Senaste nytt

Exakt när öppnar tågtrafik mellan centrala Helsingfors och Helsingfors Vanda flygplats?

Eftersom jag är på väg till den mest inofficiella BC träffen ever (bara jag till slut) så ankom jag med SK nyss på HEL T2 och tänkte testa tåget som tar 28 min till city (+20 min att gå och fixa biljett).

450m att gå från terminalen men lite kallt idag så tog free shuttle bus. Bussen går ofta (var 5e min just nu) och tog ca 5min till stationen. 4st rulltrappor ner (eller hissen) och en väldans bit att gå. Stegräknaren i mobilen rapporterade att jag nått mitt dagsmål redan.

När man kommer till perrongen är billettautomaterna (2st) helt i andra änden på perrongen = ytterligare promenad. När tåget sedan kommer (var 6e min) så är det ett kort tåg och det stannar i andra änden, dvs längst bort från billettautomaterna men närmast rulltrappan = vi får springa till tåget för att hinna med.
Inte så bra planerat tycker jag och vi får väl hoppas de sätter upp fler automater.

Min konklusion, som vanligt med tåg och tunnelbana. Inte bra, långt att gå, dåligt skyltat. Hade varit framme redan om jag tagit taxi trots längre körtid.

Visa bifogad bild 42099 Visa bifogad bild 42100 Visa bifogad bild 42101 Visa bifogad bild 42102 Visa bifogad bild 42103 Visa bifogad bild 42104
I december blir det väl bättren är tågen går ända fram?
 

Brandten

Medlem
Ända fram till? (var frågan jag fick av tågpersonalen).

Tog Finnair Airport Shuttle tillbaka till flygplatsen från centralen. 6.5 euro (mot tågets 5). Riktigt bekväm buss och jag somnade efter 200m färd och väcktes 25 min senare precis utanför ingången till T2.
 

AABack2ARN

Medlem
Uppgången kommer vara i terminalbyggnaden. Eftersom den ännu inte är öppen tvingas man till en busstur alternativt promenad.

Språen som används på centralstationen (1 och 19?) kommer nog inte ändras så där lär det bli en fortsatt promenad.
 
Åkte den igår och det är smidigt och rimligt att ta sig in till stan för 5EUR, även om jag stannade för att jobba halvvägs in till stan. Fick mig dock en frisk promenad från Hilton Vantaa på ca 500m i minusgrader på morgonen.
 

Brandten

Medlem
Min konklusion, som vanligt med tåg och tunnelbana. Inte bra, långt att gå, dåligt skyltat. Hade varit framme redan om jag tagit taxi trots längre körtid.

Står visserligen i taxikö nu men, någon som vet om stationen är helt klar nu och därmed att det går att ta sig till tåget lite smidigare?
 

AABack2ARN

Medlem
Stationen är helt klar. Det som inte är helt klart är nedgången från terminalen till stationsplanet. I helgen fungerade hissarna men inte rulltrapporna - de skall visst öppna inom kort. Nedgången ligger mellan T1 och T2.

Tycker tåget fungerar mycket smidigt men eftersom det stannar på ganska många stationer tar det lite onödigt lång tid.
 

FFlash

Medlem
Tycker tåget fungerar mycket smidigt men eftersom det stannar på ganska många stationer tar det lite onödigt lång tid.

Tips
För att det går tåg åt båda riktningar dvs. "öst och väst" så är det en liten detalj som kan påverka vilken rutt man väljer. Nåväl, det är närmast fråga om ett par minuter men man ska väl maximera allt ;)
"Östbanan" som går via Tikkurila/Dickursby tågstation går på "huvudbanan" är lite kortare och snabbare, MEN i ovädret strular det till ordentligt så blir det mycket störningar och då kan det vara bättre att åka "västbanan"
 

AABack2ARN

Medlem
Bra att veta. Det gäller bara att komma ihåg det när man står där. I bra väder verkar det vara hugget som stucket.

I lördags kom tågen fram till Helsingfors exakt samtidigt. Medurs gick tåget någon minut senare men restiden är också någon minut kortare. När vi rullade in på bangården i centrala helsingfors kunde vi se det andra tåget. Jag tror dörrarna öppnades mer eller mindre samtidigt.
 
Toppen