Senaste nytt

Lufthansa First ut, ANA och SAS Business hem

Tack för en trevlig rapport med fina bilder. Jag trodde inte att tyskarna gjorde chardonnay viner. Skulle aldrig våga beställa någon sådan men får ändra mej efter din recension. Noterar vodka till caviaren, ett måste.

Trevligt att läsa om att SAS forfarande upplevs som riktigt bra i business på långlinjerna. Hoppas det kommer att förbli så lång tid framöver. Själv håller jag helt med om detta.
 
Tack för en bra rapport, både välskriven och med fina bilder!

Extra kul att er resa gick till Japan, mitt absoluta favoritresmål.
 
Trevlig rapport! Japan är kvar att bocka av för undertecknad, men inspirationen från denna rapport gör att man börjar fundera när man ska få in det i planerna, mycket trevligt och välskrivet med mycket bilder!
 
Lite bilder från Japan

Visa bifogad bild 103094
Shinjuku

Visa bifogad bild 103095
Lunch på Tsukijis fiskmarknad

Läste om detta stället här på BC har det var helt klart värt ett besök
Visa bifogad bild 103096

Visa bifogad bild 103098 Visa bifogad bild 103099 Visa bifogad bild 103100

Hakone
Visa bifogad bild 103101

Visa bifogad bild 103102
Ryokan med privat onsen i Hakone

Kyoto
Visa bifogad bild 103103

Visa bifogad bild 103104

Köpte några knivar från denna erfarne herre
Visa bifogad bild 103105

Visa bifogad bild 103106


Visa bifogad bild 103107
Kyoto by night

Blev även en dagsutflykt till Hiroshima. Väldigt smidigt att ta sig dit med Shinkansen.

Visa bifogad bild 103108

Visa bifogad bild 103109
Hiroshima Peace Memorial och Hypocenter

Så var det till slut dags att bege sig hemåt igen. Sista natten spenderades på Royal Park Hotel Haneda. Ganska standard flygplatshotell. Gick upp vid 6-tiden, planet skulle gå tre timmar senare. Check-in och säkerhetskontrollen gick snabbt och vi styrde mot ANA Business Lounge för att få lite i magen. Frukosten på hotellet var inte direkt någon höjdare.

Visa bifogad bild 103110
ANA Business check in

Visa bifogad bild 103114
I loungen blev det lite sallad och sandwich. Till detta ett glas cava.

Efter en stund var det dags att gå ombord på ANAs B777-300ER som skulle ta oss till Peking på dryga tre timmar. Jag hade valt mittplatserna i den tredje och sista business class-kabinen. Långt ifrån planets 68+8 business-säten var upptagna denna morgon. De 8 extra är first-sätena som på kortare flighter används som business class. Intycket av kabinen var att den var smutsig och framför allt sliten.

Visa bifogad bild 103118

Visa bifogad bild 103119


Väl uppe i luften påbörjades serveringen med snacks och valfri dryck, valet föll på ett glas Champagne Duval-Leroy Brut Réserve som var ett trevligt finbubbel.


Visa bifogad bild 103115
Champagne och snacks (i plasskål)

En tidig lunch serverades en dryg timme in i flygningen och som till förrätt bestod av rökt tonfisk och rökt anka, till huvudrätt kycklinglår med paprikasås och till efterrätt någon form av ananastillrättning. Till detta blev det ett glas spansk chardonnay. Helt OK mat förutom efterrätten.

Visa bifogad bild 103116
Lunch

Makens glutenfria lunch bestod av lax, tätt följt av citruskyckling med ris som kröntes med lite frukt. Kanske inte det sämsta men fick höra att det var typisk allergimat som lika gärna kunde serverats i ekonomiklass.

Visa bifogad bild 103117
Glutenfri lunch

Peking var ju inte direkt en upplevelse utan istället en liten show av byråkrati, stämplar och läsa av fingeravtryck. Till slut hamnade vi i Air China Lounge i väntan på vårt plan som skulle lyfta två timmar senare. Loungen är väl inte heller så mycket att berätta om, blev ett glas vin och lite snacks i väntan på flighten hem till Skandinavien.

Visa bifogad bild 103120
Air China Lounge

Visa bifogad bild 103121

När det väl blev dags gick vi med raska steg till gaten och där stod OY-KBA (Adalstein Viking). En Airbus A340-300, en riktig skönhet som flög för första gången i november 2001 men tack vare lite nytt spackel på utsidan och ny interiör gav en modern och fräsch känsla.

Visa bifogad bild 103122
Adalstein Viking

Ombord välkomnades vi med ett stort leende av kabinpersonalen och inom kort hade vi varsitt glas champagne i handen. Kaptenen rev av ett välkomsttal på först danska sedan engelska och till slut tyska. Verkade som att alla ombord var taggade på att jobba igen, detta var tredje dagen efter att pilotstrejken avslutats.

Visa bifogad bild 103123
Välkomstbubbel

En kort stund efter start påbörjades serveringen. Först bjöds det på en drink och jag valde Pink Gin som smakade mycket bra. Detta tillsammans med lite nötter och ett glas vatten.

Personalen var väldigt engagerade och hade bra energi. De stannade gärna till hos passagerarna och pratade lite, man kunde tydligt märka att de hade roligt och trivdes på jobbet.


Visa bifogad bild 103124
GT och nötter

Ungefär 90 minuter efter start påbörjades middagsserveringen. Till förrätt blev det prosciutto med mozzarella och kronärtskocka tillsammans med bröd och sallad. Det hela sköljdes ner med ett glas Heidsieck Rose Champagne. Även detta bubbel var en trevligt bekantskap. Maten smakade bra men inte mer än så, det jag mest kommer att minnas var det mörka brödet. Efter ett par veckor i Asien var det riktigt välkommet med en dansk rågsula.

Huvudrätten bestod av oxrullad med potatismos och rödvinsås. Smakade överraskande bra. Precis som på utresan blev det ost och dessertvin till efterrätt.

Visa bifogad bild 103125

Visa bifogad bild 103126

Visa bifogad bild 103127


Visa bifogad bild 103130
Lite kaffe och glass fick avsluta det hela.

Makens glutenfria mat bestod av lax och sallad till förrätt och någon form av fisk- och rishistoria till huvudrätt. Återigen typsik allergimat. Omdömet om maten var att vinet var det bästa på brickan.
Visa bifogad bild 103129

Valde efter någon timme att utforska den lilla self-service baren där bak på barbord sida. Hittade Mikkeller Northern Trails #3 IPA. Fastnade verkligen för denna öl och det blev ett par till innan landningen i Köpenhamn.

Visa bifogad bild 103133

Visa bifogad bild 103131

Flighten fortgick utan större händelser. Blev som sagt lite öl samt filmtittande. Måste dock gnälla på att utbudet av filmer och serier var lite för litet jämfört med andra flygbolag.

Ca två timmar innan landning var det dags för nästa servering. Sallad med kyckling till förrätt och till torsk med béchamelsås och grönsaker. Inte den till utseendet mest aptitliga rätten jag har ätit men smakerna fanns där.

Visa bifogad bild 103134

Visa bifogad bild 103135

Landade nöjd och belåten på Kastrup en halvtimma före utsatt tid. Kan inte säga annat än att jag var positivt överraskad av SAS Business. Bra mat och service, kanske inte de bästa vinerna förutom bubblet. Överlag en väldigt trevlig upplevelse.
Tack för en väldigt detaljerad och välskriven rapport. Kul! Hoppas få uppleva Lufthansa First i år :D
 
Toppen