Detta skäl till varför skattebetalarna måste rädda SAS har framförts av bland andra Investors ordförande Jacob Wallenberg. Wallenbergstiftelserna, som äger 6,5 procent i SAS, har ännu inte lovat att skjuta till några nya pengar.
  • Andra stater stöttar sina bolag.
    Italien går in med 30 miljarder i Alitalia. Lufthansa förhandlar om ett räddningspaket och i USA har flygbolagen fått hjälp av Washington. Tillåts SAS gå i konkurs missgynnas svenskt näringsliv jämfört med konkurrentländer och Kina kan utnyttja läget för att hoppa in som ägare.
  • Staten har ett ägaransvar.
    Som största ägare kan staten inte bara sjappa när det blir dåliga tider. Dessutom beror kollapsen för SAS intäkter till stor del på att utrikesdepartementet avråder från resor.
Ovanstående är DI-skribentens argument/åsikter och inte mina.
 
Pressrelease från SAS

KRAFTIGT NEGATIVT RESULTAT TILL FÖLJD AV COVID-19 - SAS


En minskning av arbetsstyrkan med upp till 5 000 tjänster i kombination med att samtliga funktioner inom administrationen kommer att prövas.

Produktivitetsförbättringar på 15-25 % kommer krävas i alla kollektivavtal för att anpassa sig till förändrade marknadsvillkor och säsongsvariationer.

Att vi fortsätter de strikta rutiner för kostnadskontroll som införts under krisen, som omförhandlade avtal med leverantörer, minskade utgifter på marknadsföring, produkt- och IT-utveckling, samt andra projekt.

Vidare planerar vi att anpassa storleken på flottan, genom att skjuta upp och anpassa framtida leveranser av flygplan från Airbus och leasegivare, till dess att efterfrågan återvänder.


Rapporten i sin helhet
https://www.sasgroup.net/files/mfn/Main/290/3121115/1254813.pdf
 
Toppen