Senaste nytt

Lägesbild i Europa (Covid-19)

fly4fun

Medlem
Det är masktvång i Polen i kollektivtrafiken, butiker, shoppingcenter, bio och liknande. Då Polen under många veckor haft Europas lägast smittspridning har många polacker ignorerat dessa regler och myndigheterna har inte reagerat. Men nu börjar siffrorna öka väldigt snabbt och polisen har fått stränga order att bötfälla folk utan munskydd, framförallt i dom länen där smittspridningen är extrem (lägre vaccinationstal).
 

Lonelyflyer

Medlem
Lägesrapport från Nice, Frankrike

Mask-krav i butiker och inomhus, det efterföljs väldigt bra.

Visade covidbevis vid incheckning i Sverige men inget sånt efterfrågas på plats i Nice.
Ingen kontroll vid landning eller nån annanstans.

efter två nätter inser man att det diffar mkt från ställe till ställe. Var på fotboll idag och där var det covidbevis men ingen mask inne på arenan.
Har fått visa covidbevis på två pubar men vi har varit på typ åtta andra som inte ville se.
 

LarsCph

Medlem
Jeg har været med familien i London på höstlov hele ugen, vi flyver hjem i morgen. Det har været en super tur og generelt ingen restriktioner udover day-2 testen som er obligatorisk. I underground er der mange som anvender masker, men det er problemfrit hvis man ikke gør det. I butikker, restauranter, shopping, markeder er alt som før Covid, måske 10-15% med masker. På museer og attraktioner står det mange steder at masker er påkrævet, men i praksis er det frivilligt. På Borough marked i dag med masser af mennesker og liv.

Det er mange år siden jeg har været i London som turist - vi har haft en super uge herovre. Sammenlignet med Mallorca hvor jeg var for en måned siden er der markant mindre fokus på masker og afstand. Dejligt at være tilbage i London. Jeg ser også frem mod rejsen med BA i Club Europe hjem i morgen, turen herover sidste uge var med fuld servering i tre omgange (cocktails, varm mad, kaffe) og service kun med undtagelse af hot towels.

Vi bor i en super lejlighed som vi har lejet via AirBNB med terasse hele vejen rundt om og udsigt som på billedet. I går var Guy Fawkes night med fyrværkeri fra alle retninger.

250727074_10223508310509292_1504562348739946334_n.jpg
 
Hur ska man tänka gällande resa till Tyskland (Berlin) de kommande dagarna. Smittspridningen har ju som bekant ökat och det talas om att den fjärde vågen slår till med full kraft. Åka eller inte åka? (Fullvacinerad sen i augusti) I slutändan är det bara upp till en själv att bestämma förstås men hur hade ni resonerat? Resans primära syfte är att samla ihop poäng samtidigt som man får en dag i Berlin på köpet.
 

011430121

Medlem
@Anton Clausén Jag är ingen expert på området och det är som du skriver ”att det är upp till dig att bestämma”, jag kommer att resa till Berlin med en kompis som kommer att ha sin 5 åriga son med sig, pappan och jag är full vaccinerad, grabben och övriga i hans familjen blandannat en ettårig syster hade corona för ca 15 månader sedan.
Vi kommer att åka och följa de regler som finns.
Det vi kommer att tänka på är bland annat att inte trängas i kollektivtrafiken under rusningstrafik hålla avstånd o.s.v. men i vissa situationer är detta svårt.

Beslutar du dig för att åka, hoppas jag att du får en trevlig resa och många välbehövliga poäng.
 
Last edited:

LarsCph

Medlem
@Anton Clausén jeg er heller ikke ekspert. Angående vores rejse til London har smitten i England jo også været stigende frem til cirka 20 oktober i hvad der lignede en lille bølge. Nu er den faldende igen. Vi har det sådan, at vi stærkt ønsker at rejse ud og opleve inklusive at give vores 10 årige datter oplevelser i forskellige steder i verden. Smitten kommer ikke til at forsvinde i nær fremtid (hvis nogensinde). Derfor vælger vi at rejse hvis det er muligt og så passe på os selv så godt det går. Der er naturligvis altid en risiko for at man bliver syg, men det har der altid været blot med andre sygdomme end Covid, og der findes mange andre sygdomme som heller ikke er særlig rare at få. Uden at være ekspert tror jeg bølger vil fortsætte og at planlægge rejser efter hvornår der ikke er en stigende trend hvor man rejser hen er vanskeligt. Derfor vælger vi at rejse hvis det er muligt i praksis at gøre det vi har planlagt at gøre. Så for eksempel hvis der for eksempel er krav on 10 dages karantæne eller generel lockdown ville vi udsætte rejsen. Men stigende smittetal på destinationen gør ikke at vi vælger at droppe rejsen. Vi har jo samme i Sverige som ser meget rødt ud på ECDC's kort.
 

Tomas E

Medlem
Vi har jo samme i Sverige som ser meget rødt ud på ECDC's kort.
Vilket är p.g.a. att testpositiviteten gått upp över 4%, medan de konstaterade smittotalen ligger kvar på en rätt måttlig nivå. Med en massa extra testning av icke smittade personer hade hela Sverige varit gult, men hade särskilt mycket varit vunnet på det?

Aktuell karta enbart över smittotalen:
2021w42_43_COVID19_EU_EEA_Subnational_14d_Attack_Rate_0.png


Och över testpositiviteten:
2021w43_COVID19_EU_EEA_National_Positivity_Rate_0.png


Vilket när man slår ihop det alltså ger den här bilden:
2021w43_COVID19_EU_EEA_Subnational_Combined_traffic_0.png
 

LarsCph

Medlem
Vilket är p.g.a. att testpositiviteten gått upp över 4%, medan de konstaterade smittotalen ligger kvar på en rätt måttlig nivå. Med en massa extra testning av icke smittade personer hade hela Sverige varit gult, men hade särskilt mycket varit vunnet på det?

Nej du har ret - og jeg er bestemt ikke tilhænger af at teste raske mennesker non-stop som det har været gjort i flere lande.
 

Fredde18

Medlem
Noterar efter vår tripp att det är "mandatory" med munskydd på Arlanda. 5% följer det. Det är också "mandatory" på Kastrup. 95% följer det där...

Resan gick till Kroatien, första gången (Arlanda-Kastrup-Zagreb) vi fick visa upp något form av coronarelaterat var vid pass-kontroll i Zagreb.
I landet gäller munskydd inomhus. Följs hyfsat men följden blir att man struntar i att hålla avstånd då munskydd på, enligt vissa verkar vara det samma som att vara vaccinerad. Landet har nyss kravlat över 50% fullvaccinerade. Vi spenderade mest tid på landsbygden så vi kände oss trygga där.

På hemresan var det inga kontroller utöver det normala.
 
Toppen