rsimon
Medlem
Korsika, 21–28 oktober.
Jag gör en liten resumé om ett resmål som det inte finns så mycket om i detta forum. Hoppas den kan inspirera någon till att göra ett besök på ”Skönhetens ö”. Alla bilder läggs in som tumnaglar o är klickbara.
Morens huvud, symbolen för Korsika.
I början av juni när sommarsemestern var godkänd av chefen och planerna för konsertresor också lyste grönt fanns faktiskt en veckas semester kvar i banken. Vad göra, jo lite solljus och D-vitamintankning i medelhavsmiljö vore lämpligt under hösten. Målet med resan skulle vara ren avkoppling, vackra vyer samt god mat o dryck.
Jag var på Korsika 2014 och gillade det då. Vad bättre kunde nu vara att det fanns awardresor i Business med Lufthansa sista veckan i oktober (deras sista flighter dit för säsongen). Sommartid går direktflyg från Sverige.
Ankomst till Bastia.
Rutten blev Stockholm - München - Bastia och samma rutt tillbaka. Jag gjorde en rundtur på ön vid det första besöket så jag visste ungefär vad som väntade och vad jag gillade bäst. Efter att ha letat bekväma hotell med någorlunda standard, krav på havsutsikt och balkong samt gärna fri parkering föll valet på att residera en vecka på Radisson Blu Ajaccio Bay utanför Porticcio på öns sydvästkust 2 mil utanför huvudstaden Ajaccio. Jag hade bokat ett premiumrum som jag var nöjd med, fräscht och helt privat med frostat glas mellan balkongerna.
Jag hyrde en liten bil billigt på ön via Hertz, fick en Fiat 500 elbil som fungerar bra om man är en eller max två personer. Ingen uppgradering men lika bra det, små bilar på slingriga och smala vägar är rätt bra.
Klein aber fein.
Utsikten från balkongen tröttnade jag inte på. Havet var ganska vilt o strömt pga höstvindarna så det blev inget bad. Men tro mig, vackra stränder finns nästan överallt.
Vackra vyer från balkongen.
Tittade i Guide Michelin efter några rekommendationer. Det finns inga stjärnor på ön men väl annat. Blev besök på Auberge de Prunelli och A Nepita. Förrätterna var bäst på båda ställena. På den förstnämnda krogen var höjdpunkten något så enkelt som friterad zucchini och zucchiniblommor med pikant tomatsås. På den andra krogen blev det en riktigt god hummerfylld ravioli med gräddig hummerbisque. Så rika smaker! En dag hade hotellet en väldigt rik buffé med skaldjur, sallader, charkuteri, grill med kött och fisk. För 59 pengar var det ett kap.
Auberge de Prunelli.
A Nepita.
Buffé på hotellet.
Perfekt om man är skaldjursälskare som jag.
De lokala vinerna är enkla men goda. Jag drack blandat vitt och rosé. De karaktäriseras av fruktighet och är lättklunkade. Rosévinet är oftast lika blekt som de populära kusinerna från Provence men billigare och minst lika bra även om det är lokala druvor på ön.
Förutom Ajaccio (Napoleons födelsestad) och Bastia som är hamnstäder med många butiker och sevärdheter finns väldigt mycket natur att njuta av. Korsar man ön mellan dessa städer oavsett det är med tåg eller bil så är det hisnande vyer och panoraman stora delar av turen. Från öst till väst börjar man på vägar genom dalgångar med lätt skog och bergig stäppnatur. Halvvägs tar stora skogar vid. Serpentinvägar och höjdskillnader som känns i öronen vid körning.
Runt om på ön har frihetsfronten FNLC gjort sig påminda med olika budskap.
Franska namn på orter klottras över.
Pang-pang, skotthål!
Summa summarum en väldigt skön vecka med tankning av energi. Pga att det var sista rycket på turistsäsongen var det heller inga köer vare sig på flygplatsen, vid hyrbilen eller på hotellet. Vädret var mest bra, soligt eller halvklart men ganska frisk vind. En dag regnade det hela dagen. Temperaturen dagtid var som kallast 20 grader och som varmast 27 grader men mest var det 22–23.
Avslutar med lite blandade bilder.
Mineralvattenkällan Saint Georges på nästan 1 700 meters höjd.
Riktigt gott!
Justitiepalatset i Ajaccio. Jag jobbar i rättsväsendet så dessa byggnader är alltid intressanta. Polis, häkte, domstol m.m.
Ajaccio.
Vy mot citadellet o gamla staden från en av stadsstränderna i Ajaccio.
Au revoir!
Tack för att du läste ända hit, en resa rekommenderas!
Jag gör en liten resumé om ett resmål som det inte finns så mycket om i detta forum. Hoppas den kan inspirera någon till att göra ett besök på ”Skönhetens ö”. Alla bilder läggs in som tumnaglar o är klickbara.
Morens huvud, symbolen för Korsika.
I början av juni när sommarsemestern var godkänd av chefen och planerna för konsertresor också lyste grönt fanns faktiskt en veckas semester kvar i banken. Vad göra, jo lite solljus och D-vitamintankning i medelhavsmiljö vore lämpligt under hösten. Målet med resan skulle vara ren avkoppling, vackra vyer samt god mat o dryck.
Jag var på Korsika 2014 och gillade det då. Vad bättre kunde nu vara att det fanns awardresor i Business med Lufthansa sista veckan i oktober (deras sista flighter dit för säsongen). Sommartid går direktflyg från Sverige.
Ankomst till Bastia.
Rutten blev Stockholm - München - Bastia och samma rutt tillbaka. Jag gjorde en rundtur på ön vid det första besöket så jag visste ungefär vad som väntade och vad jag gillade bäst. Efter att ha letat bekväma hotell med någorlunda standard, krav på havsutsikt och balkong samt gärna fri parkering föll valet på att residera en vecka på Radisson Blu Ajaccio Bay utanför Porticcio på öns sydvästkust 2 mil utanför huvudstaden Ajaccio. Jag hade bokat ett premiumrum som jag var nöjd med, fräscht och helt privat med frostat glas mellan balkongerna.
Jag hyrde en liten bil billigt på ön via Hertz, fick en Fiat 500 elbil som fungerar bra om man är en eller max två personer. Ingen uppgradering men lika bra det, små bilar på slingriga och smala vägar är rätt bra.
Klein aber fein.
Utsikten från balkongen tröttnade jag inte på. Havet var ganska vilt o strömt pga höstvindarna så det blev inget bad. Men tro mig, vackra stränder finns nästan överallt.
Vackra vyer från balkongen.
Tittade i Guide Michelin efter några rekommendationer. Det finns inga stjärnor på ön men väl annat. Blev besök på Auberge de Prunelli och A Nepita. Förrätterna var bäst på båda ställena. På den förstnämnda krogen var höjdpunkten något så enkelt som friterad zucchini och zucchiniblommor med pikant tomatsås. På den andra krogen blev det en riktigt god hummerfylld ravioli med gräddig hummerbisque. Så rika smaker! En dag hade hotellet en väldigt rik buffé med skaldjur, sallader, charkuteri, grill med kött och fisk. För 59 pengar var det ett kap.
Auberge de Prunelli.
A Nepita.
Buffé på hotellet.
Perfekt om man är skaldjursälskare som jag.
De lokala vinerna är enkla men goda. Jag drack blandat vitt och rosé. De karaktäriseras av fruktighet och är lättklunkade. Rosévinet är oftast lika blekt som de populära kusinerna från Provence men billigare och minst lika bra även om det är lokala druvor på ön.
Förutom Ajaccio (Napoleons födelsestad) och Bastia som är hamnstäder med många butiker och sevärdheter finns väldigt mycket natur att njuta av. Korsar man ön mellan dessa städer oavsett det är med tåg eller bil så är det hisnande vyer och panoraman stora delar av turen. Från öst till väst börjar man på vägar genom dalgångar med lätt skog och bergig stäppnatur. Halvvägs tar stora skogar vid. Serpentinvägar och höjdskillnader som känns i öronen vid körning.
Runt om på ön har frihetsfronten FNLC gjort sig påminda med olika budskap.
Franska namn på orter klottras över.
Pang-pang, skotthål!
Summa summarum en väldigt skön vecka med tankning av energi. Pga att det var sista rycket på turistsäsongen var det heller inga köer vare sig på flygplatsen, vid hyrbilen eller på hotellet. Vädret var mest bra, soligt eller halvklart men ganska frisk vind. En dag regnade det hela dagen. Temperaturen dagtid var som kallast 20 grader och som varmast 27 grader men mest var det 22–23.
Avslutar med lite blandade bilder.
Mineralvattenkällan Saint Georges på nästan 1 700 meters höjd.
Riktigt gott!
Justitiepalatset i Ajaccio. Jag jobbar i rättsväsendet så dessa byggnader är alltid intressanta. Polis, häkte, domstol m.m.
Ajaccio.
Vy mot citadellet o gamla staden från en av stadsstränderna i Ajaccio.
Au revoir!
Tack för att du läste ända hit, en resa rekommenderas!
Last edited: