Dukoral hjälper även mot "turistdiarre". Man har dock tagit bort det ur Fass då det inte är 100 vetenskapligt visat genom Fas studier utan det var något man noterade då det togs fram mot kolera men korsreaktiviteten finns.
Sprita men inte i tid och otid utan det räcker när du skall äta eller göra annat med händerna nära munnen. Själv kör jag med Virkon i en liten sprayflaska då EtOH baserade medel bara slår mot höljeförsedda bakterier. Sporbildare klarar sig.
Virkon tar både det och de flesta virus (picornavirus är undantag)
Virkon kan köpas lite här och var. Klorin funkar också men det luktar så illa vilket inte Virkon gör då det har en annan verkningsmekanism än klorins rena hypoklorit.
Glöm inte tallrik och bestik och glas.
Undvik kyckling oavsett om det är väl tillagat eller inte då det i regel inte är det som är grundorsaken utan det är att det blir infekterat efter tillagning. Normalfloran på fågel är annorlunda än andra djur t.ex lamm, ko/oxe osv MEN om de har samma verktyg till både fågel och "kött" så kvittar det. Det är bättre och försöka ta sådan som tas ur en tandoriugn och direkt till tallrik även om vissa toxiner inte blir denaturerade av den värme som ugnen har.
Stafylykocks A protein är ganska värmetåligt, dock så brukar man inte bli sjuk av det vid oralt intag utan det är mer om det hamnar i öppna så eller i blodomlopp direkt. Det finns fall rappoirterade där pyrogenerna har gett feber även vid per oralt.
Loperamid är bra om man är säker på att det bara är ränneskita och man måste röra sig utanför normala "toalettregioner" (funkar iofs ändå om man inte är pryd).
Det är aldrig fel att ändå ha med sig lite antibiotika mot salmonella och campylobakter plus amöbor. Salmonella brukar iofs "bara" ge rännskita och då kan man köra med stoppande om man inte har feber.
Is i alla former är no no då du aldrig kan vara säker på om det är taget från renat vatten eller inte och det är dumt att chansa. Jag brukar ha med mig min "kära"
Överlevnadsbutiken - Katadyn Hiker Pro även på tjänsteresor då jag inte gillar enbart kemisk rening pga av smaken. Nu gäller det när jag rör mig i områden där man inte får complementary water på rummet
Rör inte den skit de ställer fram på borden som olika såser till papadums, chutneys eller torra kryddor då de åker fram och tillbaka och ibland in i kärlet igen.
Kör med rena rätter som kokt, stekt, grillat. Undvik allt som är färskt utan skall och ffa sådant som normalt måste sköljas. Rengör med Virkon på skalprodukter - ja - du kan äta/dricka virkon.
Är du riktigt "hardcore" så tag med burkmat hemmifrån om du vet med dig att du skall ut på landsbygden. Tonfisk i olja plus köpa öite kokt höghöjdsris från pakistan funkar som en helt OK måltid om än lite tråkigare alternativ till allt annat som är gott.
Men skall man prestera på plats så måste man vara jobbet tillhörande dvs man sköter ett möte i konferansrummet och inte via en uppkoppling från muggen på hotelllet.
Kör med youghurtprodukter och tabletter så blir det bra konkurens i tarmen mellan "patogener" och icke "patogener".
Resorb om du ändå råkar illa ut.
peppar peppar men de senaste åren har jag klarat mig bra men det beror på att jag är lite noga men ändå lite on the edge för man måste leva också (läs: njuuuta).
Skall jag ranka (baserat på yrkeserfarenheter och personliga så):
1) Tvätta händer plus Virkon händer/bestik/tallrik/glas innan man äter - 50% skydd.
2) Vad man äter - 30 %
3) Dukoral - 15%.
4) Övrigt - 5%.
Att hålla händer/bestik rena ger mer än vad man tror plus lite "sunt" förnuft.