Senaste nytt

Förändringar i SAS EuroBonus American Express®

Jag tror många går händelserna i förväg, jag har mycket svårt att tro att dom skulle införa något sådant, även dom borde förstå vad det skulle innebära för många av sina kunder. Jag har dock ingen insyn alls men då detta skulle göra att dom tappade många kunder så tror jag inte att det är ett alternativ. Att dom kommer kunna erbjuda delbetalning tror jag absolut kan vara aktuellt med isf med ränta efter dag xx och inte dag 0.
 
Kommer inte blir ränta från dag 0, de skulle tappa mängder av kunder.

Pengar behöver inte dras direkt med betalkort, ibland reserveras de och dras något senare.
 
Det verkar av tidigare rykten och bilderna på de nya kortet som att kopplingen till status hos Eurobonus försvinner. Så förmodligen skall någon integration mot SAS bort. Frågan är vem som har intresse av det? Amex, som vill skicka ut färre kort med längre giltighetstid?
 
Det verkar av tidigare rykten och bilderna på de nya kortet som att kopplingen till status hos Eurobonus försvinner. Så förmodligen skall någon integration mot SAS bort. Frågan är vem som har intresse av det? Amex, som vill skicka ut färre kort med längre giltighetstid?

Det är väl ganska logiskt egentligen. Hyfsat tröttsamt för dem att potentiellt behöva skicka ut 3 kort under en 12-månaders period (om man tex går från EBS till EBD). Jag har 4 EBD-brandade kort (inkl SAS egna kort) i plånboken, känns inte supernödvändigt då jag uteslutande använder SAS-appen när jag flyger. Mitt enda användningsområde för fysiska EB-kort (bortsett från kort som betalningsmedel) är när jag dubbeldippar på Preem...
 
Jag vill inte ha något kreditkort. Poängen med Amex är ett kort där jag kan handla lite som jag vill, utan överförmynderi, och betala i slutet av månaden. Blir knäpp på dessa "enhancements", låt en bra produkt vara en bra produkt.

Ingen tvekan om att jag överger om det blir kreditkort av alltihop, oavsett ränta från dag 0 eller 45.
 
Last edited by a moderator:
Är det inte lite väl mycket spekulation om "jordens undergång" nu utan att det finns några som helst belägg i dagsläget för att det ska bli stora försämringar eller liknande?

Oavsett vad man tycker och tror eller hoppas så bör alla ha ett vårdat språkbruk.

/Moderator
 
Det blandas enligt mig lite högt och lågt i tråden.
Ska försöka mig på hur jag ser på det.

Kontokort= Ett MC/Visa kort på storbanken där du har pengar på ditt konto och när du handlar på kortet så dras summan från ditt konto direkt.

Betalkort= Ett kort som du handlar på och sedan i slutet av månaden så får du en räkning som du skall betala. Ett exempel är ett kort hos grossistfirman som du som företag handlar på varje månad och sedan i slutet av månaden så får du en samlad faktura från 17 olika anställda. Ett annat exempel är American Express till privatpersoner som exempelvis SAS premium. Här finns ingen bestämd gräns för hur mycket du får handla för utan det är upp till utställaren (i exemplet ovan Amex eller den lokala elgrossistfirman) om vilket företroende denne har till dig som kund. Betalar du inte din räkning i tid så kommer förtroendet försvinna till exempel. Företaget har då rätt att ta ut dyra förseningsavgifter och skyhög dröjsmålsränta...då du brutit avtalet genom att inte betala i tid.

Kreditkort= Ett kort där utställaren har en fastställt kreditsumma kopplad till dig som kund. Ett exempel på sådant kort är SAS Mastercard. Du som kund kanske har ett kreditkort med en kredit på 100 000kr. Du kan då handla precis hur du vill upp till 100 000kr. Du kommer i slutet av månaden få en faktura. Betalar du hela fakturan så nollas krediten och ingen avgift utgår. Du har också möjlighet att delbetala din räkning och du kommer då få betala en fastställd ränta på det belopp du skjuter upp till nästa månad kanske. En konsumentkredit måste registreras och utställaren står under finansinspektionens kontroll. Det är ytterst ovanligt att du behöver betala ränta om du varje månad betalar din räkning så det ryktet lär vi kunna döda.

Det finns fördelar och nackdelar med kreditkort kontra betalkort. En fördel med kreditkort är att det inte är något snack om du kan handla på kortet eller inte. Med ett kreditkort kan du använda ditt kort precis hur du vill upp till din kreditgräns. Dvs du behöver inte känna oro för om ditt köp kommer gå igenom eller inte, du kommer veta inte en godtycklig bedömning av AMEX. Ska du göra ett stort köp som exempelvis en bil kan du sätta in pengar i förväg på kreditkortet och på så sätt öka ditt köputrymme. Du har också rätt att när som helst betala fakturan, både i förväg (gratis) och lite i efterhand någon månad (mot ränta).

Det finns också en uppenbar nackdel, då krediten är registrerad på dig. Exempelvis när du vill köpa en bostad så kommer banken att väga in det faktum att du faktiskt redan har ett lån på kanske 100kkr i form av ett kreditkort, det syns i kreditupplysningen som banken tar "banken". Ett betalkort är "osynligt" då detta är ett avtal mellan dig och utställaren. Vill du kolla dig själv idag kan du exempelvis använda tjänsten minUC.

Det AMEX kommer göra är att man kommer förändra SAS korten från betalkort till kreditkort. Med ovan nämnda fördelar och nackdelar.

Varför gör då AMEX detta?
Här kommer vi då in på avdelningen spekulationer. Ett skäl är nog att kunna erbjuda både kreditkort och betalkort? Ett annat skäl är kanske att man kan ge ut fler kort och tjäna pengar på räntan på utestående obetalda krediter? Kanske också att många med just SAS kort är lite obekväma med att använda betalkort och kunderna kan uppleva en trygghet i beslutet från AMEX att: "japp nu är det fritt blås, handla vad du vill upp till 100 000kr" inte bli uppringda i kön på Bauhaus om man verkligen behöver köpa så dyrt golv eller inte om man verkligen har pengar för det...

Ang förmåner så kan utställare av betal och kreditkort erbjuda precis vilka förmåner dom vill till kortinnehavaren.
 
Även om Amex ändrar sitt upplägg mer mot kreditkort så innebär det ju ingen skillnad för mig som konsument. Med Amex just nu betalar jag räkningen drygt en månad efter jag handlat (give or take). Detsamma gäller med mina kreditkort som tex SAS MC. Jag använder aldrig "krediten" på mina kreditkort och rullar över balansen till nästa månad. Skillnaden skulle alltså bli att man kan välja att betala delar av räkningen senare och då betala (skyhög) ränta. Det blir självklart ingen ränta från dag 0 eller den dag man handlar. Inget bra kort skulle överleva detta. Jag har aldrig haft ett kort med detta upplägg oavsett land. Vem går med på dessa villkor?
 
Toppen