Senaste nytt

Otjänligt kranvatten. Hur gör ni?

Det är ganska avgörande vilket område vi talar om här. Att man brukar dricka vattnet ”utomlands” säger inte mycket. En bekant fick för många år sedan hepatit A av dricksvattnet i Riga.
Såklart är det så, jag var otydlig, TS skrev Bali och det var framförallt det jag syftade på. Vi har de senaste 7 åren kuskat runt i Asien med små barn (från ettårsåldern) i runt 9 månader sammanlagt. Bland annat har vi varit på Bali drygt 2 månader, då bott på allt från lyxhotell till avskilt uppe vid norra Bali. Som sagt så dricker vi såklart aldrig kranvatten. Däremot så har vi aldrig undvikit is, de allra flesta lokalbor vill ju gärna också undvika att bli dåliga så följer man bara strömmen av lokalbor så brukar det ordna sig. Vi hade inte kunnat undvika is eftersom barnen drack minst en vattenmelonjuice om dagen, och till den måste man ju ha is. Jag kan ibland noja när det gäller sallad, men det är oftast EFTER jag har ätit upp den och insett att jag har ätit sallad...

Jag vet inte om det är särskilda turistrestauranger eller vem det är som fuskar med isen, men som sagt, även lokalbor vill ju vara friska. Har under dessa nio månader råkat ut för rota-virus en gång (så procentuellt betydligt färre gånger än motsvarande dagisvistelse...) och antagligen salmonella en gång.
 
Det finns vattenpumpar/dispensrar som skruvas på vattenflaskan så är det lättare för de små barnen att ”hälla” upp vatten. Smidigt med en dunk eller större flaska.
 
Är du osäker så använd vatten på flaska. Det är inte bara bakterier man kan råka ut för utan även parasiter förekommer i kranvattnet i en del länder. Jag skulle inte vara allt för orolig om du följer de allmänna råden i tråden. Ser fram mig en rapport från resan. ;)
 
Toppen