Lax är definitivt mer "normalt" än lamm för en svensk.
Enligt vilken auktoritet då? Jordbruksverket samlar inte statistik på hur mycket lax svenskar äter, men markant mer än de 1,5kg lammkött per person och år folk trycker i sig ser jag inte att det kan vara med tanke på att totalkonsumtionen av fisk i landet ligger runt 5kg/år och capita Om man nu ska vara krass torde det vara minst lika "skumt" med viltkött, skaldjur, kalkon och anka på menyn, som alla är sådant svenskar konsumerar i jämförbar mängd vis-a-vis lammkött.
Och då har jag inte heller dragit upp det faktum att laxen nästan uteslutande serveras som en del av menyn där det inte finns några alternativ (kanapén alt förrätten) till skillnad från när lamm finns med som en av flera huvudrätter att välja mellan.
Nu har jag inga starka känslor rörande endera lax eller lamm, men att karakterisera det ena som objektivt osvenskt jämfört med det andra ser jag få bra argument för.