JochenS
Medlem
Diskret lyxkänsla på Shangri-La Far Eastern Plaza Hotel Taipei
Här kommer som tidigare utlovat en recension av Shangri-La Far Eastern i Taipei. Vi hade egentligen bokat in oss på Gran Hyatt, men när Shangri-La släppte 4-4-3 priser så blev det en svit där istället för ungefär samma pris. Och så har jag varit sugen på att prova Shangri-La länge.
Ankomst
Vi hade bokat transport från och till TPE med hotellet. Vi brukar använda Blacklane när vi vill vara säkra på att få bil med barnstol och inte känner till något lokalt företag. Här slog dock Shangri-La priset rejält, och det var avsevärt billigare att boka en MPV från hotellet. Direkt efter att vi fått bagaget hittade vi mannen i röda kavajen efter att vi gått igenom tullfiltret. Två minuter senare satt vi i bilen och bagaget lastades in. Resan till hotellet gick enkelt på kvällen och tog cirka 45 minuter. Bilen hade Wifi vilket jag alltid gillar när man inte har hunnit ordna ett lokalt simkort. Före ankomst varskor föraren hotellet och vi möts upp direkt vid bilen och förda till vårt rum där incheckningen sker. Här är det enda riktigt negativa på hela vistelsen. Damen som följer oss upp till rummet och sköter incheckningen ger överlag ett trött intryck och meddelar att vi inte kommer ha tillgång till loungen eftersom vi blivit uppgraderade till en svit. Jag påpekar att detta inte stämmer och ber henne notera att priset är normalpris fast med en natt fri enligt kampanjen, helt enligt hennes papper också. Men hon framhärdar att vi blivit uppgraderade. Jag tar upp bokningen i appen och får ett avmätt svar tillbaka att jag kanske har rätt och att vi nog visst har tillgång. Därmed släpper vi den saken och inga problem fanns senare när vi ville använda loungen. Jag kan bara inte förstå vad hon fick idén om uppgradering från, och lite tråkig attityd kan jag tycka.
Rummet hade vid ankomst preparerats med de tre välkomstgåvorna som jag som Jade medlem i Golden Cicle programmet (genom Amex platinum) önskat, vilka var fruktfat, kakor och mjöl samt öl (2 st Heineken). Dessutom fanns en burk med julkakor och en stor chokladkaka, och på sängen låg en julstrumpa med en påse choklad. Vilket var en trevlig överraskning på självaste julaftons kväll.
Juldekoration i lobbyn
Välkomstgåvor
Julkakor och choklad
Plaza svit
Renoverat 2015, och inred i klassiskt Shangri-La tema, kändes sviten fortfarande fräsch. Trots att vara inred i det så mörkt färger kändes rummet just och trevligt, tack vare de stora fönstren. Två stora tavlor med kinesiska motiv klädde väggarna. Sovrummet var stort nog att få plats med en spjälsäng i utan att det kändes trångt. Badrummet hade både dusch och toalett och var bra utrustat med vad man kan behöva när man är på resa. Toaletten var högteknologisk med knappar för öppning och stängning av lock, spolning, uppvärmd sists, och en massa annat som vi aldrig använde. Värt att notera var att spolknappen slutade fungera efter några dagar, men istället för att felanmälda körde vi på med den manuella diton på sidan av toalettstolen. Rummet hade en sittgrupp samt ett kombinerat matbord/skrivbord i glas, och vi hade fått in en barnstol också. En liten toalett fanns i anslutning till rummet, men här fick man själv lyfta på locket. På rummet fanns också en Nespressomaskin, vattenkokare, tekanna och några uppsättningar tallrikar och bestick. Poddar till kaffemaskinen fylldes på både vid städning och kvällsservice. Flera gånger per dag fylldes det också på med generöst med gratis vattenflaskor vilket uppskattades. Det vi kanske saknade var garderober. Endast en garderob fanns att tillgå och den hade relativt dåligt ytor att lägga in kläder på. En större garderob med flera hyllor hade jag förväntat mig. Nu fick vi leva lite i väskorna istället.
Jag hade hoppats på utsikt mot Taipei 101, men även om så inte var fallet var det häftig utsikt från 23 våningen med både stad och berg.
Utsikt från rummet
Blommor på rummet
Kombinerat mat- och skrivbord
Sovrum
Badrum med dusch och badkar (som ej syns här)
Laddsladdar återfanns alltid prydligt ihoprullade
Hotellet
Shangri-La Far Eastern Hotel ligger i Daan distriktet i Taipei och ska inte förväxlas med sitt systerhotell men samma namn i Tainan. Hotellet har gångavstånd till både röd och brun spårbunden kollektivtrafik. Nattmarknaden Linjiang är cirka 10 minuters promenad bort och vill man promenera till Taipei 101 tar det ungefär 30 minuter.
Hotellet har fem restauranger samt ”the Cake room” som serverar bakverk. Vi provade bara ”Café at Far Eastern” som är bufférestaurangen. Här serveras frukost, vilket vi inte provade eftersom det var alldeles för smidigt att äta den i Horizon loungen samt lunch- och kvällsbuffé. På Juldagen passade vi på att äta buffén som skulle ha lite jultemaå. Maten var som på en typisk asiatisk hotell buffé varken bättre eller sämre. Mycket jultema på dessertbordet och även på köttsektionen som hade kalkon och rödkål. En kvartett gick runt bland borden och sjöng julsånger. Vi försökte inte att beställa någon annan dryck än den läsk man själv kunde gå och hämta och vatten som serverades till bordet, men vi hittade heller ingen information om att något annat skulle finnas, vilket var lite tråkigt. Ankomstdagen behövde vi också lite mat sent på natten när Mini somnat och vi själva var alldeles för pigga. Beställde Hainankyckling från nattmenyn som var relativt omfattande. Den kom på 10 minuter med en svag knackning på dörren eftersom vi bett dem vara tysta med tanke på att Mini precis somnat. Kycklingen var helt ok, men inget utöver det vanliga. I övrigt åt vi våra måltider i Horizon loungen eller på byn.
Om man tar hissen upp till våning 39 kommer man till receptionen för poolen samt Qi Shiseido Salon and Spa. Spaet som ligger på våning 40 provade vi inte, men däremot tog jag med Mini på ett dopp i takpoolen på våning 41 medan Frun som var förkyld fotade utsikten. Poolen är uppvärmd men med ca 20 grader i luften och moln var vi näst intill ensamma där uppe. Det finns både en del att simma i samt ett bubbelbad. Det är snyggt gjort med fönster runt om så man verkligen kan njuta av utsikten. Hotellet har även ett gym på våning 6 som aldrig provades, förutom att vi duschade där sista dagen för transport till flygplatsen.
En lite rolig detalj är den stora mängd konst som finns runt om på hotellet och som man kan läsa om på sitt rum i en stor coffeetablebok.
Shangri-La Far Eastern Plaza Hotel Taipei
Mini tittar ut över Taipei från omklädningsrummet inför poolbad
Horizon club
Horizon club rum och sviter samt Golden Circle Diamond medlemskap ger tillträde till Horizin club lounge på 36e våningen, med utsikt mot Taipei 101. Här serveras frukost och kvällsmat (cocktail hours), samt småtilltugg under resten av dagen. Det är ju inte alltid som barn är välkomna i lounger men här var Mini välkommen. Det finns i andra forum (kanske även här) diskussioner om huruvida barn ska vara välkomna eller inte. Jag tycker att man som förälder har ett stort ansvar när man tar med sig barn att se till att man har förberett så det blir en lugn vistelse för alla. Vi körde med pixiböcker som vi läste i väntan på kvällsmaten, och en platta mot slutet av frukosten så det fanns något för Mini att göra. Sedan så känner man ju sitt barn och vi vet själva att Mini är enkel att ha med i sådana här sammanhang. Däremot blir diskussionen ofta lite skev om barn i lounger tycker jag. Det var oftast minst tre barnfamiljer i loungen denna vistelse, och inte en gång var det ett barn som störde. Däremot var det vid två tillfällen vuxna amerikaner (och här hänger riskerar jag naturligtvis att generalisera kring just amerikaner) som inte kunde bete sig. Jag är medveten om att bevisningen här blir minst sagt anekdotisk. Likväl finner jag det intressant hur vuxna män kan bete sig otrevligt mot personalen för att man får vänta på sitt bord som precis alla andra. Eller mannen som bröt mot den enda regel som stod skriven på varje bord och tittade på Youtube med fullt ljud och gjorde sura miner när personalen sa till honom. Det var störande, inte barnen!
Vi åt frukost här alla mornar. Även om hotellet i princip var fullt och det var viss kö för att få plats så var loungemiljön lugn (vilket jag gissade att frukost på Café at Far Eastern kanske inte skulle vara). Personalen var väldigt smidiga med att ordna bord, och erbjöd de tillfällen det kunde ta längre tid att ringa till rummet när bord blev ledigt. Frukosten bestod av en mindre buffé samt en à la carte man fick välja valfri rätt från. À la carten bestod av ett antal olika äggrätter samt wontonsoppa. Och på vardagar kompletterades dessa med en dagens special. Vi hann prova oss igenom ägg Benedict med lax, äggröra, äggröra med hummer, omelett och ”rib eye beef” med både stekt ägg och pocherat ägg. På dessa rätter stod man sig en bra bit in på dagen. Överlag saknade jag lite salt och stuns i maten. Hollandaisen var blek och hade behövt lite mer syra, däremot var köttbiten mycket bra när den fick sällskap av lite salt. Laxen till ägg Benedict varierade också från kallrökt lax (god) till någon annan variant på marinerad lax med en kraftigt röd färg (smakade inte så mycket alls). Mini var dock mycket nöjd med äggröran som hon slevade i sig en hel portion av flera morgnar. Latten jag beställde var på gränsen till drickbar men helt i linje med vad som brukar serveras på dylika hotell i Asien. Men sammanfattningsvis var frukostarna en trevlig upplevelse för hela familjen.
Kvällsmaten som serverades mellan 17:30-19:30 var väl tilltagen och räckte gott och väl att bli mätt på. De varma rätterna varierade från dag till dag och vi fick aldrig samma. En soppa som oftast var väldigt bra, och sedan någon form, av fisk och/eller kött. Bland annat fick vi lammkotletter, friterad fisk, kycklingspett och dim sum. Allt måste betraktas som bra för att komma från en sådan här buffé. Frukt, ost, kex, och en uppsättning mindre efterrätter, bland annat pannacotta och tiramisu, som varierades från dag till dag, serverades också. Vi lyckades aldrig få bord med utsikt mot Taipei 101. Dessa blev upptagna tidigt, däremot fick vi alltid bord när vi kom cirka 20 minuter före maten serverades, vis av erfarenhet från liknande arrangemang på andra hotell. Efter 20 minuters pixiboksläsande var maten redo och då var det också en rätt lång kö till loungen. Ur detta perspektiv var loungen väl liten kan man tycka. Men så var antagligen beläggningen extremt hög dessa dagar. Och även Golden Circle Diamond medlemmar har ju tillträde hit oberoende av bokat rum. Dryckesmässigt gick det att få till en helt ok fika. Tre sorters vitt vin och två sorters rött varav ingen stack ut och inte heller något jag lade på minnet. Men en rätt bra prosecco. Av det starkare drack jag bara ett glas Johnnie Walker Black Label, men det fanns gin, vodka m.m.
Utsikt från Horizon Club Lounge

Loungen

Frukost
Avfärd
Redan vid incheckning fick vi reda på att sen utcheckning inte skulle vara möjligt på grund av fullt hotell. Tyvärr sammanföll detta med den enda dagen med regn på hela vistelsen. Framåt 12 var vi färdigpackade och skickade ner bagaget, och satte sedan på Mini full regnklädsel och gav oss ut på byn för shopping. Något blöta var vi tillbaka till hotellet en timma före bokad transport till TPE, och fick direkt frågan om vi ville ta en dusch vid gymmet, vilket uppskattades. Här fick vi lite te och frukt också och jag och Frun turades om och duscha, medan Mini läste böcker och åt banan. Nere lagom till klockan 19 satte vi oss i bilen medan bagaget lastades för en händelselös transport till TPE.
Sammanfattningsvis
Vi gillade hotellet, och särskilt att vi kände oss så välkomna med barn. Men det jag kanske uppskattade mest hos Shangri-La Far Eastern var den alltid lika närvarande diskreta service som man knappt märkte att man fick. Det kändes hela tiden naturligt att någon ur personalen bara råkade vara där för att hålla upp en dörr eller hiss precis när man behövde.
Här kommer som tidigare utlovat en recension av Shangri-La Far Eastern i Taipei. Vi hade egentligen bokat in oss på Gran Hyatt, men när Shangri-La släppte 4-4-3 priser så blev det en svit där istället för ungefär samma pris. Och så har jag varit sugen på att prova Shangri-La länge.
Ankomst
Vi hade bokat transport från och till TPE med hotellet. Vi brukar använda Blacklane när vi vill vara säkra på att få bil med barnstol och inte känner till något lokalt företag. Här slog dock Shangri-La priset rejält, och det var avsevärt billigare att boka en MPV från hotellet. Direkt efter att vi fått bagaget hittade vi mannen i röda kavajen efter att vi gått igenom tullfiltret. Två minuter senare satt vi i bilen och bagaget lastades in. Resan till hotellet gick enkelt på kvällen och tog cirka 45 minuter. Bilen hade Wifi vilket jag alltid gillar när man inte har hunnit ordna ett lokalt simkort. Före ankomst varskor föraren hotellet och vi möts upp direkt vid bilen och förda till vårt rum där incheckningen sker. Här är det enda riktigt negativa på hela vistelsen. Damen som följer oss upp till rummet och sköter incheckningen ger överlag ett trött intryck och meddelar att vi inte kommer ha tillgång till loungen eftersom vi blivit uppgraderade till en svit. Jag påpekar att detta inte stämmer och ber henne notera att priset är normalpris fast med en natt fri enligt kampanjen, helt enligt hennes papper också. Men hon framhärdar att vi blivit uppgraderade. Jag tar upp bokningen i appen och får ett avmätt svar tillbaka att jag kanske har rätt och att vi nog visst har tillgång. Därmed släpper vi den saken och inga problem fanns senare när vi ville använda loungen. Jag kan bara inte förstå vad hon fick idén om uppgradering från, och lite tråkig attityd kan jag tycka.
Rummet hade vid ankomst preparerats med de tre välkomstgåvorna som jag som Jade medlem i Golden Cicle programmet (genom Amex platinum) önskat, vilka var fruktfat, kakor och mjöl samt öl (2 st Heineken). Dessutom fanns en burk med julkakor och en stor chokladkaka, och på sängen låg en julstrumpa med en påse choklad. Vilket var en trevlig överraskning på självaste julaftons kväll.
Juldekoration i lobbyn
Välkomstgåvor
Julkakor och choklad
Plaza svit
Renoverat 2015, och inred i klassiskt Shangri-La tema, kändes sviten fortfarande fräsch. Trots att vara inred i det så mörkt färger kändes rummet just och trevligt, tack vare de stora fönstren. Två stora tavlor med kinesiska motiv klädde väggarna. Sovrummet var stort nog att få plats med en spjälsäng i utan att det kändes trångt. Badrummet hade både dusch och toalett och var bra utrustat med vad man kan behöva när man är på resa. Toaletten var högteknologisk med knappar för öppning och stängning av lock, spolning, uppvärmd sists, och en massa annat som vi aldrig använde. Värt att notera var att spolknappen slutade fungera efter några dagar, men istället för att felanmälda körde vi på med den manuella diton på sidan av toalettstolen. Rummet hade en sittgrupp samt ett kombinerat matbord/skrivbord i glas, och vi hade fått in en barnstol också. En liten toalett fanns i anslutning till rummet, men här fick man själv lyfta på locket. På rummet fanns också en Nespressomaskin, vattenkokare, tekanna och några uppsättningar tallrikar och bestick. Poddar till kaffemaskinen fylldes på både vid städning och kvällsservice. Flera gånger per dag fylldes det också på med generöst med gratis vattenflaskor vilket uppskattades. Det vi kanske saknade var garderober. Endast en garderob fanns att tillgå och den hade relativt dåligt ytor att lägga in kläder på. En större garderob med flera hyllor hade jag förväntat mig. Nu fick vi leva lite i väskorna istället.
Jag hade hoppats på utsikt mot Taipei 101, men även om så inte var fallet var det häftig utsikt från 23 våningen med både stad och berg.
Utsikt från rummet
Blommor på rummet
Kombinerat mat- och skrivbord
Sovrum
Badrum med dusch och badkar (som ej syns här)
Laddsladdar återfanns alltid prydligt ihoprullade
Hotellet
Shangri-La Far Eastern Hotel ligger i Daan distriktet i Taipei och ska inte förväxlas med sitt systerhotell men samma namn i Tainan. Hotellet har gångavstånd till både röd och brun spårbunden kollektivtrafik. Nattmarknaden Linjiang är cirka 10 minuters promenad bort och vill man promenera till Taipei 101 tar det ungefär 30 minuter.
Hotellet har fem restauranger samt ”the Cake room” som serverar bakverk. Vi provade bara ”Café at Far Eastern” som är bufférestaurangen. Här serveras frukost, vilket vi inte provade eftersom det var alldeles för smidigt att äta den i Horizon loungen samt lunch- och kvällsbuffé. På Juldagen passade vi på att äta buffén som skulle ha lite jultemaå. Maten var som på en typisk asiatisk hotell buffé varken bättre eller sämre. Mycket jultema på dessertbordet och även på köttsektionen som hade kalkon och rödkål. En kvartett gick runt bland borden och sjöng julsånger. Vi försökte inte att beställa någon annan dryck än den läsk man själv kunde gå och hämta och vatten som serverades till bordet, men vi hittade heller ingen information om att något annat skulle finnas, vilket var lite tråkigt. Ankomstdagen behövde vi också lite mat sent på natten när Mini somnat och vi själva var alldeles för pigga. Beställde Hainankyckling från nattmenyn som var relativt omfattande. Den kom på 10 minuter med en svag knackning på dörren eftersom vi bett dem vara tysta med tanke på att Mini precis somnat. Kycklingen var helt ok, men inget utöver det vanliga. I övrigt åt vi våra måltider i Horizon loungen eller på byn.
Om man tar hissen upp till våning 39 kommer man till receptionen för poolen samt Qi Shiseido Salon and Spa. Spaet som ligger på våning 40 provade vi inte, men däremot tog jag med Mini på ett dopp i takpoolen på våning 41 medan Frun som var förkyld fotade utsikten. Poolen är uppvärmd men med ca 20 grader i luften och moln var vi näst intill ensamma där uppe. Det finns både en del att simma i samt ett bubbelbad. Det är snyggt gjort med fönster runt om så man verkligen kan njuta av utsikten. Hotellet har även ett gym på våning 6 som aldrig provades, förutom att vi duschade där sista dagen för transport till flygplatsen.
En lite rolig detalj är den stora mängd konst som finns runt om på hotellet och som man kan läsa om på sitt rum i en stor coffeetablebok.
Shangri-La Far Eastern Plaza Hotel Taipei
Mini tittar ut över Taipei från omklädningsrummet inför poolbad
Horizon club
Horizon club rum och sviter samt Golden Circle Diamond medlemskap ger tillträde till Horizin club lounge på 36e våningen, med utsikt mot Taipei 101. Här serveras frukost och kvällsmat (cocktail hours), samt småtilltugg under resten av dagen. Det är ju inte alltid som barn är välkomna i lounger men här var Mini välkommen. Det finns i andra forum (kanske även här) diskussioner om huruvida barn ska vara välkomna eller inte. Jag tycker att man som förälder har ett stort ansvar när man tar med sig barn att se till att man har förberett så det blir en lugn vistelse för alla. Vi körde med pixiböcker som vi läste i väntan på kvällsmaten, och en platta mot slutet av frukosten så det fanns något för Mini att göra. Sedan så känner man ju sitt barn och vi vet själva att Mini är enkel att ha med i sådana här sammanhang. Däremot blir diskussionen ofta lite skev om barn i lounger tycker jag. Det var oftast minst tre barnfamiljer i loungen denna vistelse, och inte en gång var det ett barn som störde. Däremot var det vid två tillfällen vuxna amerikaner (och här hänger riskerar jag naturligtvis att generalisera kring just amerikaner) som inte kunde bete sig. Jag är medveten om att bevisningen här blir minst sagt anekdotisk. Likväl finner jag det intressant hur vuxna män kan bete sig otrevligt mot personalen för att man får vänta på sitt bord som precis alla andra. Eller mannen som bröt mot den enda regel som stod skriven på varje bord och tittade på Youtube med fullt ljud och gjorde sura miner när personalen sa till honom. Det var störande, inte barnen!
Vi åt frukost här alla mornar. Även om hotellet i princip var fullt och det var viss kö för att få plats så var loungemiljön lugn (vilket jag gissade att frukost på Café at Far Eastern kanske inte skulle vara). Personalen var väldigt smidiga med att ordna bord, och erbjöd de tillfällen det kunde ta längre tid att ringa till rummet när bord blev ledigt. Frukosten bestod av en mindre buffé samt en à la carte man fick välja valfri rätt från. À la carten bestod av ett antal olika äggrätter samt wontonsoppa. Och på vardagar kompletterades dessa med en dagens special. Vi hann prova oss igenom ägg Benedict med lax, äggröra, äggröra med hummer, omelett och ”rib eye beef” med både stekt ägg och pocherat ägg. På dessa rätter stod man sig en bra bit in på dagen. Överlag saknade jag lite salt och stuns i maten. Hollandaisen var blek och hade behövt lite mer syra, däremot var köttbiten mycket bra när den fick sällskap av lite salt. Laxen till ägg Benedict varierade också från kallrökt lax (god) till någon annan variant på marinerad lax med en kraftigt röd färg (smakade inte så mycket alls). Mini var dock mycket nöjd med äggröran som hon slevade i sig en hel portion av flera morgnar. Latten jag beställde var på gränsen till drickbar men helt i linje med vad som brukar serveras på dylika hotell i Asien. Men sammanfattningsvis var frukostarna en trevlig upplevelse för hela familjen.
Kvällsmaten som serverades mellan 17:30-19:30 var väl tilltagen och räckte gott och väl att bli mätt på. De varma rätterna varierade från dag till dag och vi fick aldrig samma. En soppa som oftast var väldigt bra, och sedan någon form, av fisk och/eller kött. Bland annat fick vi lammkotletter, friterad fisk, kycklingspett och dim sum. Allt måste betraktas som bra för att komma från en sådan här buffé. Frukt, ost, kex, och en uppsättning mindre efterrätter, bland annat pannacotta och tiramisu, som varierades från dag till dag, serverades också. Vi lyckades aldrig få bord med utsikt mot Taipei 101. Dessa blev upptagna tidigt, däremot fick vi alltid bord när vi kom cirka 20 minuter före maten serverades, vis av erfarenhet från liknande arrangemang på andra hotell. Efter 20 minuters pixiboksläsande var maten redo och då var det också en rätt lång kö till loungen. Ur detta perspektiv var loungen väl liten kan man tycka. Men så var antagligen beläggningen extremt hög dessa dagar. Och även Golden Circle Diamond medlemmar har ju tillträde hit oberoende av bokat rum. Dryckesmässigt gick det att få till en helt ok fika. Tre sorters vitt vin och två sorters rött varav ingen stack ut och inte heller något jag lade på minnet. Men en rätt bra prosecco. Av det starkare drack jag bara ett glas Johnnie Walker Black Label, men det fanns gin, vodka m.m.
Utsikt från Horizon Club Lounge

Loungen

Frukost
Avfärd
Redan vid incheckning fick vi reda på att sen utcheckning inte skulle vara möjligt på grund av fullt hotell. Tyvärr sammanföll detta med den enda dagen med regn på hela vistelsen. Framåt 12 var vi färdigpackade och skickade ner bagaget, och satte sedan på Mini full regnklädsel och gav oss ut på byn för shopping. Något blöta var vi tillbaka till hotellet en timma före bokad transport till TPE, och fick direkt frågan om vi ville ta en dusch vid gymmet, vilket uppskattades. Här fick vi lite te och frukt också och jag och Frun turades om och duscha, medan Mini läste böcker och åt banan. Nere lagom till klockan 19 satte vi oss i bilen medan bagaget lastades för en händelselös transport till TPE.
Sammanfattningsvis
Vi gillade hotellet, och särskilt att vi kände oss så välkomna med barn. Men det jag kanske uppskattade mest hos Shangri-La Far Eastern var den alltid lika närvarande diskreta service som man knappt märkte att man fick. Det kändes hela tiden naturligt att någon ur personalen bara råkade vara där för att hålla upp en dörr eller hiss precis när man behövde.